BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 10:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] gotujaca sie woda, odpowietrzenie
PostNapisane: 6 października 2008, 15:38 
Pierwsze kroki

od jakiegos czasu nie mam cieplego nawiewu, chyba ze troszke pocisne ostrzej to momentalnie zaczyna grzac, wczoraj dosc dlugo stalem na wlaczonym silniku i tak po jakis 30min widze ze rosnie mi temperatura no to wylaczylem i pod maske, widze ze woda jest zagotowana, dzis to samo, ale wytracam temperature wlaczajac nawiew lecz ta woda nie moze sie gotowac, moje pytanie czy mala ilosc wody/plynu moze spowodowac ze uklad sie zapowietrzy? bo dawno tam nie zagladalem i napewno bylo jej znikomo ze w zbiorniczku chyba nawet nie bylo widac(cieknie mi nagrzewnica i dlatego mi ubywa plynu bo zadnych wyciekow nie mam) teraz czekam az woda sie ochlodzi, doleje do rownego poziomu i odpowietrze bo jak narazie spod korka to mi para leci:( a wiec czy znikoma ilosc wody/plynu moze spowodowac zapowietrzenie sie ukladu, pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 16:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: ....................
Kod silnika: ....................
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... lit=wodzu6
grzech987 napisał(a):
a wiec czy znikoma ilosc wody/plynu moze spowodowac zapowietrzenie sie ukladu

Moim zdaniem nie..... Musiało by nie być w chłodnicy cieczy....zasilanie wody na blok jest na dole chłodnicy, powrót na górze więc moim zdaniem nie ma możliwości aby się układ zapowietrzył... ale to tylko moje przypuszczenia nie potwierdzone praktyką.....może ktoś inny potwierdzi to co napisałem lub zaprzeczy :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 16:40 
Pierwsze kroki

Pierwszą rzeczą którą warto sprawdzić to termostat, w warunkach domowych za pomocą kuchenki gazowej w garnku wody sprawdz czy poprawnie działa jego zawór.

Kolejna rzecz to wyciek, zlokalizuj i napraw go bo ciągłe dolewki płynu mija się z celem.

Co do ciepłego powietrza to będziesz miał zimne gdy poziom płyny będzie niski. Więc włanczanie ciepłego nawiewu w celu wychłodzenia silnika nie będzie skuteczne

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 16:46 
Pierwsze kroki

trzeba bedzie ten termostat sprawdzic, zobaczymy co potem a czym jest spowodowane gotanie sie wody? ogolnie wisko dziala, co do termostatu nie wiadomo, trzrba go zobaczyc ale prosze mi wytlumaczyc jak to dziala, czy on poprostu jak jest duza temperatura w silnmiku to sie otwiera i to powietrze stamtad gdzies wylatuje czy jak? glupei pytanie ale nie potrafie na nie odpowiedziec i czemu gotouje mi sie woda, tak nagle sie to stalo:(

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 17:56 
Pierwsze kroki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Termostat

Być może nie otwiera się zawór i obieg jest wstrzymywany a następnie ciecz wrze. Termostat to element mechaniczny w ciągłym ruchu podczas eksploatacji pojazdu, więc ma prawo nagle odmówić posłuszeństwa.

btw, znajduje się przy bloku silnika w plastykowej obudowie (jak otworzysz maske to jest po lewej stronie, doprowadzi Cię do niego przewód gumowy od chłodnicy)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 18:23 
Pierwsze kroki

termostac jest ok, dodalem plynu i odpowietrzylem i teraz chodzi pieknie jak narazie, cieple powietrze tez wrocilo ale plynu to wlalem prawie 4l wiec tam prawie nic nie bylo, dlatego sie zaczynal grzac silnik, trzeba nagrzewnice wymienic ale ciezko jest dostac taka uzywke z klima, miejmy nadzieje ze nic sie nie stalo i kontrolowa musze stan plynu i bedzie supcio, dzieki za odpowiedzi

Tytuł: Re: [E36] gotujaca sie woda, odpowietrzenie
PostNapisane: 31 maja 2010, 13:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 5
Kod silnika: nie znam
mam tak że temperatura rośnie na czerwone i gotuje mi si woda i spływa gdy doleje przejadę 3 km i znowu to samo :zly: :mur: :mur: :wsciekly: :wsciekly: :rozpacz: proszę o pomoc :mur: :mur: :niepewny: :niepewny:

PostNapisane: 31 maja 2010, 14:26 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Zapowietrzony układ, uszkodzony korek zbiorniczka wyrównawczego, uszkodzony termostat, uszkodzona pompa - przyczyn może być wiele. Może wysil się na jakiś dokładniejszy opis usterki i nie zapomnij dodać jaki masz silnik.

PostNapisane: 31 maja 2010, 14:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525TDS
Kod silnika: m51
bumy sa delikatne i bardzo czułe na temperature radziłbym wymienic nagrzewnice i dobrze odpowietrzyc.jak to zrobisz to powinno byc ok.bo jak nie to zajedziesz głowice i zaś wydatek

PostNapisane: 31 maja 2010, 14:36 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
yyy to moze ja sie podlacze silnik m52b28 dzisiaj delikatnie sie zagrzal do 115 zawsze kontroluje wszystkie plyny i dzisiaj tez mnie korcilo zeby zajrzec ale jakos to pominalem, zauwazylem ze plyn wycieka z tego malego koreczka z zakretka na dole zbiorniczka wyrownawczego (tego pionowego prostokata) dodam ze musial uciec na zimnym silniku... do czego jest ten korek ? ;> wykapalo jakies pol litra a z nawiewu lecialo zimne powietrze przez jakies pol minuty pozniej dalo goracym i temperatura spadla nie gasilem silnika... mogl sie dziad jeden zapowietrzyc ? zawsze mam jakies problemy jak zdazy mi sie nie "pogadac" z nia przez pare dni... :oczami:

PostNapisane: 31 maja 2010, 14:42 
Forumowicz

kamboj napisał(a):
radziłbym wymienic nagrzewnice i dobrze odpowietrzyc.jak to zrobisz to powinno byc ok

Jaką nagrzewnicę, co ty za bzdury piszesz chłopie...
kierzko napisał(a):
mogl sie dziad jeden zapowietrzyc ?

Mógł.
kierzko napisał(a):
plyn wycieka z tego malego koreczka z zakretka na dole zbiorniczka wyrownawczego

Nie bardzo wiem o który korek ci chodzi? Może jakieś zdjęcie jakby dało radę?

PostNapisane: 31 maja 2010, 14:51 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
z tego tam na dole chociaz teraz juz nie jestem pewien bo caly ten zbiorniczek jest delikatnie ufajdany w bialym osadzie...
Obrazek

PostNapisane: 31 maja 2010, 14:55 
Forumowicz

To niebieskie to korek do spuszczania płynu z chłodnicy. Może jest niedokręcony. Musisz wytrzeć to wszystko i jeszcze raz zaobserwować skąd cieknie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1