tomasz82 napisał(a):
Tak wogole to jestes pewien ze masz m43?W tym roku nie montowali przypadkiem jeszcze m40?Chyba ze przekladany.Co do tzw ssania to odpowiedzialny za jego wlaczanie jest czujnik temp silnika-ten niebieski.Drugi,brazowy jest dla wskaznika temp w zegarach.Nie pamietam dobrze ale w tych motorach ciezko jest chyba sie do tych czujnikow dostac-są pod dolotem.
Co do nagrzewania sie lewarka-kilkoma juz jezdzilem i praktycznie w kazdej lekko sie nagrzewaly te elementy,tak wiec to chyba normalne.
Od września 93r były m43.
nioop napisał(a):
Witam..
Z góry przepraszam jezeli pomyliłem dział , lecz tylko ten podpasował mi pod mój temat..
Otóz.. Mam kilka nurtujących mnie pytan dotyczacych mojego auta ( 318i , 93' , m43 , sedan ) .
Przy prędkosci 100km\h na piątym biegu ile wskazuje wasz obrotomierz.. Gdyż mój pokazuje juz ponad 3 tys obrotów i wydaje mi sie to ciut przyduzo.. ??
Nie jest zbyt dużo. 5 bieg nie jest tak długi jak w innych samochodach. Róznica między 4 a piątym biegiem to na oko 500 obr.
Biorąc pod uwagę, max moment obr jest od 3200 wydaje się, że samochód nieco lepiej przyspiesza na 5 biegu od 120do 140 niż 100-120. Sprawia to wrażenie, że jest stworzony do szybkiej jazdy i rozwija skrzydła powyżej 120. Poza tym ciasno zestopniowana skrzynia jak w samochodzie sportowym

a nie długa jak w urządzeniach do przemieszczania się

Wskaźniki powinny pokazywać równo niezależnie od wlączonych urządzeń więc masz coś namieszane.