BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Adaptacja, kasowanie błedów
PostNapisane: 21 stycznia 2014, 00:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Witam, miałem problem z nierówną pracą silnika (odczyt z komputera przepływomierz), nabyłem używany, tej samej marki BOSH oraz z kodem zgadzającym się z wcześniej zamontowanym. Wymiany dokonałem oczywiście sam, jednak sprzedawca ostrzegł mnie iż po wymianie trzeba zrobić adaptacje, którą mogę zrobić samodzielnie przez odłaczenie i złączenie klem plus i minus na około 10 min, po czy na najniższym biegu wykorzystac cały zakres obrotów (min. 5 tyś). Rzeczywiście, po podłączeniu nowego przepływomierza, dalej przerywało.. jednakże po przejechaniu kilkunastu km (dojazd do miejsca zamieszkania) wszystko uspokoiło i działa. Stąd moje pytanie, czy rzeczywiście silnik z 1995 roku, wymaga takowej adaptacji ? Czy może komputer sam dostosowuje parametry pod nową część, a błedy pozostają jedynie do wglądu diagnosty ? Mam nadzieję że nie zanudziłem tymi pytaniami laika. Pozdrawiam gorąco i z góry dziekuję za ewentualne odpowiedzi.

P.S. e36 m43 1.6 1995 r

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Adaptacja, kasowanie błedów
PostNapisane: 22 stycznia 2014, 21:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Jesli ktos proponuje odlaczenie klem i zwarcie ich ze soba to powiedz mu, zeby puknal sie po glowie. Takie tematy byly dobre w obd I, w starych autach. Tutaj aby zrobic adaptacje wystarczy program i pare klikniec. Auto zareagowalo poprawnie, bo w zasadzie samo zaadaptowalo nowa przeplywke, nauczylo sie z nia zyc, a ze jest sprawna to pracuje teraz autko lepiej. Dla swietego sposobu ja bym zrobil adaptacje kompem i skasowal bledy.

PostNapisane: 24 stycznia 2014, 00:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Tak też myślałem, dzięki za odpowiedź. Pozdro.

PostNapisane: 24 stycznia 2014, 07:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
hammet1, nie zauważyłem żeby w motroniku 1.7... na którym chodzą m43 była adaptacja poprzez kompa? Może te na sterowniku ms43 ;)

PostNapisane: 24 stycznia 2014, 11:55 
Specjalista

Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
lupanet napisał(a):
hammet1, nie zauważyłem żeby w motroniku 1.7... na którym chodzą m43 była adaptacja poprzez kompa? Może te na sterowniku ms43 ;)
Tak jest, samochody na starszym sterowniku nie mają adaptacji więc pozostaje łączenie klem dzięki czemu możemy wyładować/resetować rezystorki.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1