b_artek napisał(a):
Witam.
Po nagrzaniu silnika mam problem z ruszaniem. Problem ten występuje zazwyczaj w mieście albo w korkach gdy konieczne jest częste ruszanie z 1. Szarpie głównie przodem auta, nie jest to szarpanie po którym silnik miałby zgasnąć ale właśnie uniemożliwiające ruszenie. Problem znika po dodaniu większej ilości gazu albo zmianie na wyższy bieg. Dodam że po mocniejszym nagrzaniu trzeba ruszać z odpowiednio wyższych biegów. Ostatnio ruszałem z 3.
Wymieniłem olej w skrzyni, troche to pomogło ale po 3 miesiącach problem wrócił ze zdwojoną siłą. Skrzynia oczywiście manualna, model 318ti compact `95 M42B18.
Mechanik powiedział że być może jest delikatnie pokrzywiona tarcza sprzęgła, (bez rozkręcania i zaglądania do auta). Kazał przypalić sprzęgło aby je naprostować, troche mi się to nie spodobało i nie próbowałem.
Nie wiem co mogę jeszcze napisać, proszę o jakieś sugestie od czego zacząć. Dodam jeszcze że problem nie występuje gdy jest zimno, przez całą zimę był spokój. Biegi wtedy wchodzą dobrze, nic nie szarpie, nie ma problemów.
tle tematow sie rzewinelo o tym a tu znowu ktos zaklada nowy teat o szarpaniu podczas ruszania ..wystarczy poszukac

to tylko wina sprzegla wymien sprzeglo i po krzyku .