BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] mokro pod dywanikiem kierowcy [zdjęcie]
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 15:59 
Forumowicz

Witam

Wyciągam dywanik kierowcy aby go wytrzepać i widze że jest mokra plama od spodu. Dywanik z góry nie jest mokry więc wykluczam aby kapało.
Wymacałem okolice ale nie widze nic podejrzanego. U pasażera sucho.
Zdjęcie:
Obrazek
Sprawdziłem 4 odpływy pod autem i są drożne, troche piasku było ale po wyjęciu woda nie leciała.
Pomocy gdzie szukać przyczyny.

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 16:10 
Zacna persona forum

Ostatnio taki temat był poruszany, zobacz tutaj:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=36814

Ostatnio edytowano 14 stycznia 2009, 16:13 przez Oleczek, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 16:11 
Pierwsze kroki

Co prawda inny model, ale mam auto po malym dzwonie ale ci co go robili nie dospawali dobrze jednego elementu i podciekalo... dlatego przez najblizszy tydzien bede chodzil jak zwierze... na nogach :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 17:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
Poszukaj, zobacz chociażby ten temat, który pokazał Oleczek przyczyn może być wiele.

A woda jest tylko w tym miejscu gdzie ta plama?

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 18:11 
Forumowicz

Kuba. napisał(a):
Poszukaj, zobacz chociażby ten temat, który pokazał Oleczek przyczyn może być wiele.

A woda jest tylko w tym miejscu gdzie ta plama?
Czytałem, sprawdzałem i jest mokro tylko tam gdzie plama, tunel itp wszystko jest suche. Szyberdachu nie mam. hmmm

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 18:37 
Zacna persona forum

A może naniosłeś to nogami, masz gumowe wycieraczki?
U mnie też było mokro w jednym miejscu bo miałem materiałowe wycieraczki i przemokło...
Osusz to ręcznikiem albo czymś i poczekaj dwa, trzy dni i zobacz czy pojawi się znowu :P

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 19:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
Jeśli masz welurowe dywaniki to stawiam na to, że przemokły w jednym miejscu wysusz i zobacz, bo szczerze mówiąc w tym miejscu nie bardzo ma skąd dostawać się woda.

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 21:51 
Forumowicz

Mało prawdopodobne abym sam to zamoczyl, mam welurowe, tylko że z góry dywanik jest suchy, od spodu dywanika jest takie tworzywo twarde i ono było mokre od tej plamy, dokladnie sprawdziłem.
Postaram sie to osuszyć jutro, w piątek robie trase, nastawie większa temp i dam nawiew tylko na nogi mam nadzieje że dobrze wyparuje, potem wsadze gumowe i zobacze co z tego wyjdzie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 15:15 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316i / 318i
Kod silnika: M43B16 / M43B18
POMOCY
Witam wszystkich mam taki sam problem w E36 Compact. Właśnie sprawdziłem wykładzinę o której jest mowa w temacie, powiem tyle masakra, trochę udało mi się podnieść z boku wykładzinę i okazało się ze pod spodem wszystko pływa ale nie jest to woda tylko najprawdopodobniej płyn chłodniczy, sprawdzałem przy nagrzewnicy i nie widać jakiegoś wycieku no na pewno musi cos być ale gołym okiem tego nie widać, pomocy czy ktoś miał coś podobnego u siebie?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 15:50 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
W moim E36 też była mokra plama jak mi nagrzewnica ciekła więc sprawdz na zimnym silniku dokładnie poziom płynu powinien być na kresce z napisem cold jak się nie zgadza to dolej do kreski pojezdzij dwa dni i sprawdz jaki jest poziom
płyn chłodniczy klei sie w rękach i jest podobno lekko słodkawy ale tego nie jestem pewny bo mi to chyba mechanik jakis mówił więc sprawdzic można tez organoleptycznie choć ja bym wolał tą opcję z poziomem płynu w zbiorniku ;)

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 20:19 
Forumowicz

Koledzy ja mam e90 i też mam mokro pod dywanikiem gumowym, ale ja wiem skąd się to bierze. Otóż, sytuacja wygląda następująco:gumowe dywaniki zbierają wodę tylko gdy postawimy na nich "mokre buty", natomiast nie są w stanie zebrać wody ściekającej z podstawy na lewą nogę, i tak jeżeli plama rozchodzi się od podnóżki dookoła, to na 100% woda jest wniesiona z zewnątrz :D , jeżeli plama jest na środku, a przy podnóżce sucho to mamy problem :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 00:44 
Pierwsze kroki

