BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 03:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] filtr powietrza k&n ?
PostNapisane: 20 listopada 2009, 21:37 
Forumowicz

Witam mam zamiar kupic filtr powietrza moje bmw to 318i z 92r mysle nad http://www.allegro.pl/item795515096_fil ... 8_320.html co sadzicie ? Podobno najlepsze z najlepszych :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] filtr powietrza k&n ?
PostNapisane: 20 listopada 2009, 21:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
dokladnie tak, ja osobiście polecam

Obrazek

PostNapisane: 20 listopada 2009, 22:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E38
Kod silnika: M60B40
Posiadałem w Oplu taki sam Polecam.

PostNapisane: 20 listopada 2009, 22:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52b28
dzieki bogu ze nie stozek :ok:

PostNapisane: 20 listopada 2009, 22:26 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Filtr jest napewno b.dobry ,tylko po co chcesz kupić filtr za 172 zł ? jaki to ma sens? kup po prostu nowy filtr MANa czy nawt Filtron i też będzie dobrze. Za pozostałą kasę kup świece NGK,wymień olej ,ale nie mineralny,gdyż zaczną ci stukać popychacze lecz półsyntetyk 10W40. Lepiej kupić i wymienić jakiś b.dobry pasek rozrządu plus napinacz,zrobiłeś to? To są naprawdę istotne rzeczy. Trzeba podchodzić do sprawy racjonalnie,ze zdrowym rozsądkiem. :)

PostNapisane: 20 listopada 2009, 23:47 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Popieram kolegow. Mozesz kupic ten filtr jesli chcesz przeplacic ale zrob to z pelna swiadomoscia. Tlumaczenie ze filtr jest niemal wieczny to bujda. Niektorych zanieczyszczen nie pozbedziesz sie preparatami do czyszczenia a wierz mi ze sa one stosunkowo dorogie.

Kup zwykly filtr i wymieniaj regularnie. Do filtrona nie mam zaufania ale do manna juz tak, w ic mozna dostac czasem boscha w dobrych cenach. Zaoszczedzona kase zainwestowalbym wlasnie w polsyntetyk valvoline.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 11:35 
Specjalista

W IC można też kupić ten filtr pewnie będzie taniej. Dla sportu/osiągów to jeszcze nie widziałem żeby ktoś kupował te filtry raczej dla oszczędności.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 12:04 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Pinczer napisał(a):
W IC można też kupić ten filtr pewnie będzie taniej. Dla sportu/osiągów to jeszcze nie widziałem żeby ktoś kupował te filtry raczej dla oszczędności.

Kto w Polsce kupuje prawie 6 krotnie droższy filtr z oszczędności ? :zdziwko: U nas nikt nie myśli przyszłościowo kolego. Miałem wkładkę w Oplu 1.6 i ciutkę dała ale nie warte tych 170zł. W E28 też mam ale kupiłem za 30zł czyli w cenie zwykłego filtra.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 12:20 
Specjalista

Tych co znam robią od 30 tys rocznie także jeśli ktoś zakłada filtry MANN 30-40zł 1 szt. co 10 tys (w dużym silniku po tylu wygląda jak kibel) po roku jest na zero.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 12:42 

Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja podchodze do tego sceptycznie. Nie wydmuchasz z tego filtra wszystkich zanieczyszczen, on juz nie bedzie jak nowy... Jesli chodzi o kwestie finansowa to zestaw do czyszczenia filtrow u tego sprzedawcy kosztuje 62zl z przesylka. Nie mam pojecia na ile starczy ale obawiam sie ze i tak wyjdzie drozej niz wymiana filtrow. Do tego jest ryzyko ze mozesz go uszkodzic przy ktoryms demontarzu a wtedy oszczednosci szlag trafi. Dla mnie taki filtr to stosunkowo drogie placebo, tyle ze mozna sie przed kolegami pochwalic :P

PostNapisane: 21 listopada 2009, 13:34 

ded napisał(a):
Ja podchodze do tego sceptycznie. Nie wydmuchasz z tego filtra wszystkich zanieczyszczen, on juz nie bedzie jak nowy... Jesli chodzi o kwestie finansowa to zestaw do czyszczenia filtrow u tego sprzedawcy kosztuje 62zl z przesylka. Nie mam pojecia na ile starczy ale obawiam sie ze i tak wyjdzie drozej niz wymiana filtrow. Do tego jest ryzyko ze mozesz go uszkodzic przy ktoryms demontarzu a wtedy oszczednosci szlag trafi. Dla mnie taki filtr to stosunkowo drogie placebo, tyle ze mozna sie przed kolegami pochwalic :P

Zanieczyszczenia jedynie pomagają lepiej filtrować powietrze które dostaje się do silnika przez wkładkę. Niema sensu czyścić takiego filtra częściej niż co 30-40 tyś km. Ja odkurzam go co 5 i jest git.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 19:39 
Forumowicz

