BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 14:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] klima problemy z tęperaturą
PostNapisane: 7 października 2009, 19:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M44 B19
witam mam problem z klimatronikiem kiepsko reaguje na ustawianie temperatury nie chce zbytnio grzac jak ustawie na maksa temperature to zaskakuje a na niższych nie koniecznie pomocy !!!!

Ostatnio edytowano 8 października 2009, 07:57 przez lewy86, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 19:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M52B20
Mam podobny problem tyle, że w e46. jak zrobie na maxa to jest gorąco, a jak tak normalna ok 22*c to czasem grzeje a czasem zimne leci jak zwiększę troszkę to czasem pomaga czasem nie

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 19:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M44 B19
dokładnie tak
jak byś kolego znalazł jakiegos magika to prosze o kontakt pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 20:15 
Forumowicz

Moje BMW: 520i e39
W mojej e39 miałe taki problem że jak nastawiłem 22stopnie to auto grzało do coś 30 stopni a potem chłodziło do 17stopni i tak na okrągło.

Przyczyną tego był czujnik temperatury w panelu klimatronika.
Rozebrałem ten panel klimatronika i zobaczyłem czujnik temp. i mały wentylatorek przykryty grubą pierzynką z kurzu.
Wyczyściłem cały panel dałem kropelke oleju na ośke wiatraczka (było go słychać), i poskładałem to wszystko nie było łatwo.

Po tym zabiegu czuć lekki wiaterek z kratek w panelu ale wiatraczka nie słychać.
Ale to nic, teraz jak ustawie 22st. to czuje jak grzeje do 22 i temperatura się zatrzymuję na 22, bez żadnych skoków.

Wszystko przez ten kurz, fałszował temperature w środku auta.
Dało by się usunąć ten kurz bez rozbierania panelu np. sprężonym powietrzem lub jakimś spreyem do czyszczenia elektroniki.Ale dobrze można to zrobić rozbierając panel.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, 12:13 
Pierwsze kroki

A moze trzeba odpowietrzyć układ chłodzenia, ja tak miałem w mojej e46.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 09:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M42b18, M52b28
Na 99% jest to zepsuty wiatraczek lub kurz jak pisze kolega wyżej (lub jego brak) zasysający powietrze na czujnik temperatury w panelu klimy.

Jest on na spodzie panelu i powinien się kręcić jak tylko przekręcisz kluczyk i jeszcze kilka minut po wyjęciu kluczyka.

Jeżeli wentylatorek pracuje to to przestał działać sam czujnik.

Panel klimatronika wyjmuje się i rozbiera w e36 banalnie łatwo.

Tytuł: Re: [E36] klima problemy z tęperaturą
PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 11:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 540i Touring
Kod silnika: M62
Tutaj "marcinbig" użył stwierdzenia które mnie zaintygowało.Mianowicie "a potem chłodziło do 17stopni". Nie bardzo rozumiem. Przecież ansze klimatronikiw buniach nie potrafią "same" chłodzić. Chodzi mi o to że klimatronik nie ptorafi "sam" włączyć klimatyzacji. On przecież tylko steruje ciepłem.Czyli może grzać lub nie. Do włączania chłodzenia, czyli klimatyzacji służy przycisk z płatkiem śniegu. Generalnie nie wiem czemu to się nazywa klimatronik. Wg mnie zupełnie nie potrzebny jest ten przycisk płatka śniegu.Włączaniem klimatyzacji powienien sterować komputer w zależności od temperaturu panującej wewnątrz pojazdu. Ja też mam ten problem że grzanie włącza mi się dopiero powyżej 22 stopni. Nie ma różnicy czy ustawię 16 czy 19 stopni.I tak nie grzeje.Spróbuję przeczyścić czujnik temepratury.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1