JA RAZ PRZEWIOZLEM KOLEZANKE I TEZ SIE ZROBILA PLAMA.... TYLKO NA FOTELU:/

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 08:43 
Forumowicz

Na zimnym (po nocy) przed chwila dolałem (jakies 0,5cm brakowało) do kreski.
Plama na dywaniku jest tłusta, nie mogłem jej zmyć wodą, mydłem, suszyłem cały dzien dywanik na kaloryferze oraz farelką z nadmuchem na plame w aucie przez 2 godziny. Efekt z góry sucho ale jak przycisne to slychać że gąbka jest nasączona. To na pewno nie woda.
Domyślam sie że trzeba będzie wymieniać nagrzewnicę.
Pytanie do Was czy ktoś ma jakąs instrukcje wymiany, mam klimatronik (ten z wyświetlaczem). Wymiane planuje za miesiąc jak zrobi sie cieplej, dam rade sam ?

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 13:40 
Forumowicz

Witam wszystkich po raz kolejny walczę cały czas z tym [shadow=red][color=red]mokrym dywanikiem pod stopami kierowcy [/color][/shadow]:(
właśnie odkręciłem wszystkie plastiki pod kolumna kierownicy oraz przy całym fotelu, udało mi podnieść delikatnie wykładzinę do góry i tak jak wcześniej pisałem [glow=red]wszystko pływa[/glow] :( okazało się ze jest to płyn chłodniczy, koleś zaproponował mi żebym wsypał preparatu do uszczelniania chłodnic firmy K2 około 1/3 zawartości opakowania wyciek płynu chłodniczego najprawdopodobniej w okolicach nagrzewnicy powinien ustać natomiast jeśli to nie pomoże to musze pokusić się o wymianę nagrzewnicy :(

W sobotę dolałem płynu chłodniczego a dziś (wtorek) już prawie go niema – a zrobiłem może jakieś 30 kilometrów

Czy wie ktoś z was może czy w podłodze znajdują się jakieś gumowe zaślepki które pomogły by żeby ten cały płyn wyleciał na ziemie?
Może ktoś z forum miał podobny problem, może macie jakieś fotki które ułatwią walkę z tym całym niby śmiesznym zadaniem, dzięki z góry :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 17:41 
Poszukaj zanim zapytasz

witam mam mały problem wlasnie dzisiaj po ulewnym deszczu idę do autka a tam tylnia kanapa wilgotna ! mokra podniosłem ją a tam powódź wiecie skąd może być wyciek ? możliwe że szyba boczna? albo szyberdach ?

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 17:41 
Poszukaj zanim zapytasz

pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 00:28 
Zacna persona forum

krystian - nie wiem czy dodrze ci mowie ale chyba kokpit trza zdejmowac - do grzeska - sprawdz odplywy-wezyki z szyberdachu -przedmuchaj i woda potraktuj itp.itd.

Tytuł: Re: [E36] mokro pod dywanikiem kierowcy [zdjęcie]
PostNapisane: 8 marca 2010, 19:38 
Forumowicz

Witam wszystkich, mam problem z płynem chłodniczym - wycieka.
jakiś czas temu za uwarzyłem ze pod podłogą, dywanikiem a dokładnie pod nogami u kierowcy jest mokro (gdy sprawdziłem po smaku i zapachu stwierdziłem ze to płyn chłodniczy)
od tamtego czasu próbowałem dojść co i jak ale bez skutecznie, co jakiś czasu dolewam płyn do chłodnicy, dziś odkręciłem króćce wyciągnąłem nagrzewnice by sprawdzić co tam się dzieje okazało się ze wszędzie jest sucho, założyłem nowe oringi spasowałem wszystko tak jak powinno był, po zmontowaniu dolałem płynu i odpowietrzyłem układ.
po przejechaniu paru kilometrów gdy silnik był zimny postanowiłem znów zobaczyć poziom okazało się ze jest na minimum.
zastanawia mnie fakt co stało się z tym co wlałem "w przyrodzie nic nie ginie :-) "
pod samochodem sucho nie widać dy płyn gdzieś kapał.
jeśli ktoś z was ma jakiś pomysł bądź spotkał się z takim objawem proszę o pomoc!
z góry dzięki i pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1