BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] Problem z automatem 5hp30 740i
PostNapisane: 20 listopada 2009, 11:02 
Poszukaj zanim zapytasz

witam, jestem szczęśliwym posiadaczem bmw e32 740i, no może nie do końca przez problemy ze skrzynką a mianowicie:
kiedy kupilem autko, skrzynka pracowala w trybie awaryjnym, sprzedawca powiedzial że do wymiany jest przeplwomierz, a więc wymienilem go i zaczela dzialać normalnie tzn.
przed wymianą można bylo normalnie śmigać zarówn o do przodu jak i do tylu, po wymianie przeplywomierza skrzynka wrócila do trybu normalnego ale przestal dzialać wsteczny, bylem u mechanika i powiedzial mi że to prawdopodobnie jest wina kosza od wstecznego biegu żę sie rozsypal, ale wg mnie wina w tym nie leży ponieważ, jeśli tk by bylo to wstecznego nie powinno być wcale, zarówno w trybie normalnym jak i awaryjnym a u mnie tak nie jest. Jesli teraz sobie odlącze przeplywomierz skrzynia znowu przechodzi w tryb awaryjny i wsteczny zaczyn a dzialac, jak zgasze autko na kilkanaście sekund, skrzynka wraca do tryb u normalnego i zn ów wstecznego nie ma (tzn jest ale bardzo slaby, jak dam dużo gazu to ruszy do tylu lekko na równym podlożu, jesli gdzieś trzeba cofnąc pod góre to nie daje rady)
czy ktoś się orientuje co to możę byc, jaka jest tego przyczyna?
proszę o pomoc
z góry dziękuje

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E32] Problem z automatem 5hp30 740i
PostNapisane: 20 listopada 2009, 12:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Dziwna sprawa...ale jesli jest slaby wsteczny, moze sie cos dziac ze sterownikiem skrzyni...a jak biegi do przodu?Dzialaja oka?

PostNapisane: 20 listopada 2009, 12:29 
Poszukaj zanim zapytasz

tzn dzialaja le nie do końca, jak jade na D to same sę zmieniaja biegi, ale jak wrzuce na 2 to powinno zablokować ten bieg i skrzynka tylko na nim powinna pracowac a u mnie czasem sama sobie zmieni na wyższy

ps. muszę się dowiedzieć o co chodzi bo bylem w jednym serwisie bmw i im wszystko opowiedzialem o przeplwomierzu itp to mi powiedzieli że to jest śmieszne i żę przeplwomierz nie ma nic wspolnego ze skrzynką, debile

PostNapisane: 20 listopada 2009, 14:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Jak zablokujesz do 2jki to powinny chodzic biegi do 2jki tylko a nie na 2jce...tak to dziala...co do przeplywki to nie wiem, nie bede sie wypowiadal, ale napewno jakies znaczenie ma...ale jakies to tego nie powiem...

PostNapisane: 20 listopada 2009, 14:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Bartek fatalnie ,bardzo fatalnie ,ze kupiles autko z zepsuta najdrozsza czescia w samochodzie
moim zdaniem powinienes poszukac najblizszego warsztatu specjalizujacego sie w skrzyniach i tam pojechac zanim skrzynia stanie "na zawsze"
tu moze byc wszystko i tylko fachowiec moze Ci pomoc

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 20 listopada 2009, 14:42 
Poszukaj zanim zapytasz

[quote="becek"]Bartek fatalnie ,bardzo fatalnie ,ze kupiles autko z zepsuta najdrozsza czescia w samochodzie
moim zdaniem powinienes poszukac najblizszego warsztatu specjalizujacego sie w skrzyniach i tam pojechac zanim skrzynia stanie "na zawsze"
tu moze byc wszystko i tylko fachowiec moze Ci pomoc[/qednuote]

wszystko dobrze tylko nie mogę pojąc jak to jest że na awaryjce jest wsteczny a w normalu nie ma

kupilem bo mialem przerabiać na manuala, ale mam chwilowe braki funduszy, napewno najpierw spróbuje podmienić sterownik i zobaczymy czy coś się zmieni

a co do fachowców to już kilka razy sie przekonalem, że to bada gląbów zazwyczaj i tylko patrza żeby naciągnąc czlowieka, niedalko mnie bo w koszalinie jest serwis bosch/BMW i tam wlaścicielem jest gość naprawde kumaty, ale bardzo fajnie drogi

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1