BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Sworzeń wahacza od E36 do E46?
PostNapisane: 15 maja 2010, 14:59 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Wlasnie wrocilem z wymiany oleju i przy okazji powiedzialem zeby spojrzal koles na zawieszenie. Mowi ze sworzen w lewym wahaczu ten od kola jest do wymiany. To ja do niego ze trzeba caly wahacz pewnie bedzie wymieniac , a on mowi zebym kupil od E36 on cos tam utnie i to wpasuje bo juz tak robil. Czy jest to mozliwe ? Bo o regeneracji slyszalem i wymiennych sworzniach mayle ale zeby brac od E36

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Sworzeń wahacza od E36 do E46?
PostNapisane: 15 maja 2010, 15:17 
Częsty bywalec

zobacz jaki ma numer i po realoem stwierdzisz do jakich jeszcze pasuje

PostNapisane: 15 maja 2010, 15:20 
Specjalista

Ale on nie powiedzial ze pasuje tylko ze trzeba bedzie cos tam uciac cos poprawic i da sie to zrobic.

PostNapisane: 15 maja 2010, 15:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Jezeli to ma byc jakas rzezba ;) to ja bym nieryzykowal i kupil to co ma byca firma to Lemforder

PostNapisane: 15 maja 2010, 16:13 
Specjalista

jacekmury1 napisał(a):
Jezeli to ma byc jakas rzezba ;) to ja bym nieryzykowal i kupil to co ma byca firma to Lemforder

Narazie to nie jest zle z tym zawieszeniem , nie ma co sie pakowac w koszty. Tylko zainteresowalo mnie to bo co innego jest wymieniac sworzen a co innego wahacz a najlepiej jak czytalem na forum zeby odrazu dwa wymienic.

PostNapisane: 15 maja 2010, 16:50 
Zacna persona forum

A to czemu niby 2 szybciej sie zuzywa wachacz od strony pasazera ,ja wymieniam to co jest zepsute a nie parami szkoda kasy.

PostNapisane: 15 maja 2010, 17:21 
Specjalista

viewtopic.php?f=1&t=67280

Zakladalem kiedys temat dotyczacy tuleji wahacza i tam kolega pisze zeby najlepiej wymieniac dwa, sam zreszta brales udzial w dyskusji :)

PostNapisane: 15 maja 2010, 17:35 
Zacna persona forum

Tak bralem ale tak jak mowie zrob to tak jak sie nalezy a bedziesz bardzo zadowolony no i pewny ze wszystko zrobione zostalo tak jak trzeba :ok:

PostNapisane: 15 maja 2010, 17:37 
Specjalista

Zrobie napewno ale jeszcze nie pora zeby pozbyc sie kilku stowek :) Skusila mnie przez chwile opcja tego mechanika bo koszty jednak o wiele mniejsze ale chyba sobie odpuszcze.

PostNapisane: 15 maja 2010, 17:42 
Zacna persona forum

A mocno ci stuka?jesli nie to poczekaj dokoncz do reszty

PostNapisane: 15 maja 2010, 18:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
weź zmień mechanika! sama wymiana sworznia to rzeźba a co dopiero od innego modelu :wstyd:

PostNapisane: 15 maja 2010, 19:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Bylo sporo tematow o wymianie samego swoznia. Jesli masz wahacze meyle to sa one przystosowane do wymiany samego swoznia, w pozostalych producent zaleca wymieniac caly wahacz. W praktyce swozen mozna zeszlifowac i wprasowac nowy. Bylo sporo takich tematow ale sie nie zaglebialem bo mam e36. Ze swojego doswiadczenia moge polecic elementy zawieszenia lemfordrera, a jesli swozen krotki wymieniasz to meyle hd ktory jest wzmacniany. Jesli mehanik sam zaproponowal to znaczy ze to zrobi, na forum czytalem ze wielu odmawia. Sa ludzie ktorzy jezdza z tak zrobionymi swozniami i jest ok. Gdybym smigal e46 to z pewnoscia same swoznie bym wymienial.

PostNapisane: 15 maja 2010, 20:09 
Zacna persona forum

Ded a czemu to w e46 wymienil bys same sworznie bez zastanowienia?

PostNapisane: 15 maja 2010, 20:18 

Nie wiem czy jasno sie wyrazilem. Jesli wahacz jest dobry a tylko swozen wymaga wymiany to jestem sklonny do wymiany samego swoznia, nawet jesli BMW tego nie zaleca. Tym bardziej jesli mechanik twierdzi ze jest w stanie to zrobic (gdyby mial watpliwosci to by nie zaproponowal).
A co do Twojego pytania to nie jestem zwolennikiem wymieniania czesci na zapas. Jak cos sie psuje to wymieniam, jesli zawieszenie to koniecznie parami ale niektore rzeczy mozna zrobic na prawde tanio nie rezygnujac z trwalosci i bezpieczenstwa.

PostNapisane: 15 maja 2010, 20:29 
Specjalista

jacekmury1 napisał(a):
A mocno ci stuka?jesli nie to poczekaj dokoncz do reszty

Stuka tylko gdy jade po kostce albo jakis nierownosciach tak ok 10-20km/h przy skrecaniu mocniej w lewo, jak krece w prawo albo jade na wprost to nic nie stuka zawieszenie sztywne. Dlatego wlasnie nie chce robic wszystkiego bo nie ma sensu wydac 1500zl przez jeden sworzen. Dodam ze mam lekki luz na tym kole co stuka i pewnie to tez od tego ( tuleje byly wymieniane bo wczesniej luz byl duzo wiekszy)

PostNapisane: 15 maja 2010, 20:43 

Kto Ci karze placic 1500? Zeby zrobic to solidnie nie musisz wcale wydac duzo kasy. Dobry sworzen to 70zl, nie wiem ile liczy Twoj mechanik ale w e36 to jest do zrobienia we wlasnym zakresie. Co do luzu to albo jest albo nie ma. Czasem bylo tak ze jak na kierownicy czulem luz a na szarpakach diagnosta twierdzil ze jest wszystko ok. Jak zaczlem dotykach po kolei wszystkie elementy to wyszlo co jest do wymiany. Nawet maly luz jest wyczuwalna i trzeba wymieniac od razu a nie czekac.

