BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 00:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] pomoc w doborze zawieszenia gwintowanego
PostNapisane: 17 maja 2010, 22:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
witam wszystkich forumowiczw . moje zawieszenie (ori) obecnie jest juz na wykonczeniu sprezyny i amorki nie daja wiecej niz 30% funkcjonalnosci . przymiezam sie do zakupu gwintu i stad ten temat .. jakie najlepiej wybrac ?? patrze na allegro patrze po sklepach i nie wiem na jakie sie zdecydowac kompletnie . wszedzie sa ''po 92r'' a ja mam 91 i nie wiem czym beda sie roznic mocowaniami gornymi czy czym???
pomozcie mi w tej kwesti bo sam nie chce zakupic jakiegos zestawu ktory mi nie przypasuje :/ moze ktos juz z was jest po takich doswiadczeniach i ma linki albo z djecia takiego zawiasu ...

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] pomoc w doborze zawieszenia gwintowanego
PostNapisane: 17 maja 2010, 22:42 
Mocowanie górne jest takie samo. Różnica jest jedynie w stabilizatorze. W 91 roku masz łączniki stabilizatora przykręcane do McPersona a po 92 są krótsze i mocowane do wahacza. Więc jeśli byś się zdecydował na te po 92 rok to byś musiał wymienić stabilizator razem z łącznikami. Ewentualnie być może wystarczyła by zmiana samych łączników... nie pamiętam jak to jest dokładnie czy stabilizator się też różni.

PostNapisane: 17 maja 2010, 23:23 
Zacna persona forum

zaraz zaraz .. o ile dobrze zrozumialem to przed 92r laczniki stabilizatora sa dlugie i ida bezposrednio do mcpersona a po 92r sa krotkie i ida do wachacza hmmm ciekawe bardzo ciekawe bo ja mam krotkie laczniki stabilizatora i przykrecane sa do wachaczy (wczoraj zmienialem laczniki i gumy na wachaczy wiec widzialem) a rocznik autka jest 91. :zdziwko:
dziwne .. ale tez zauwazylem ze tuleje wachacza sa od M wersji i sprezyny tez od nisko siedeza ( jeden znawca powiedzial mi kiedys ze mam zawias od M wersji) jest ori ale od zawsze nisko siedzial wiec moze ktos przede mna zmienil sobie zawieche na lepsza :hyhy:

wiec ok jeden problem rozwiazany teaz wiem ze moge brac nawet po 92 r ale teraz jakie wybrac .. doradzcie ..zdaje sie na wasze zdanie

PostNapisane: 18 maja 2010, 00:01 
DaRo25 napisał(a):
zaraz zaraz .. o ile dobrze zrozumialem to przed 92r laczniki stabilizatora sa dlugie i ida bezposrednio do mcpersona a po 92r sa krotkie i ida do wachacza hmmm ciekawe bardzo ciekawe bo ja mam krotkie laczniki stabilizatora i przykrecane sa do wachaczy (wczoraj zmienialem laczniki i gumy na wachaczy wiec widzialem) a rocznik autka jest 91.

No to jeden problem z głowy. Widać ktoś Cię wcześniej już wyręczył. ;)

DaRo25 napisał(a):
dziwne .. ale tez zauwazylem ze tuleje wachacza sa od M wersji i sprezyny tez od nisko siedeza ( jeden znawca powiedzial mi kiedys ze mam zawias od M wersji) jest ori ale od zawsze nisko siedzial wiec moze ktos przede mna zmienil sobie zawieche na lepsza

A po rozkodowaniu VINu nie ma nic na temat zawieszenia M-TECHNIC. Bo w mojej poprzedniej było coś takiego: S704A M SPORT SUSPENSION M Podwozie sportowe

DaRo25 napisał(a):
wiec ok jeden problem rozwiazany teaz wiem ze moge brac nawet po 92 r ale teraz jakie wybrac .. doradzcie ..zdaje sie na wasze zdanie

Co do wyboru zawieszenia nie będę się wypowiadał bo osobiście nie montowałem u siebie gwintu. Mam sportowe amory plus sprężyny.

