Witajcie koledzy,
Sprowadza mnie tutaj dość poważny problem z elektryką całego auta. Problem pojawił sie po montażu nowych lamp z ringami. Po krótce chciałbym opisać jak to wszystko przebiegało żeby informacji było możliwie jak najwięcej. Możliwe, że popełniłem gdzieś bardzo głupi błąd, niestety jeśli chodzi o elektrykę to wiedzę mam niemalże zerową.
Światła podpina się 4-pinową okrągłą wiązką z seryjnych świateł Bosch. Zanim nowe lampy zostały założone, podpiąłem je tylko żeby zobaczyć jak wyglądają. Drogowe i mijania sie świeciły. Następnie podłączyłem do zasilania zgodnie z instrukcją kabelki od ringów (foto niżej), tutaj znów bez niespodzianek, ringi działały, kierunki też. Światła odłączyłem i zająłem się wymianą paru części blacharskich. Gdy wszystko było gotowe, zalożyłem lampy, i podłączyłem je. Przekręciłem kluczyk, włączyłem radio, jeszcze troche pogrzebałem pod maską, wróciłem żeby włączyć światła i zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Światła się świeciły, ale radio padło momentalnie a potem pojawiły się następujące problemy:
- Kontrolka ABS się zapaliła
- Kierunki nie działają prawidłowo (brak rytmu, dziwnie dźwięki)
- Radio nie chce się włączyć, z głośników tylnych lecą na przemian szumy i impulsy
- Buczenie z okolic śilnika (chyba z alternatora)
- Silnik nie odpala, po przekręceniu kluczyka i próbie odpalenia cala elektryka się wyłącza
Naturalnie jak tylko to się stało to lampy odłączyłem ale nie zrobiło to żadnej różnicy.
Kilka godzin później, przy ponownej próbie objawy były już trochę inne. Kontrolka ABS, hamulca ręcznego i poduszki pasażera migotały, igła od wskaźnika paliwa drgała, co chwilę włączało się światełko rezerwy. Akumulator powoli siadał, nie działały już siłowniki od centralki, oświetlenie kabiny bardzo słabe.
Tutaj obrazek jedynej ingerencji w elektryke, zaznaczam, że przy pierwszym tescie świateł wszystko działało jak należy. Dopiero przy ponownym podłączeniu pojawiły się problemy.
Obecnie akumulator jest wyjęty z auta i się ładuje.
Małe bezpieczniki nie są przepalone. Niestety nie wiem jak sprawdzić te duże kostki.
W razie czego foto samych lamp, nie znam modelu: