BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 22:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] m50 325 vanos problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 9 stycznia 2010, 18:36 
Pierwsze kroki

witam mam problem z układem chłodzenia w aucie najpierw zauważyłem znacznie gorsze ogrzewanie choć wskaźnik temperatury stał pionowo, postanowiłem -nie wiem czemu dolać płynu do chłodnicy-wlałem koncentrat,, kuler" no i po tym dolaniu zaczęło się, zauważyłem że wrzuciło płyn z chłodnicy więc dolałem znowu i znowu wrzuciło . Zacząłem przeglądać wnikliwie posty na forum z których wnika że może to być uszczelka pod głowicą , olej na bagnecie jest czysty. Jeżeli to uszczelka to może ktoś wie ile może kosztować naprawa, ręce opadają - nie przegrzewa się ,płyn wrzuca co robić? pomocy!!!!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e36 m50 325 vanos problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 9 stycznia 2010, 18:42 
Zacna persona forum

jak to wrzuca? wciaga czy ulewa sie?

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 18:48 
Forumowicz

Moje BMW: 730 e32 v8
Kod silnika: m60 b30
chlodnica szczelna?

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 19:24 
Pierwsze kroki

lopina napisał(a):
chlodnica szczelna?

muszę dokładnie obejżeć myślę że szczelna bo nie kapie na tą chwilę jest mokra bo próbowałem odpowietrzać i w aucie zrobiło się ciepło tylko nie wiem czy prawidłowo wziąłem za to odpowietrzanie ?

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 20:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Ale jak to wlałeś koncentrat - bez rozcieńczania? I też nie rozumiem, bo wyrzuca znaczy, że np korkiem kipi a odwrotnie to ubywa. Zdecyduj się i napisz czy masz gaz oraz jak jest uzytkowane auto tzn jaki cykl.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 08:49 
Pierwsze kroki

BetaBoy napisał(a):
Ale jak to wlałeś koncentrat - bez rozcieńczania? I też nie rozumiem, bo wyrzuca znaczy, że np korkiem kipi a odwrotnie to ubywa. Zdecyduj się i napisz czy masz gaz oraz jak jest uzytkowane auto tzn jaki cykl.

w jaki sposób ubywa płynu tego nie wiem po skończonej jeździe jest widoczny ubytek płynu ,podkładałem karton pod chłodnice i silnik i uruchamiałem silnik nic nie kapało był suchy wyjechałem w miasto jazda około15km powrót wskaźnik cały czas pionowo po zgaszeniu silnika widoczny ubytek płynu. LPG nie ma tylko- benzyna, jazda tylko cykl miejski .Dolałem koncentratu ok.0.7l żeby mieć pewność że przy mrozach nie zamarznie

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 10:42 
Forumowicz

na jaki kolor ci kopci beta?

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 13:52 
Częsty bywalec

To jest "standard" w silnikach M50. u mnie tez łyka płyn a w czasie mrozów i na krótkich odcinkach (dojazdy do pracy), to juz raz na tydzien litra dolewam. W lato jest spokój a wszystko za sprawą głowicy i uszczelki. Jak ubytki są niewielkie, to nie ma sie czym martwić. po spalinach tez nie bedzie widać i na bagnecie również. Dla pewności moznaby zmierzyc cisnienie w cylindrach ale jak napisalem, w przypadku nieduzych ubytków płynu nie ma sie czym przejmowac tylko trzeba przezyc zime dolewając płynu ;)

BetaBoy

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 15:09 
Pierwsze kroki

lopina napisał(a):
na jaki kolor ci kopci beta?

biały dymek prawie nie widoczny tylko po rozruchu obfity

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 15:15 
Pierwsze kroki

BetaBoy napisał(a):
To jest "standard" w silnikach M50. u mnie tez łyka płyn a w czasie mrozów i na krótkich odcinkach (dojazdy do pracy), to juz raz na tydzien litra dolewam. W lato jest spokój a wszystko za sprawą głowicy i uszczelki. Jak ubytki są niewielkie, to nie ma sie czym martwić. po spalinach tez nie bedzie widać i na bagnecie również. Dla pewności moznaby zmierzyc cisnienie w cylindrach ale jak napisalem, w przypadku nieduzych ubytków płynu nie ma sie czym przejmowac tylko trzeba przezyc zime dolewając płynu ;)

Jeden z kolegów zasugerował mi że mogła mi paść pompa wody jak to sprawdzić. bo jak ugniatam węża to w aucie zaraz robi się ciepło i płyn w chłodnicy robi się gorący ,Już kota dostaje od tych problemów

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 15:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330CI
Kod silnika: M54 B30
Jeśli nie ma obiegu płynu to będzie uszkodzona pompa.Czasem jest tak że na wolniejszych obrotach daje jeszcze radę pompować a na wysokich obieg zanika,dzieje się tak wtedy gdy wirnik pompy pęknie delikatnie w miejscu mocowania z trzpieniem i obraca się na frezie,na wolniejszych obrotach daje jeszcze radę a na wyższych płyn stawia większy opór i zaczyna się obmykać na frezie. może też być wyłamana łopatka i pompa jest wtedy nie wydajna. Ja na twoim miejscu od tego bym zaczoł.

Obrazek

Moje 330CI - viewtopic.php?t=51439

Moje K6 - viewtopic.php?f=60&t=73717

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 15:35 
Częsty bywalec

Tylko, że słaby obieg lub uszkodzony wirnik pompy nie skutkuje ubytkiem płynu z układu. Brak grzania w kabinie moze byc spowodowany niewłaściwie działającymi elektrozaworami. Można to szybko sprawdzić odpinając od nich wtyczke i wtedy bedzie tylko gorące leciało z kratek a jeżeli nie poleci gorąc, to rzeczywiscie do pompy sie zbliżamy.

BetaBoy

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 17:48 
Pierwsze kroki

BetaBoy napisał(a):
Tylko, że słaby obieg lub uszkodzony wirnik pompy nie skutkuje ubytkiem płynu z układu. Brak grzania w kabinie moze byc spowodowany niewłaściwie działającymi elektrozaworami. Można to szybko sprawdzić odpinając od nich wtyczke i wtedy bedzie tylko gorące leciało z kratek a jeżeli nie poleci gorąc, to rzeczywiscie do pompy sie zbliżamy.

kolego bardzo proszę napisz mi gdzie szukać tej wtyczki od eletrozaworów, bo mnie już ręce opadły ,nurtuje mnie to dlaczego jak ugniatam węża to od razu w aucie robi się gorąco i płyn w chłodnicy też robi się gorący proszę o rady

Tytuł: Re: [e36] m50 325 vanos problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 10 stycznia 2010, 18:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
Kolego mialem podobny przypadek w e34 520 stresy i leki byly tez a okazalo sie ze pompa wody siadla i ciekla,stawiam na to sprawdz powinno cieknac na pasek klinowy,pojezdzij troche zeby cisnienie bylo i powinno kapac z pod pompy wody.pozdro

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 00:04 
Częsty bywalec

kerim7 napisał(a):
kolego bardzo proszę napisz mi gdzie szukać tej wtyczki od eletrozaworów, bo mnie już ręce opadły ,nurtuje mnie to dlaczego jak ugniatam węża to od razu w aucie robi się gorąco i płyn w chłodnicy też robi się gorący proszę o rady
Elektrozawory są przy ścianie grodziowej od strony silnika (blisko serwa hamulca). Tam są dwa węze gumowe srednicy ~3-4cm a na nich zalozone elzawory, które regulują przepływem w zaleznosci jak ustawisz temp na panelu. Ale jeśli masowanie grubego węza pomaga to rzeczywiście do pompy trzeba tez zajrzeć.

