BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 czerwca 2025, 01:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 320 bez vanosa, problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 23:40 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Witam,

mamy tutaj dziwny problem z kolegi 320-stką. Mianowicie silnik co jakiś czas się gotuje, głownie przy postoju w np. korku ale zdarza się rówież podczas jazdy. W momencie jak wskazówka pokazuje ostatnią 1/4 skali, z nawiewów leci zimne powietrze, raz na kilka razy tylko ciepłe. Czasem trzeba stanąć, żeby ostygł, a czasem po przejechaniu kawałka temperatura sama wraca do normy. Jesienią wymieniona była pompa wody, termostat i chłodnica. Jak dzisiaj chcieliśmy odpowietrzyć układ to zauważyłem ze miedzy 1/4 a 1/2 skali do zbiorniczka z płynem wlewa się malutka strużka płynu z przelewu, w momencie osiągnięcia odpowiedniej temp pracy płyn przestaje lecieć zupełnie nawet przy dodawaniu gazu. Nie znalazłem na forum jednoznaczej odpowiedzi na ten problem. Jeśli ktoś wie co to może być to bardzo proszę o pomoc.

pzdr

<Croniss>

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 320 bez vanosa, problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 03:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e 32
Kod silnika: m30
Witam ja takie objawy miałem jak padło mi wisko, wtedy na postoju lub w korku nie zaciąga powietrza i niema czym chłodzić a to że raz niema ciepłego powietrza to zapowietrza sie układ chłodzenie i do nagrzewnic nie dociera tyle ciepłej wody ile powinno lub wcale . Pamietaj o bardzo dobrym odpowietrzeniu układu ! Jesli po wymianie wiska objawy nie ustopia to nie chce cie martwic ale czeka cie wymiana uszczelki pod głowica lub samej głowicy bo moze byc leciutkie peknięcie i pompuje do wody powietrze

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 09:26 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52
Witam!
To będzie wisko. Poza tym jak pisał przedmówca lepiej odpowietrzyc silnik dobrze. U mnie woda zawsze wraca małą stróżką, a w szczegulności jak dodam gazu możliwe że masz zapowietrzony.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 15:46 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
czy jeśli wogole nie leci płyn do chłodnicy od góry tam gdzie się odpowietrza to możliwe że jest to pompa wody?
po odkreceniu srubki od odpowietrzania nie leci powietrze, ani płyn.

<Croniss>

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 15:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Croniss napisał(a):
w momencie osiągnięcia odpowiedniej temp pracy płyn przestaje lecieć zupełnie nawet przy dodawaniu gazu. Nie znalazłem na forum jednoznaczej odpowiedzi na ten problem. Jeśli ktoś wie co to może być to bardzo proszę o pomoc.

Jeżeli nie ma strumienia w przelewie przy zbiorniczku wyrównawczym, to raczej pompa cieczy chłodzącej się rozsypała, lub termostat daje ciała. Polecam lekturę tego:
viewtopic.php?f=25&t=3905

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 21:09 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Co do visca to mam zapasowe, zespawane. Takie nigdy nie zawiedzie :) Kilka razy było tak że mówił "uszkodzone visco" założył to moje i był pewien na 100% jaki jest problem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1