BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] chce kupic bmw
PostNapisane: 8 listopada 2009, 02:56 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
koledzy chce kupic kolejne bmw. Mialem juz e36 compact m43 mialem e36 coupe m50b20 w automacie a teraz chce kupic rowniez e36 z tym ze diesla i tu mam problem bo nie wiem jaki czy 318tds czy 325tds lub td. Podobno 325tds sa awaryjne, 318tds oszczedne. Roznica mocy jest spora bo ponad 50km. Cos jednak bardziej przekonuje mnie do 318 tylko boje sie ze bedzie miala strasznego mula. Prosze o porade. p.s. jak wyglada roznica w spalaniu miedzy tymi dwoma silnikami??
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] chce kupic bmw
PostNapisane: 7 stycznia 2010, 20:11 
Zacna persona forum

lepszy bedzie 325 tds.lepsze osiagi a spalanie nie duzo wieksze niz 1.8 tds.318 tds jest zamulone.w trasie 325 tds spali około 7 litrów no a w miescie wiecej.318 spalanie bedzie nie o wiele mniejsze poniewaz buda e36 nie nalezy do najlzejszych.

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 20:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318 tds
ja miałem 318 tds w trasie pełny stan + bagaże spaliła mi 7l jesli to co pisze kolega dolar$ to prawda to kupuj 325... pozdro

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 20:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 1989r
Kod silnika: M40B18
2,5 tds bym odradzał. Słyszałem, że są dość awaryjne, ale o tym niech się wypowiedzą fachowcy

PZDR

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 21:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46 & E36
A dupa, dobry tds smiga jak kazdy inny, a to ze 90procent to zakatowane badziewia jeżdzone na opałowym to inna sprawa.
Z moich doswiadczen z TDSem, ojciec jeździ na taksowce od 96r do 2004 mial opla omege z TDSem, kupiona z przebiegiem okolo 60000km sprzedana przy 320000, Oczywiscie dbana i serwisowana, Przez caly okres wymienial dwa razy swiece, raz uszczelnial pompe wtryskową,i wymienil visko bo sie lopatka utargala.

Drugi przyklad to e39 jaka mielismy przebieg przy kupnie 217000km. Zrobione 30000, potem sprzedaz znajomemu ktory zrobil juz 20000, i po ostatniej rozmowie okazalo sie ze wymienil dwie swiece i pompe sprzegla, ale to juznie dotyczy tdsa co ogolnie samochodu. Aha, ta omega przy przebiegu prawie 300000 nadal pracowala tak miekko ze mozna ja porownac do pracy obecnego 3.0d
Wiec tyle w temacie.

Obecna niedługo

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 22:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323iA
Bierz 2,5 TD'sa, tylko przy kupnie dobrze go sprawdź na dzień dobry czy obroty nie falują i cz pali tak samo dobrze na zimnym jak na ciepłym silniku. Bo jeżeli bedą falowały obroty i(lub) bedzie ciężko palił na ROZGRZANYM silniku, wróżyło to będzie niechybną śmierć pompy wtryskowej. Trzecią ważną rzeczą jest to abyś dokładnie obejrzał turbo czy sie nie ''poci'' tu i ówdzie.Bo tego czy bierze olej czy nie nie sprawdzisz na jednorazowych oględzinach i po przejechaniu 20 km.
Ja miałem dwa TDsy e34 i e36. Z obu byłem zadowolony z e34 byłem zadowolony bo żyłem w nieświadomości że falują mu obroty i że cięzko pali na ciepłym silniku. a mimo to auto z 92r miało najechane ponad 300 tysi, i latało dość rześko.A i zdarzało sie że jeździła na ''oranżadzie''. Teraz jestem obecnie jeszcze w posiadaniu e36 2,5 TDs z 96r. i też nie narzekam pali na ciepłym na dotyk a i obroty nie falują. Spalanie tak jak koledzy napisali do 7 na trasie do 10 max w mieście. A jak bedziesz na trasie chciał wyprzedzić to nie bedziesz sie martwił tak jak byś jechał tą 318 TDs.
Jak Cie interesuje 325 TDs to ja mam swojego do sprzedania,zobacz w mojej galerii. i pisz na priv jak cos. pozdro

viewtopic.php?f=60&t=62064
Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=Vu9pkeMCpQg

''Czasami spotykam na drodze szaleńców, którzy pędzą na złamanie karku... naprawdę... Aż ciężko ich wyprzedzić''

PostNapisane: 8 stycznia 2010, 00:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
318 tds = odrzuć i nawet o nim nie myśl. Chyba, że chcesz "deptać" i czekać 5 sekund na jakąkolwiek odpowiedz ;) Tak na poważnie to... dlaczego diesel ?? A jak diesiel to tylko 325, jeśli chodzi o te 2 modele. Takie moje skromne zdanie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1