BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 10:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Ciśnienie oleju
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 11:45 
Pierwsze kroki

Witam.
W moim BMW e30 316i M10b18 z 88roku podczas odpalania zimnego silnika świeci się kontrolka ciśnienia oleju. Gaśnie po około 10sekundach. Jak odpalam silnik gorący to konrolka gaśnie natychmiast. Ale wystarczy zeby auto przestygło kilkanaście minut i znowu przy zapalaniu świeci.
Dodam, że jak już po tych kilku/kilkunastu sekundach zgaśnie to potem już nie świeci ani nie miga; dosłownie wszystko idelanie!
Wymieniłem olej i filtr oraz czujnik ciśnienia oleju i nadal jest to samo.
Auto mam od dwóch tygodni, a problem od około tygodnia. Zaczeło się to dziać dosłownie "z dnia na dzień".
Silnik jest w dobrej kondycji, a może nawet bardzo dobrej, nie licząc tej świecącej kontrolki i żal mi go męczyć tym brakiem ciśnienia przy każdym zapalaniu, bo to prędzej czy później mu zaszkodzi. :(

1. Jaka może przyczyna palenia się tej kontrolki po odpaleniu silnika?
2. Czy w tym silniku jest tylko jeden czujnik ciśnienia oleju? Na razie wymieniłem ten na górze.

Z góry wielkie dzięki za pomoc i porady!

Obecna:
e30 316i M10B18 88rok - rĂłwnieÂż w "delfinku" :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 17:06 
Forumowicz

być może to wina oleju.jak zimn y to gęsty i nie ma takiego ciśnienia a jak ciepły to żadki i jest dobrze.a druga sprawa to pompa oleju może już siada...

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 21:02 
Pierwsze kroki

przerabiałem to samo tylko z silnikiem m40 1.8
kontrolka zapalała się rano i po postoju na zimnym silniku
też wymieniłem czujnik oleju,olej i filtr a ile opisałem się na forach i u ilu mechaników byłem,a każdy mówił co innego najchetniej sugerując wymianę silnika
ale zrobiłem i silniczek cyka
1.odkreciłem podstwę filtra oleju i przeczysciłem zaworki i sprawdziłem szczelność tych zaworków
2.odkręciłem miskę olejową(jeśli będziesz sam odkręcał to uważaj bo są ukryte sruby abyś na siłe nie zdejmował miski)
3.wyjołem zawór zwrotny w pompie
4.przeczysciłem od góry pod ciśnieniem miejsce po podstawie filtra oleju i przelot do zaworu ciśnienia oleju
5.podłożyłem podkładę pod sprężynę w zaworze ciśnienia zaworu(powinna mieć 8,4mm a miała 8,2)
6.wymieniłem podkładę pod miską olejową na dobrej jakości z silikonem na łączeniu się miski z pompą olejową
7.HIP HIP HURAAAA
wszystko wróciło do normy po zalaniu olejem-kontrolka od ciśnienia zgasła prawie natychmiast
według mnie winna była uszczelka pod miską olejową która u mnie była uszkodzona i prawdopodobnie pompa zasysała lewe powietrze
życzę ci aby i u ciebie była tylko taka błachostka-ja sobie to sam naprawiłem i dołożyłem tylko do uszczelki i czujnika oleju
wymiana oleju zbiegła mi się w czasie
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 21:53 
Specjalista

U siebie w M30:

Wymieniłem obudowę filtra oleju w której są w/w zaworki.

Po dokręcałem śrub od pompy oleju i jak ręką odjął. Bo i tak wymieniałem uszczelkę pod misą.

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, 00:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
hmm w sumie mam ten sam problem w tym samym silniku. Co ciekawe zaczelo sie to dziac po powrocie na 10w40 z 15w40...ale musi postac cala noc by ta kontrolka dlugo nie gasla...
jak jezdzilem conajmniej godzine wczesniej lub mniej to gasnie praktycznie odrazu.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 09:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: m57d30
PageUp napisał(a):
hmm w sumie mam ten sam problem w tym samym silniku. Co ciekawe zaczelo sie to dziac po powrocie na 10w40 z 15w40...ale musi postac cala noc by ta kontrolka dlugo nie gasla...
jak jezdzilem conajmniej godzine wczesniej lub mniej to gasnie praktycznie odrazu.

Spróbuj wymienić olej po 5tyś,i póżniej znów,powinno się poprawić,a jak nie to zaworki przy filtrze oleju padniete

Tytuł: Re: [E30] Ciśnienie oleju
PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 21:53 
Pierwsze kroki

demeter, Jesteś wielki,bardzo mi pomogłeś swoim postem :padam: Dzięki tobie udało mi się naprawić auto.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1