Marekb dokładnie o tym caly czas myślę czy jest sens kupić tak drogi filtr samochód mam od miesiaca i nic w nim nie zrobiłem czeka mnie wymiana rozrządu filtrów płynów itd hm czyli chyba daruje sobie ten filtr kupie zwykły a co do paska rozrządu znalazłem na allegro zestaw pasek dayco + rolki ruvile cena ok 220zl wybrałem sie do mechanika mowie o wspomnianym zestawie i gosc sie wyśmiał mowi ze boi sie montować pasków dayco bo sie naciągają sa kiepskie a rolki ruvila za taka cene to tez dobry motyw :) podobno tam jest sam nr ruvila czy jakos tak mechanik ma dostep do 3 największej hurtowni w Polsce tam zamawia paski do samochodów 100 razy droższych od mojej e36 :) i sie sprawdzają podał mi cene cos ponad 300zl nie pamiętam marki co o tym sadzicie ? Sporo podrób jest na allegro a chyba nie ma sensu oszczedzac na pasku czy ryzykować zmawiając jakiś... mechanik mi nawet nie da na niego gwarancji.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 19:42 

Nie kupuje się części/oleji na Allegro.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 19:49 
Forumowicz

to macie jakies sprawdzone sklepy do czesci chodzi o filtr powietrza jak na razie a olej mysle castrol magnatec ale to w jakims sklepie dopadne ;)

PostNapisane: 21 listopada 2009, 21:13 
Forumowicz

Melahiel, nie ma sensu i nie rób tego. Co do rozrządu,nie zwlekaj z wymianą jeśli nie masz pewności czy był i kiedy wymieniany pasek. W tym silniku paski lubią się rwać. Gdzie kupić? zdalbym się na mechanika o ile nie chce za dużo. Dla porównania ceny. Oryginalny pasek kosztuje 216 zl, rolka ok 230 zl,napinacz ,chyba jest jeden 93 zł.
Miałem takie 318 i też z 92 r :) i mimo,że był to "golas" dobrze mi się jeżdziło.
Wymieniłem pasek Conti ok 110 zł ,rolkę ,napinacz Ruville plus wymiana,zapłaciłem ok 350 zl. Sądzę,że wraz z wymianą rozrządu powinieneś zapłacić do 400 zł to max. I to wystarczy!
Absolutnie nie wlej czasami mineralnego oleju 15W40 , a zwłaszcza Mobil 1, gdyż teraz w zimie popychacze masz załatwione. Olej półsyntetyk 10W40. Też z tym nie zwlekaj.
Świece-najlepiej NGK. Filtr powietrza np.MANN
W BMW szczególnie zwróć uwagę na układ chłodzenia. Czy masz sprawne visco? czy termostat dobrze pracuje,wskazówka temp.ma być w pionie po 4-6 km i tam pozostać.Sprawdż temp. zamarzania płynu,najlepiej ok 35 st C, czy nie ubywa płynu? To minimum co należy zrobić teraz.Jak widzisz wydatki będą,a gdzie zawieszenie,hamulce ,opony? może akumulator będziesz musiał kupić...Licz pieniądze,ale wymieniaj na dobre zamienniki,zrobić raz ,a dobrze by już nie wracać do danego elementu.

Ostatnio edytowano 21 listopada 2009, 21:43 przez marekb, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 listopada 2009, 21:38 
Forumowicz

A co do sklepu.Ja parę rzeczy kupiłem u kolegi Stonesa i jestem zadowolony

PostNapisane: 21 listopada 2009, 21:55 
Forumowicz

eh jest tego troche jak na razie to zaszalałem i wymieniłem plyn w spryskiwaczu :) chciałem wymienić plyn chłodniczy ale mechanik na oko sprawdził i mowil ze jest czysty a przed wymiana sprawdzę u jakiegoś mechanika stężenie bo chyba jest ok. Rozrząd hm chyba cos takiego mi wyjdzie z wymiana ok 400zl pasek i rolki. A jaki olej polecasz ? Pol syntetyk castrol magnatec podobno jest nie zly. Hm zamowie filtr powietrza w tym sklepie poniewaz sam sobie wymienię wiec po co placic i zamawiać u mechanika. Czyli tak: rozrzą olej+filt oleju, f. powietrza sprawdze jeszcze ta wskazówkę temp.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 22:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Na oko kolego to można sprawdzić czy lakier nie jest porysowany.
Płyn chłodzący to nie tylko krzepliwość i temp. wrzenia ale też inhibitory korozji i środki konserwujące.
A tego mechanik raczej nie sprawdzi.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 22:12 
Forumowicz

Auto masz miesiąc.Już powinieneś być po wymianie rozrządu i oleju,ale zacząłes od dywagacji nad fajnym filtrem :) to nic,coś może dowiesz się tu pożytecznego.Jaki olej? ja jeżdziłem wcześniej na Castrolu Magnatec i byłem zadowolony,tylko pamiętaj 10W40,żeby nie wiem co mówil ci jakiś mechanik :hyhy: albo jak pisal kolega może być np Valvoline lub inny,aby nie mineralny.
Szkoda,że nie kupiłeś 318i po IX 93r miałbyś łańcuch rozrządu (400 zl w kieszeni) i lepszy silnik,ale ten też jest ok

PostNapisane: 21 listopada 2009, 22:14 
Forumowicz

hm taki mechanik zobaczył i powiedział ze jest ok a czujnik kupi za tydzień :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1