BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] po strzale LPG, wyskakuje błąd
PostNapisane: 13 kwietnia 2007, 09:37 
Witam,
Czy ktoś może wie co oznacza kiedy auto podpinam do komputera i wyskakuje błąd "intake air quantity"??? program jest, tylko wiedzy nie ma ;) Czy ma to coś wspólnego z przepływomierzem?? jest taki temat, że kilka dni temu auto "strzeliło" mi jak jechałem na LPG. Od tej pory jest tragedia. Na LPG nie działa wogóle a na benzynie chodzi ale tylko jak delikatnie ruszam i rozpędzam się powolutku.. Jak ruszam szybciej to p-rzy 2 tys obrotów dostaje "muła" i najczęściej potem muszę je uruchamiać 15 razy... zauważyłem że poprzedni właściciel wcześniej skręcał obudowę od filktra powietrza już na wkręty bo zacxzepy gdzieś zniknęły więc coś tam musiało być już grane.. ktoś mi szepnął że to może przewody, ale one podobno były wymieniane na jesieni.. ktoś miał coś podobnego? Może ktoś wie o co tu chodzi??? :/ jak tak to baaaaardzo proszę o pomoc..

Ostatnio edytowano 13 kwietnia 2007, 09:51 przez makaron77, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2007, 10:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
"intake air quantity" oznacza uszkodzony przeplywomierz. Wiec albo masz walnieta przeplywke albo rozszczelniony uklad dolotowy i dostaje spora dawke lewego powietrza.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2007, 10:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
sam podłączałeś auto do komputera? myślałem, że potrzeba do tego specjalnego sprzętu, a mając taki sprzęt powinno się też go znać... nie piszę złośliwie, czy coś - może po prostu znasz sposób na podłączenie E30 do laptopa ? ;) ;p

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2007, 10:48 
Zacna persona forum

więc tak jeśli masz przepływomierz starej generacji , to najprawdopodobniej wykrzywiło os obrotu klapy co powoduje jej niepełny zakres ruchu lub całkowitą blokadę.
Miałem tak w e28 z tym ze za pierwszym razem klapa była otwarta na maksa i na gazie chodził dobrze a na benzynie wcale , a za drugim razem klapa stanęła w połowie zakresu co potwornie zmuliło auto na gazie (zawężenie dolotu) a na benzynie wcale nie chodził.
Jest to do naprawienia ale trzeba rozebrać cały przepływomierz , i nalezy uważać na sprężynę która cofa klapę , bo jeśli sie ją przestawi to już są jaja konkretne.
Natomiast jesli masz przepływkę "gorący drut" to prawdopodobnie go zdmuchnęło i silnik chodzi w trybie awaryjnym.

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Ostatnio edytowano 13 kwietnia 2007, 12:20 przez mcgiver, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2007, 12:16 
pamo napisał(a):
sam podłączałeś auto do komputera? myślałem, że potrzeba do tego specjalnego sprzętu, a mając taki sprzęt powinno się też go znać... nie piszę złośliwie, czy coś - może po prostu znasz sposób na podłączenie E30 do laptopa ? ;) ;p

Mój kumpel nabył na allegro coś co na dwa comy podłącza do komputera w garażu i w ten sposób podłączyliśmy auto.. ale to jest jego nowa zabawka i jeszcze nie rozkminiliśmy jak się tym posługiwać... :hyhy: no ale rzeczywiście będę musiał rozejrzeć się za przepływomierzem..
apropos.. to warto kupić go na np.allegro czy lepiej nowy?? jak to się przekłada na relację cena/wytrzymałość??

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2007, 13:13 
Przyjaciel forum

nowy jest bardzo drogi cos koło 1000zł kup uzywany a ty nie miałeś klapki anty strzałowej???

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2007, 19:22 
Zacna persona forum

elektron85 napisał(a):
a ty nie miałeś klapki anty strzałowej???

a myślisz ze ona coś daję????????? jeśli tak to jesteś w błedzie , wiem cos o tym. :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2007, 19:25 
Przyjaciel forum

miałem taki przypadeki ze był strzał ale klapka uratowała wszystko

ale wiadomo ze to nie zawsze pomoze

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2007, 19:47 
Zacna persona forum

hehe no ja też miałem parę strzałow w starej becie z instalka I generacji i dwa razy reanimowałem przepływkę , mimo tego ze była klapa i guma wypuszczająca falę uderzeniową.
Niestety fala uderzeniowa zapieprza z taką siłą i szybkościa że przeważnie klapa się zamyka jak fala już zrobi swoje heheh :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1