PostNapisane: 15 maja 2010, 20:51 
Specjalista

ded napisał(a):
Kto Ci karze placic 1500? Zeby zrobic to solidnie nie musisz wcale wydac duzo kasy. Dobry sworzen to 70zl, nie wiem ile liczy Twoj mechanik ale w e36 to jest do zrobienia we wlasnym zakresie. Co do luzu to albo jest albo nie ma. Czasem bylo tak ze jak na kierownicy czulem luz a na szarpakach diagnosta twierdzil ze jest wszystko ok. Jak zaczlem dotykach po kolei wszystkie elementy to wyszlo co jest do wymiany. Nawet maly luz jest wyczuwalna i trzeba wymieniac od razu a nie czekac.

Ja podalem 1500 zl odnosnie roboty calego przedniego zawieszenia, chodzilo o to ze jak wymieniac wahacz to i drugi tez a do tego dochodza tuleje i zbieznosc. Dlatego skusila mnie propozycja mechanika ktory sie by tego podjal na sworzniu z E36 bo wiem ze wtedy wyjda grosze. Co do luzu to przed wymiana tuleji jak podnioslem auto to kolo bardzo latalo teraz jest to minimalne odchylenie ale jest.

PostNapisane: 15 maja 2010, 21:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
ded napisał(a):
Jesli masz wahacze meyle to sa one przystosowane do wymiany samego swoznia
a czym różni się wahacz meyle od ori wahacza ?

ded napisał(a):
jesli zawieszenie to koniecznie parami ale niektore rzeczy mozna zrobic na prawde tanio nie rezygnujac z trwalosci i bezpieczenstwa.

Jeśli chodzi o wymianę sworznia to osobiście miałem sytuacje w której po wymianie sworznia i wmontowaniu wahacza, sworzeń wypadł z niego :szok: więc bezpieczne to to na pewno nie jest tak jak kupienie całego wahacza bo co by było gdyby wypadł w czasie jazdy?

jawa85 napisał(a):
Stuka tylko gdy jade po kostce albo jakis nierownosciach tak ok 10-20km/h przy skrecaniu mocniej w lewo
Nie wiem na co kolego czekasz, pamiętaj że przy nie sprawny jednym elemencie zawieszenia inne elementy szybciej skończą swoją żywotność więc takie odwlekanie nie ma sensu.

ded napisał(a):
w e36 to jest do zrobienia we wlasnym zakresie
nie każdy ma prasę w domu ;)

PostNapisane: 15 maja 2010, 21:34 
Specjalista

wipeer napisał(a):
Nie wiem na co kolego czekasz, pamiętaj że przy nie sprawny jednym elemencie zawieszenia inne elementy szybciej skończą swoją żywotność więc takie odwlekanie nie ma sensu.

Ale i tak bede zmuszony wymieniac caly wahacz i tuleje i odnowa ustawiac zbieznosc (jak juz pisalismy same sworznie w E46 sa niewymienne), jesli sie na to zdecyduje. Wiec jesli musze wymienic calosc to poczekam.

PostNapisane: 16 maja 2010, 13:40 

Cytuj:
a czym różni się wahacz meyle od ori wahacza ?

Nie wiem ale Meyle oficjalnie twierdzi ze swoznie w ich wahaczu mozna wymieniac. Wielu ludzi z forum zmienialo za 1. razem wahacz wlasnie na meyle zeby pozniej tanio swoznie wymieniac.

Cytuj:
Jeśli chodzi o wymianę sworznia to osobiście miałem sytuacje w której po wymianie sworznia i wmontowaniu wahacza, sworzeń wypadł z niego więc bezpieczne to to na pewno nie jest tak jak kupienie całego wahacza bo co by było gdyby wypadł w czasie jazdy?

A czy to bylo moze w Twojej e36? Od pewnego mechanika slyszalem ze w naszych realiach to nie chce im sie tego robic na prasie albo jej zwyczejnie takowej nie maja. Jak swozen wbija mlotkiem lub na imadle to wahacz sie krzywi i wyrabia ten otwor. Potem chcesz wprasowac swozen a tu kupa. Tak jak mowisz, jest luz, nawet taki ze swozen moze wypasc. Tyle ze taki wahacz jest popsuty a nie biore pod uwage takiej mozliwosci, bo w koncu popsute elementy sie wymienia :)

Cytuj:
nie każdy ma prasę w domu

Ja tez nie mam ale jak zaczalem pytac znajomych to okazalo sie ze jeden ma prase (i to konkretna) a kilku ma do prasy dostep. Wprasowanie kosztowalo mnie browara i powiem Ci ze jest to powszechna cena :)

Cytuj:
Ale i tak bede zmuszony wymieniac caly wahacz i tuleje i odnowa ustawiac zbieznosc (jak juz pisalismy same sworznie w E46 sa niewymienne), jesli sie na to zdecyduje. Wiec jesli musze wymienic calosc to poczekam.

Jesli drazkow kierowniczych nie ruszasz a zbieznosc byla w porzadku lub wczejsniej ustawiana przez Ciebie to nie musisz nic ustawiac. Zbieznosc robi sie wtedy gdy wymienia sie elementy posiadajace regulacje. Rob sam swozen i nie czekaj. Bedzie tanio i dobrze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1