PostNapisane: 18 maja 2010, 10:57 
Zacna persona forum

to oge szukac tez i po 92 r ok po vine napewnodojde jaimamzawias ale to tak nie zmienia faktu ze jest dowymiany.. myslalem nad gwintem bo mozna by regulowac nppopolsce wyzej a za granica nizej ale chce zeby byl nie sztywny (raz mialem sprezynki -60 gleba byla ladna ale nieszlo jechac;/) na gwint moge przeznaczyc okolo 2 tys wiec cos znajde . a te wszystkie na allegro maja rozne sprezyny np niebieskie czerwone .. ten kolor zalezy od twardosci tak?? jak tos swie z was orientuje todoradzcie bo nie wiem czymsie kierowac w westii zawiasu :/

czy np takie sie zda na cos???
http://moto.allegro.pl/item1034880413_z ... 1_kpl.html

czy te z allegrosie nadaja na dluzsza mete ? wszedzie firma technix -komercjalizacja jakas ;)
chce by siedziala nisko ale zeby tez byla przyjemnosc z jazdy a nie calkiem sztywno... jaka firma najlepsza??

PostNapisane: 18 maja 2010, 11:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
chyba ja nieco moge pomóc w doborze :) tzn no... mam nadzieje, że pomogę ;) więc... ja latałem najpierw na ori zawieszeniu, potem kupiłem TaTechnix, taki zawias jaki pokazałeś, jest ok, im niżej zjedziesz tym zawias będzie więcej wybierał i będzie bardziej komfortowy, pomijając fakt, że za nisko=brak komfortu przez wzmożoną uwage na krawężniki itp :) TaTechnix jest raczej dobrym zawiasem, latałem na nim rok i trzymał się bardzo dobrze, niestety jeżeli chcesz komfortowy zawias i to jeszcze gwint... obawiam się że takiego nie ma :D da się na tym bez problemu jeździć, ale nie będzie to napewno to, co ori zawias. Jeżeli chcesz coś lepszego to ja np. po roku użytkowania TaT przesiadłem się na AP, niewątpliwie jest to zawias twardszy, mniej przyjemny na podbiciach, dziurach itp ale za to bardzo dobrze sie trzyma w zakrętach, śmiało mogę powiedzieć, że lepiej niż TaT z tym że nie wiem też jak autem jeździsz, ja troche wymagam od swojej więc różnice poczuje, ty podejrzewam jak masz autko na codzień to lepiej wziąć TaT i powinno być ok, co lepsze jeszcze w AP... napewno użyte materiały, przedewszystkim są ocynkowane co zmniejsza ryzyko korozji do zera czego nie można powiedzieć o TaT. Z zawieszeń jakie mógłbym Ci jeszcze polecić w okolicach 2k zł to Lowtec HiLow i KW Variant 1 ewewntualnie TaT z reg. twardości. Wybór należy do Ciebie :) Jeżeli chodzi o miejsce zakupu, gorąco polecam sklep http://www.pitstop.waw.pl/ bardzo miła obsługa, napisz tylko do nich, przygotuję Ci całą ofertę zawieszeń gwintowanych.

PostNapisane: 18 maja 2010, 11:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 328
nie zamontujesz do orginalnego stalizatora przed 92 tego co bylo po 92.Przerabialem ten temat.Lacznik po 92 nie pasuje do zawieszenia przed , po prostu otwor w ramie stablizatora nie wychodzi w lini wzgledem odtworu na wachaczu.Mialem wszystkie potrzebne rzeczy u mnie zeby zmienic ,jedynie mozna jeszcze sprobowac zalozyc stablizator po 92,tego nie prubowalem.Co do gornych mocowan to nie ma problemu mozesz spokojnie montowac.Pozdrawiam

PostNapisane: 18 maja 2010, 12:36 
Przyjaciel forum

Cytuj:
nie zamontujesz do orginalnego stalizatora przed 92 tego co bylo po 92

przecież napisał, że ma wszystko tak jakby po 92r...

PostNapisane: 18 maja 2010, 14:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 328
to sorki jakos przeoczylem...

