BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 03:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Ssanie w m40
PostNapisane: 6 listopada 2006, 09:13 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Witam,

Czy wie ktoś jak jest realizowane ssanie w m40? Czy komp zwiększa czasy otwarcia wtrysków czy jest jakiś 'dadatkowy' wtryskiwacz?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Ssanie w m40
PostNapisane: 28 maja 2010, 17:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 320i
Witam, dołączam do pytania. Problem w tym, że na zimnym silniku brakuje silnikowi (M40) benzynki. Po przekroczeniu temperatury wody za niebieskie pole, auto nagle dostaje kopa i problem całkowicie znika. :zdziwko: Później jak odpalę ciepły silnik, to opisane objawy trwają pół minuty, po czym problem również nagle znika. Proszę drogich forumowiczów o informację jak rozwiązane jest ssanie w tych silnikach. :mur:

PostNapisane: 28 maja 2010, 19:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Ssanie to w 126p było i to w starszych modelach, teraz to już prehistoria. :)
Za zwiększone obroty na zimnym motorze odpowiada Sterownik, który pobiera informację z różnych czujników które mamy w silniku.
Jak się dowie, że motor jest zimny, to zwiększa uchylenia klap w dolocie i innych sterownikach, przez co idzie więcej powietrza i mieszanka jest bogatsza, a obroty podwyższone ( tak w wielkim skrócie, bo to bardziej złożony proces).

PostNapisane: 28 maja 2010, 20:06 
Pierwsze kroki

Boggy e36 napisał(a):
Ssanie to w 126p było i to w starszych modelach, teraz to już prehistoria. :)
Za zwiększone obroty na zimnym motorze odpowiada Sterownik, który pobiera informację z różnych czujników które mamy w silniku.
Jak się dowie, że motor jest zimny, to zwiększa uchylenia klap w dolocie i innych sterownikach, przez co idzie więcej powietrza i mieszanka jest bogatsza, a obroty podwyższone ( tak w wielkim skrócie, bo to bardziej złożony proces).

Może w samochodach z elektronicznie sterowanym wtryskiem to nie nazywa się ssaniem, ale nie czepiajmy się nomenklatury. Tak w wielkim skrócie to się orientuję, bardziej zależałoby mi na tym złożonym procesie. Nie jestem samochodowcem, ale orientuje się w mechanice. Jesteś z polic, więc jak Ci powiem, że jestem po technicznej szkole szczecińskiej - to się pewnie domyślisz z jakiej. :)

PostNapisane: 28 maja 2010, 20:31 
Zacna persona forum

TME :]
Mozna poczytać np. na elektroda.pl "o komputerowych systemach sterowania samochodem".
Sterownik dostaje informację od czujników (temp.silnika, temp.cieczy- to na pewno a pewnie jeszcze od innych), o tym czy silnik jest ciepły, czy zimny, a precyzyjniej o jego aktualnej temp.
Od tego jakie "wskazówki" dostanie od czujników, wysterowuje regulator biegu jałowego do utrzymania prędkości obrotowej wystarczającej do prawidłowej pracy motoru i wartości ustawień przepływki i przepustnicy.

PostNapisane: 28 maja 2010, 21:08 
Pierwsze kroki

AM :]

PostNapisane: 28 maja 2010, 21:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: Twoje?
Kod silnika: 25 6S1
Boggy e36 napisał(a):
przez co idzie więcej powietrza i mieszanka jest bogatsza

akurat to stwierdzenie jest głupotą. Może się tylko przejęzyczyłeś... więcej powietrza = mieszanka uboższa.

w m40 poniżej pewnej wartości napięcia czujnika temperatury sterownik zwieksza częstotliwość taktowania silnika krokowego i czas wtrysku do prawie 7-8ms (wtrysk półsekwencyjny czyli akurat tu 2cyl + 2cyl) - na rozgrzanym silniku ok 5ms, z tym że silnik krokowy otwiera powietrze częściej tylko przez kilka sekund a czs wtrysku jest zwiekszony aż do nagrzania silnika.

PostNapisane: 28 maja 2010, 21:23 
Zacna persona forum

upbeat napisał(a):
Cytuj:
Boggy e36 napisał(a):
przez co idzie więcej powietrza i mieszanka jest bogatsza

akurat to stwierdzenie jest głupotą. Może się tylko przejęzyczyłeś... więcej powietrza = mieszanka uboższa.

Dokładnie, myślałem dobrze a napisałem inaczej.

PostNapisane: 28 maja 2010, 21:32 
Pierwsze kroki

Zatem między zimnym a ciepłym silnikiem czas wtrysku zmienia od 8 do 5ms, po otrzymaniu informacji z czujnika temp płynu. To jest istotna informacja. Obstawiam zbyt mały wydatek pompy paliwowej. Jutro zdejmę przewód powrotny paliwa z listwy do zbiornika, pod siedzeniem i zobaczę czy idzie paliwo na powrót, gdy zacznie przygasać.

PostNapisane: 29 maja 2010, 15:13 
Pierwsze kroki

Powyższego nie sprawdziłem, ale za to sprawdziłem czujnik temperatury płynu chłodzącego. Rezystancja czujnika przy temp. ok 40stC wynosiła 1.3 kOhma. Rezystancja czujnika przy całkowicie zimnym silniku (płyn poniżej 20 stC) ok 6.5 kOhma. Czy to normalne? Napięcie na zasilaniu czujnika 5V (wyczytałem, że taka ma być)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1