mam e36 1.6 compact 102km . jedną przyczynę już odnalazłem , bardzo powolne grzanie się silnika, i niedogrzewanie go. Walnięty termostat. po włączeniu auta (zimnego) po dodaniu gazu widać w korku chłodnicy przelewający się płyn, czyli termostat przepuszcza. Jutro jadę po niego bo dzisiaj nie było w sklepie. i czy przy wymianie wymienić też płyn chłodniczy ? bo pół roku temu jak zakładałem gaz to gazownik powiedział żebym dolał sobie płynu bo mi ubyło na pewno. okazało się że dolałem w końcu 7 litrów ;d to chyba prawie cały płyn i czy jest sens wymieniać...
2 problemik jest taki , że z niewiadomych przyczyn tego płynu mi ubyło i to dosyć dużo, patrzyłem pod autem nie zostają żadne plamy, odkręcałem korek od oleju była biała maź ale po dogrzaniu silnika, zniknęła (jeżdżę bardzo krótkie odcinki 3 km, silnik się nie dogrzewa). Nie mogę zauważyć czy dymi na biało bo jest aktualnie u mnie ponad -10
3 problemik bardzo dużo mi pali 14,15 gazu po mieście (mam sekwencje) przy jeździe do 2 tys obrotów przy lekkiej nodze (naprawdę się da

), faluje na wolnych obrotach chodź nie zawsze, myślę że to spalanie 15 L jest trochę związane z niedogrzaniem silnika (reduktora), ale wcześniej przy takiej jeździe tak samo mi palił około 12,13.
Obstawiam sondę lambda ale jednak to jest jakiś wydatek a nie chce wymieniać żeby później się nie okazało że to jednak nie to.