PostNapisane: 18 maja 2010, 16:54 
Zacna persona forum

dokladnie koledzy forumowicze zawieche mam taka jak po 92r . patrzylem i czytalem na temat KW i recenzje sa dobre a co do TaTechnix to recenzje sa gorsze .. a od auta nie wymagam zawiele na codzien .. tzn zdarza sie ze jakis wariat zajedzie droge lub chce sie poscigac na trasie to wtedy jak najbardziej musze byc pewny ze moja bumka na zakrecie bedzie szla jak nalezy . wiesz roznice i tak poczuje na plus nawet na TaT bo na obecnym zawieszeniu '''wyfina smialo cialo'' nawet na lekkim luczku jakbym plynal lodka :kwasny: wiec calkiem do bani .. przejrze oferty TaT i cos wybiore .. a jak to z kolorami sprezyn ?? rozumiem ze jak rozkrece gwint to bedzie wyzej i miekka tak?? a jak skrece to siadzie i twarda czy na odwrot???... i nie chodzi o to ze nie mam zielonego pojecia tylko chcialbym to pozniej jakos rownomiernie ustawic wzgledem wszystkich amorkow

PostNapisane: 18 maja 2010, 20:08 
Przyjaciel forum

odwrotnie, jak skręcisz sprężyny to pójdzie w góre i będzie twardy, jak odkręcisz to w dół i miękko

PostNapisane: 18 maja 2010, 21:23 
Zacna persona forum

racesupport napisał(a):
odwrotnie, jak skręcisz sprężyny to pójdzie w góre i będzie twardy, jak odkręcisz to w dół i miękko

no to do bani bo jak bedzie nisko i miekko to na kazdej kolysce (a w pl jest ich sporo) to kola beda ocierac i bedzie miekka wiec jak ma sie trzymac na zakretach przy duzej predkosci??/ .. teraz to dales mi do myslenia moze lepiej bylo by zakupic amorki i sprezyny bez gwintu wtedy bedzie nisko i twardo

PostNapisane: 18 maja 2010, 21:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: VW
Kod silnika: tsi
DaRo25 napisał(a):
no to do bani bo jak bedzie nisko i miekko to na kazdej kolysce (a w pl jest ich sporo) to kola beda ocierac i bedzie miekka wiec jak ma sie trzymac na zakretach przy duzej predkosci??/ .. teraz to dales mi do myslenia moze lepiej bylo by zakupic amorki i sprezyny bez gwintu wtedy bedzie nisko i twardo

:D
ale to nie jest tak,że auto pływa,jak jest nisko ;) jest twardo,zdecydowanie duuużo twardziej niz na ori zawiasie i w zakrętach też trzyma i jest sztywne.
Chodzi o to,że im wyżej skręony jest zawias,tym się robi twardszy,bo sprężyna jest ściśnięta i nie ma już takiego zakresu ruchu :)

PostNapisane: 18 maja 2010, 21:56 
Zacna persona forum

ok rozumiem ale jak skrecasz sprezyne to ona odpycha amorek i autko idzie w gore... no suma sumarum i tak kupie gwinty bo chce sie przekonac jak to dziala i wezme TaTechnix albo KM

PostNapisane: 19 maja 2010, 10:08 
Przyjaciel forum

KW jak coś... skoro wybierasz pomiędzy KW a TaT to wiesz, że KW to 2x droższy zawias ? ;] stąd opinie o KW lepsze...

PostNapisane: 19 maja 2010, 11:38 
Zacna persona forum

tak wiem ale nie martwie sie tym ze drozszy .. poprostu ma byc dobry ;)

PostNapisane: 19 maja 2010, 16:09 
Zacna persona forum

noto szukalem pytalem dzwonilem ii...w mojej okolicy(walbrzych) maja tylko KM i Vtec ale ceny zaczynaja sie ok 3 tys w gore :rotfl: ... zna ktos jakis sklep na dolnym slasku z w miare normalniejszymi cenami??

PostNapisane: 19 maja 2010, 16:37 
Zacna persona forum

racesupport napisał(a):
TaTechnix jest raczej dobrym zawiasem, latałem na nim rok i trzymał się bardzo dobrze,

aco na Temat MTS Technix?? np (to jest tylko przyklad :D )
http://www.mapet-tuning.com/sklep/produ ... ts_id=1262

PostNapisane: 21 maja 2010, 16:23 
Zacna persona forum

wiec taak w pl nie moge znalesc zawasu gwintowanego w mojej okolicy ..najblizszy ''hurtownik''-lodz. poszukalem i znalazlem na miejscu-NL i powiem ze jestem mile zaskoczony cena .. o duzo tansze . pozdrawiam i dzieki za pomoc

PostNapisane: 21 maja 2010, 17:20 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 37&start=0
A czemu nie chcesz tego Fk za 1000 zł? podobno lepeszy niż tat :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1