BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Kilka pytań eksploatacyjnych dotyczących 318i
PostNapisane: 27 czerwca 2010, 01:57 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142945
Witam..

Z góry przepraszam jezeli pomyliłem dział , lecz tylko ten podpasował mi pod mój temat..
Otóz.. Mam kilka nurtujących mnie pytan dotyczacych mojego auta ( 318i , 93' , m43 , sedan ) .

Przy prędkosci 100km\h na piątym biegu ile wskazuje wasz obrotomierz.. Gdyż mój pokazuje juz ponad 3 tys obrotów i wydaje mi sie to ciut przyduzo.. ??

Posiadam elektryczny szyberdach.. Po nacisnieciu jednej strony guzika poprostu się otwiera.. Natomiast , gdy jest zamkniety , gdy naciskam drugą strone guzika odsuwac się hmm.. Tak jakby tylko dolna czesc szyberdachu i kompletnie nic to nie daje.. Czy to jest tylko tak u mnie czy tez ma to coś na celu ?

Po dłuzszej jezdzie bardzo grzeje mi się lewarek jak i gałka biegów ( gałka jest metalowa ) , i nic pozatym.. Również pytanie czy to jest normlane czy jest objaw jakiś niedomagań ?

Lepiej regenerowac maglownice czy tez kupić uzywaną ??

Gdy silnik pracuje , lecz stoje na tak zwanym luzie , kiedy właczam wycieraczki wszystkie zegary spadają mi do "zera" . Tutaj również pytam.. To normalne czy mam namieszane coś w instalacij ??

Czy mogłby ktoś wytłumaczyć mi gdzie znajduje się ( lub udostepnic zdjęcie z zaznaczeniem ) czujnik który włacza i wyłacza ssanie ??

Potrzebuje takze zdjęcia od spodu , zalezy mi na szczególownym widoku połaczenia tłumików , katalizatora itp.. tj szczególnie miejsca ich złaczeń..

Za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuje.. Jezeli coś jest niezrozumiale napisane , prosze pytać , postaram się wszsytko wyjaśnic..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Kilka pytań eksploatacyjnych dotyczących 318i
PostNapisane: 27 czerwca 2010, 08:18 
Forumowicz

nioop napisał(a):
Przy prędkosci 100km\h na piątym biegu ile wskazuje wasz obrotomierz.. Gdyż mój pokazuje juz ponad 3 tys obrotów i wydaje mi sie to ciut przyduzo.. ??
było juz kilka takich pytan na forum i 100km/h - 3tys obr 5 bieg
nioop napisał(a):
Gdy silnik pracuje , lecz stoje na tak zwanym luzie , kiedy właczam wycieraczki wszystkie zegary spadają mi do "zera" . Tutaj również pytam.. To normalne czy mam namieszane coś w instalacij ??

to nie jest normalne, ewidentnie coś "nie gra" :kwasny:

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 08:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
nioop napisał(a):

pewnie jest to normalne, ale jak chcesz miec mniejsze obroty w trasie a nie zalezy Ci na osiagach to kup sobie troszke dluzszy dyfer, najpierw zobacz na swoj jakie jest przelozenie i tu napisz...
Ja mam zawsze ze 2 dyfry i dluzszy np wkladam na zime bo na krotkim nie ma wogle trakcji hehe

nioop napisał(a):
Lepiej regenerowac maglownice czy tez kupić uzywaną ??

lepiej zregenerowac, jezeli ktos to dobrze zrobi bedzie "prawie jak nowka" a uzywke moze pasc Ci zawsze np po 2dniach lub 2miesiacach
Mi za 90zl gosciu zregenerowal rozrusznik, lacznie z odmalowaniem go i bylo super, krecil jak dziki!!!

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 08:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318i
Kod silnika: M43
nioop napisał(a):
Posiadam elektryczny szyberdach.. Po nacisnieciu jednej strony guzika poprostu się otwiera.. Natomiast , gdy jest zamkniety , gdy naciskam drugą strone guzika odsuwac się hmm.. Tak jakby tylko dolna czesc szyberdachu i kompletnie nic to nie daje.. Czy to jest tylko tak u mnie czy tez ma to coś na celu ?

Przy zamkniętym szyberdachu , jak naciśniesz guzik do przodu jeszcze raz.

Obrazek

Uchyli Ci się tylko "lufcik" . daje to efekt, bo jakieś tam powietrze przechodzi a nie wieje prosto na Ciebie :P

Obrazek

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 12:35 
Forumowicz

Tak wogole to jestes pewien ze masz m43?W tym roku nie montowali przypadkiem jeszcze m40?Chyba ze przekladany.Co do tzw ssania to odpowiedzialny za jego wlaczanie jest czujnik temp silnika-ten niebieski.Drugi,brazowy jest dla wskaznika temp w zegarach.Nie pamietam dobrze ale w tych motorach ciezko jest chyba sie do tych czujnikow dostac-są pod dolotem.
Co do nagrzewania sie lewarka-kilkoma juz jezdzilem i praktycznie w kazdej lekko sie nagrzewaly te elementy,tak wiec to chyba normalne.

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 12:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
tomasz82 napisał(a):
Tak wogole to jestes pewien ze masz m43?W tym roku nie montowali przypadkiem jeszcze m40?Chyba ze przekladany.Co do tzw ssania to odpowiedzialny za jego wlaczanie jest czujnik temp silnika-ten niebieski.Drugi,brazowy jest dla wskaznika temp w zegarach.Nie pamietam dobrze ale w tych motorach ciezko jest chyba sie do tych czujnikow dostac-są pod dolotem.
Co do nagrzewania sie lewarka-kilkoma juz jezdzilem i praktycznie w kazdej lekko sie nagrzewaly te elementy,tak wiec to chyba normalne.

Od września 93r były m43.

nioop napisał(a):
Witam..

Z góry przepraszam jezeli pomyliłem dział , lecz tylko ten podpasował mi pod mój temat..
Otóz.. Mam kilka nurtujących mnie pytan dotyczacych mojego auta ( 318i , 93' , m43 , sedan ) .

Nie jest zbyt dużo. 5 bieg nie jest tak długi jak w innych samochodach. Róznica między 4 a piątym biegiem to na oko 500 obr.
Biorąc pod uwagę, max moment obr jest od 3200 wydaje się, że samochód nieco lepiej przyspiesza na 5 biegu od 120do 140 niż 100-120. Sprawia to wrażenie, że jest stworzony do szybkiej jazdy i rozwija skrzydła powyżej 120. Poza tym ciasno zestopniowana skrzynia jak w samochodzie sportowym :) a nie długa jak w urządzeniach do przemieszczania się :)

Wskaźniki powinny pokazywać równo niezależnie od wlączonych urządzeń więc masz coś namieszane.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1