BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 23:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 525i 24V E34 DEMONTAŻ INST GAZOWEJ --problem??--
PostNapisane: 19 grudnia 2009, 01:22 
Kupiłem e34 z gazem i zalezy mi zeby chodzilo idealnie na benzynie a mianowicie wyciagnołem wąz gazu od przepustnicy auto lepiej chodzi na paliwie normalne ale to jeszcze nie to przerywa miedzy obrotami jak jade i strzela z filtra chciałem sie dowiedziec co moze byc tego przyczyną bardzo mi zalezy zeby zaczelo dobrze funkcjonowac wymienilem swiece.. Jak teraz stoi to bardzo ciezko z rana odpala jakby paliwo niedochodzilo ale jak juz odpali i wejdzie na obroty to normalnie odpala lecz na drugi dzien to samo PROSZE O INFO..... !!!!!!!!!!!!!!! ;] :zalamany:

Tytuł: Re: 525i 24V E34 DEMONTAŻ INST GAZOWEJ --problem??--
PostNapisane: 19 grudnia 2009, 09:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Rozbierz puszkę od filtra całą i wyciągnij zwężkę z dolotu, taki metalowy płaskownik jakby, wykręć to, skręć na krótszych śrubach i ogień. Sam tak zrobiłem wczoraj, ale jeszcze nie było okazji potestować (pogoda). :hyhy:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 13:25 
Specjalista

Jak kolegę wyżej napisał mixer won. Dla bezpieczeństwa zakręcił bym gaz na wielozaworze. Zresetuj kompa jeszcze.

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 17:50 
Forumowicz

timie34 napisał(a):
\Jak teraz stoi to bardzo ciezko z rana odpala jakby paliwo niedochodzilo ale jak juz odpali i wejdzie na obroty to normalnie odpala lecz na drugi dzien to samo PROSZE O INFO..... !!!!!!!!!!!!!!! ;] :zalamany:

Kolego a czy przypadkiem filtr paliwa nie jest zasyfiony?być może o jest przyczyną złego odpalania z rana przy minusowych temperaturach,jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 17:56 
Specjalista

Powodów utrudnionego rozruchu może być wiele, opisanych większość jeśli nie wszystkie na forum.

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 18:21 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Kolego po co więc kupileś E34 z gazem? pewnie zwykła instalacja... ktoś kto kupuje takie auto ma problemy gwarantowane.

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 19:24 
Forumowicz

marekb napisał(a):
Kolego po co więc kupileś E34 z gazem? pewnie zwykła instalacja... ktoś kto kupuje takie auto ma problemy gwarantowane.

kolego nie obraź się ale takie "rady"dla autora tematu będą raczej mało pomocne,pozatym stało się kupił takie auto i teraz trzeba go poratować żeby autko mu odpalało i w miarę normalnie jeździło

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 20:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
RafalGliwiceBMW napisał(a):
marekb napisał(a):

kolego nie obraź się ale takie "rady"dla autora tematu będą raczej mało pomocne,pozatym stało się kupił takie auto i teraz trzeba go poratować żeby autko mu odpalało i w miarę normalnie jeździło

Zgadza się. Potrzebna porada więc jak ktoś coś wie nt. temat to pomaga ;)

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 22:19 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528
Kod silnika: M52B28
ja kiedys mialem e30 na gazie i tez mi ciezko odpalala..trzeba bylo dlugo krecic...ktoregos pieknego dnia zepsul sie gaz wiec pojedzilem na BP kilka dni-co sie okazalo po ok 100-150 km na Bp autko zaczelo z rana odpalac na dotyk, nie wiem czy tam sie wtryski zapchaly czy co nie wiem ale wazne ze pomoglo:)

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 23:48 
Forumowicz

RafalGliwiceBMW napisał(a):
marekb napisał(a):

Nie obrażam się,nie ma o co.
To nie była rada tylko przestroga dla innych (którzy to przeczytają) by pomyśleli co robią. Teraz wielu koniecznie chce mieć BMW i bardzo dobrze.Tylko jakiekolwiek,jak najtańsze.Nie zdają sobie sprawy z kosztów utrzymania takiego auta,sądząc,że to będzie np. jak stary,mały bezawaryjny japończyk.
Kupują np. E34 z z 1989 z prymitywną ins.gazową( jako przynęta) za ok 4-5tys ,auto po 2-4 latach w kraju przejechało na tym gazie może i 100tys .
I co? zwykle problem goni problem. Znam sporo takich przypadków,czasami niektórym nawet mówiłem-nie bierz tego,będą problemy i... nie słuchają .Czy trzeba się koniecznie oparzyć by stwierdzić ,że to boli? :hyhy:
A dla kolegi radę też mam.
Jedż do gazowników niech odłączą instalację,ale nie likwiduj jej. Wymień świece,przyjrzyj się jak działa układ chłodzenia,czy nie zaczyna się przegrzewać? Podłącz pod kompa,niech sprawdzi błędy,może coś ustawi,zresetuje...
Jeśli NISKIM nakładem nie uda się doprowadzić silnika do prawidłowej pracy na benzynie to podłącz gaz ( przynęta) i pozbądż się auta,nie pakuj w niego kasy. We wszystkich przypadkach ,które znam z takimi autami(problemy) i tak kolesie musieli to zrobić, tylko niektórzy zanim to zrozumieli wydali niepotrzebnie sporo kasy na próby reanimacji.

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 00:00 
Forumowicz

ok,świece wymieniłeś więc coś pewnie z przepływomierzem? jedż na kompa,powinny wyjść błędy.

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 18:42 
Forumowicz

Moje BMW: 2003 BMW 530i
Kod silnika: M54B30
Zwykły gaz to syf jak niewiem co zawsze pozniej wszystko na silikonie jest ja mam blosa i tez powiem ze to nie chodzi za idealnie , nie strzela ale nieraz ma zamolke i trzeba spiac bieg wyzej ale jako tako da sie jezdzic niestety robie ponad 30 tysiecy na rok i niestac mnie na jezdzenie na benzynie 2.5 litrową krową :)

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 19:09 
Specjalista

LAQ napisał(a):
ja kiedys mialem e30 na gazie i tez mi ciezko odpalala..trzeba bylo dlugo krecic...ktoregos pieknego dnia zepsul sie gaz wiec pojedzilem na BP kilka dni-co sie okazalo po ok 100-150 km na Bp autko zaczelo z rana odpalac na dotyk, nie wiem czy tam sie wtryski zapchaly czy co nie wiem ale wazne ze pomoglo:)

Przepłukane wtryski to jedno, prawidłowa adaptacja sterownika silnika to drugie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1