BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] renowacja boczków
PostNapisane: 1 sierpnia 2010, 19:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i coupe
Chciałbym poprawić stan boczków, a dokładniej wymienić materiał i ewentualnie na nowo okleić, lub podkleić podklejaną skórę ( czy co to tam jest skóropodobne:) )

Obrazek
zakładając, że będę chciał podkleić starą skórę w jaki sposób to zrobić... w miejscu widocznym na zdjęciu zapas materiału jest tak mały że ledwo co mogę go zagiąć, i w tym wypadku nie mam pojęcia jak to podkleić.

Obrazek
Materiał z tego elementu chciałbym całkiem wymienić, więc tu pytanie: jakiego materiału użyć, żeby naciągną się on bez problemu na wgłębienia i czym go podklejać.

Obrazek
Myślałem także o całkowitej zmianie obicia na tym elemencie. brałem pod uwagę oklejenie skajem, tylko znowu nie wiem czy on się naciągnie na wgłębienia i czym go podklejać no i czy dać go na stare obicie czy w jakiś sposób usunąć je.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] renowacja boczków
PostNapisane: 1 sierpnia 2010, 21:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Obawiam sie ze sam dobrze tego nie zrobisz. Ja bym poszukal tapicera ktory obrobilby to czarna eko-skora. Czasem jak sie dogadasz ze zostaly mu jakies resztki to moze byc calkiem tanio.

PostNapisane: 2 sierpnia 2010, 23:42 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Skóre sobie daruj kolego bo sam nie dasz rady naciągnąć, tapicer tez raczej zrobi to z przeszyciami. Ja zrobiłem u siebie w starym coupe alcantarą.

http://allegro.pl/item1160438847_alacan ... ra_ss.html
http://allegro.pl/item1157941075_klej_b ... edzel.html

potrzebne ci te dwie rzeczy. Praktycznie na przednie boczki da się naciagnac na caly, minimalnie bedzie naprezony material kolo raczki do zamykania drzwi. Z tylu trzeba zrobic sobie dwie zakladki na rogach po przekatnej wglebienia ale tez daje rade i wyglada jakby tak mialo byc. Na poczatku warto sobie material przymocowac spinaczami do bielizny i potem stopniowo odczepiac i podklejac. Alcantara jest w miare naciagliwa a klej ktory ci pokazalem szybko lapie ale daje tez mozliwosc odklejenia i poprawki jesli krzywo cos przylapiesz. Ogolnie koszt zrobienia 4 boczkow jakies 50zl. Z 4-5h pracy jak masz dwie lewe rece jak jestes kumaty zrobisz szybciej. Warto wziasc kogos do pomocy. Niestety nie mam fotek bo auto sprzedalem.

PS wymiane materialu na calym panelu drzwiowym (tym z pseudo skora) sobie daruj rowniez bo nie warto. Wystraczy podkleic ranty tam gdzie odchodza ale do tego potrzebny ci jakis inny klej niz bonaterm. U mnie bylo praktycznie ok wiec sie tym nie zajmowalem

<Croniss>

Ostatnio edytowano 3 sierpnia 2010, 09:48 przez Croniss, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 03:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i coupe
Croniss, dzięki za poradę. Jak zrobi to wrzucę fotki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1