BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 czerwca 2025, 16:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Komputer ?
PostNapisane: 8 lipca 2010, 08:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 rok 91
Kod silnika: M50B25
Witam

Mam e36 z 91r silnik M50B25 bez vanosa

Małe pytanko mam padnięty wyświetlacz od komputera, jak kupowałem auto był odłączony na kostce. Teraz jak go podłączyłem to świeci lecz cyfr nie odczyta się. Zauważyłem jednak, że po podłączeniu kompa odpala mi się kontrolka cheka, tylko w momencie włączenia świateł mijania i gasnie po ok. 10 s. Może mi ktoś wyjaśnić czego się spodziewać po takim czymś? Można jeździć i się nie przejmować?
Jeżdżę na odpiętym kompie (wyświetlaczu nie wiem czy to cały komp) Wydaje się być wszystko ok., pali ładnie, obroty równiutkie, zużycie paliwa wysokie, bo przy spokojnej jeździe wyszło 12/13L na 100.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Komputer ?
PostNapisane: 8 lipca 2010, 10:06 
Jeśli po włączeniu świateł zapala się CHECK na zegarach to znaczy że masz spaloną żarówkę. Ewentualnie jak masz zamontowany xenon to też będzie wyskakiwał błąd

PostNapisane: 8 lipca 2010, 10:19 
Pierwsze kroki

Dzięki sprawdzę tą żarówkę, nie powinien check się jednak świecić cały czas, jeśli jest spalona żarówka?

A co w przypadku gdy:
Jeżdżę na odpiętym kompie (wyświetlaczu nie wiem czy to cały komp, to ustrojstwo co jest w środku auta w konsoli środkowej pod radiem) Wydaje się być wszystko ok., pali ładnie, obroty równiutkie, zużycie paliwa wysokie, bo przy spokojnej jeździe wyszło 12/13L na 100.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 10:25 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30 - 306S3
Immeth napisał(a):
Dzięki sprawdzę tą żarówkę, nie powinien check się jednak świecić cały czas, jeśli jest spalona żarówka?

A co w przypadku gdy:
Jeżdżę na odpiętym kompie (wyświetlaczu nie wiem czy to cały komp, to ustrojstwo co jest w środku auta w konsoli środkowej pod radiem) Wydaje się być wszystko ok., pali ładnie, obroty równiutkie, zużycie paliwa wysokie, bo przy spokojnej jeździe wyszło 12/13L na 100.

Nie pali sie cały czas, po chwili znika i pozostaja takie strzałki po bokach.

A ten komputer nie ma wpływu na spalanie, Twoje na miasto jest w normie. No chyba że robisz trasy.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 10:26 
Immeth napisał(a):

CHECK zawsze świeci przez kilkanaście sekund i gaśnie... jedynie w przypadku jakichś poważniejszych usterek mających wpływ na bezpieczeństwo będzie świecił cały czas i na komputerze będzie się wyświetlał błąd, u mnie tak było jak miałem spalone 2 żarówki stopu.

Immeth napisał(a):

Komputer pokładowy nie ma nic wspólnego ze spalaniem ani nie ma wpływu na prace silnika. Służy on wyłącznie jako informacja o błędach. Ale jak jest sprawny to łatwiej zlokalizować przyczynę błędu. :]

PostNapisane: 8 lipca 2010, 10:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325i
kolego mam takie samo auto jak Ty, i to spalanie mam podobne do Ciebie :) ja robie w sumie krótkie trasy bo praca - dom, dom - praca, natomiast dluzsze trasy to spada na 11 - 10....

PostNapisane: 8 lipca 2010, 11:01 
Pierwsze kroki

Dzięki koledzy uspokoiliście mnie :)

Jedynie żałuję już chyba, że mając do wyboru zdecydowałem się na silnik 2.5L zamiast 1.8, argumentem na rzecz 2.5L było to, że on zaledwie o litr-dwa więcej spala, ale jakiego buta ma! Nie mam gazu a spalanie to raczej ma o ok 3-4L większe.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 11:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325i
kolego nie zaluj tego silnika! Sam mam dokladnie taki sam jak Ty, bez vanosa i katalozatora fabrycznie. Silnik nie do zajechania, zeliwo. Różnica w spalaniu miedzy 1.8 moze i jest ale za to ten dzwiek i moc daja frajde z jazdy. A o gazie to bym raczej w ogole nie myslal, no chyba ze masz niedaleko do chlopakow z forum zeby Ci ten gaz zalozyli tak jak ma byc... Generalnie reasumujac nie masz czego zalowac :ok: :ok: :hyhy:

PostNapisane: 8 lipca 2010, 11:09 
Forumowicz

Moje BMW: E36 328iAT
Kod silnika: M52B28
Dokonałes dobrego wyboru i nie masz czego żałować :ok:
Dbaj o niego !

PostNapisane: 8 lipca 2010, 11:38 
Pierwsze kroki

Dzięki chłopaki za ciepłe słowa! Tak prawda, frajda z jazdy jest!! Jednak poprzedni silnik m30 3.5l 211 KM w e32 uważam za dużo lepszy, palił tyle samo osiągi tez nie gorsze, ale o ile 7-em jest cięższe przecież! Więc chyba stąd ten zawód tym nowszym przecież rozwiązaniem konstrukcyjnym, jakim jest silnik m50.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 16:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Kolego jakbyś mial vanos to by Ci palił jakieś dobre 2 litry mniej :] a m30b35 ma duży moment bo aż 305nm a twoj 2.5 245 nm ale skoro twierdzisz że ten 3.5 palił Ci tyle samo i to w cięższej budzie to chyba coś nie tak jest. Te m30 to własnie smoki są z tego co wiem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1