KubaMpakiet napisał(a):
Kolego mialem podobny przypadek w e34 520 stresy i leki byly tez a okazalo sie ze pompa wody siadla i ciekla,stawiam na to sprawdz powinno cieknac na pasek klinowy,pojezdzij troche zeby cisnienie bylo i powinno kapac z pod pompy wody.pozdro

Wycieku nie widać jak kerim7 napisal ale moze byc wyciek mniejszy i leci po bloku a to w e36 M50 baaaardzo cięzko sprawdzic bo z zadnej strony nie widac co jest pod pompą. Najlepiej ją odkrecic i bedzie wiadomo.

BetaBoy

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 19:24 
Pierwsze kroki

BetaBoy napisał(a):
kerim7 napisał(a):
Elektrozawory są przy ścianie grodziowej od strony silnika (blisko serwa hamulca). Tam są dwa węze gumowe srednicy ~3-4cm a na nich zalozone elzawory, które regulują przepływem w zaleznosci jak ustawisz temp na panelu. Ale jeśli masowanie grubego węza pomaga to rzeczywiście do pompy trzeba tez zajrzeć.

KubaMpakiet napisał(a):

Wycieku nie widać jak kerim7 napisal ale moze byc wyciek mniejszy i leci po bloku a to w e36 M50 baaaardzo cięzko sprawdzic bo z zadnej strony nie widac co jest pod pompą. Najlepiej ją odkrecic i bedzie wiadomo.

Dzięki serdeczne dzisiaj z godzinę wojowałem z wtyczką elektrozaworów w żaden sposób nie mogę jej wypiąć jest w takim miejscu że w żaden sposób nie idzie włożyć ręki może jest jakiś sposób żeby ją wypiąć??? proszę jeszcze o radę jaką pompę ewentualnie kupić z plastikowym wirnikiem czy metalowym?? i jeszcze jedno pytanie w jaki sposób sprawdzić kod silnika bo już ci moi ,, fachowcy" zrobili mi wodę z mózgu każdy twierdzi że mam inny silnik a to że mam M50 a to że M52 a to że z vanosem a to że bez vanosa a ja już kota dostaję a najlepiej wychodzę jak zwami rozmawiam bo przynajmniej nikt mnie na kasę nie naciąga i nie wpuszcza w maliny

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 21:27 
Forumowicz

jak masz m50 to korek oleju masz od strony sciany grodziowej a jak m52 to od strony chlodnicy i kolektory bardziej wygiete a vanos jak masz to tam gdzie idzie kapa od rozrzadu ta gorana aluminiowa powinna byc taka kula jagby.. to jest polaczone z to pokrywa aluminiowa taka calosc.. cieszko mi wytlumaczyc ale staralem sie :)

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 10:31 
Pierwsze kroki

lopina napisał(a):
jak masz m50 to korek oleju masz od strony sciany grodziowej a jak m52 to od strony chlodnicy i kolektory bardziej wygiete a vanos jak masz to tam gdzie idzie kapa od rozrzadu ta gorana aluminiowa powinna byc taka kula jagby.. to jest polaczone z to pokrywa aluminiowa taka calosc.. cieszko mi wytlumaczyc ale staralem sie :)

Dzięki Tobie kolego wiem jaki mam silnik w swoim aucie z całą pewnością jest to M50 vanos dzięki wielkie jeszcze jak byś mi napisał ,która pompa wody jest lepsza z plastikowym czy metalowym wirnikiem???

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 15:58 
Forumowicz

jak ja bym wymienial to na z metalowymi pozdro:)

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 17:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330CI
Kod silnika: M54 B30
nie szukaj przy elektrozaworach tylko wymień pompę bo to ona jest przyczyną,a ubywa płynu bo prawdopodobnie puścił na niej uszczelniacz i spływa po bloku i kapie na pasek. Pompa tylko metalowa(łożysko siądzie a wirnik nie naruszony), plastik to szajs.

Obrazek

Moje 330CI - viewtopic.php?t=51439

Moje K6 - viewtopic.php?f=60&t=73717

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1