BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 czerwca 2025, 20:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] przeciwmgielne!? zwarcie!?
PostNapisane: 23 lutego 2012, 17:47 
Uzależniony od forum :)

witam.
Przedstawie wszystko od początku, żeby w miare nakreślić problem, gdyż możliwe, że coś z czegoś wyjdzie.
Ostatnimi czasy zakupiłem używane lampy tylne DEPO. Po samym podpięciu ich pod wtyczki i sprawdzeniu, zaczęło mi coś nie pasować. Raz pozycyjne świeciły a raz nie. kierunki również coś szalały. pamietam, że z lewej strony zamiast kierunku świecił wsteczny. Coś w tym rodzaju nie pamietam. Stwierdziłem, że to może przez nie odłączony aku - i żarówki się przepaliły czy coś i jak wszystko podłącze razem to będzie hulać. Później okazało się, że lampy działają, ale tylko stop nie działa gdyż oprawka nie styka dobrze. Lampy i tak poszły do zwrotu bo ich spasowanie było tragiczne (o tym w innym wątku).

Wleciały z powrotem lampy ori, podłączone wszystko hula, tylko z tym stopem problem. Stwierdziłem, że jak kupie nowe lampy to i zacznie wszystko działać. Minęło może z 2tyg. Zauważyłem, że świeci mi się na desce pomarańczowa kontrolka od przeciwmgielnych (podobno pomarańcz to tył) i żadna się nie świeci, a mam dwie żarówki - lewa/prawa. Z przodem było wszystko ok - zapalały sie halo z przodu/ kontrolka zielona na desce. Stwierdziłem, może jaki błąd wyskoczył, bo nie raz w robocie grzebie przy aucie i czasami aku odłączam a czasami nie - więc może coś walnęło. Sprawdziłem bezpieczniki pod maską - wszystkie wydają się być dobre. Wymiana żarówek nic nie dawała, podłączanie/wymienianie/odłączanie, co nie tylko = nic

... Kilka dni później zauważyłem, że czujniki parkowania (nie ori.) mi nie działają ;/ przyuważyłem, że gdy światła są wyłączone, czujniki działają! a gdy tylko włączam światła - padają.
Myślę sobie WTF? zacząłem obwiniać te tylne przeciwmgielne, że obciązają instalacje tą zwarą.

Dzisiaj - akcja z czujnikami - odłączanie każdego po kolei od modułu i sprawdzanie czy któryś nie nawalił - nic. Przedmuchane wtyki - nic. Nawet od nowa wpiąłem zasialnie czujników w zasialnie światła wstecznego - z myślą, że może po zimie coś zawilgotniało i wali gdzieś prąd... NIC.

Zacząłem myśleć o wszystim. Mówię sobie zmienie w pozycyjnych żarówki z powrotem na 4W bo mam 5W - nic.
Wkładam w pozycyjne LED ale nic to nie dało a świecą jak 4W. Wkładam później te LEDY w światła wsteczne- ale nie świecą! Z powrotem wkładam piątki ... ....
... ide do auta - wbijam wsteczny, włączam światła! i co?
dzialają czujniki, kontrolka pomarańczowa od tylnych zniknęła z deski. Mysle sobie zajebiscie....
tylko co ja zrobiłem?!

profilaktycznie ...włączam przeciwmgielne tylne - kontrolka pomaranczowa sie zapala ...
REZULTAT -- czujniki padają! przeciwmgielne nie świecą!
do tego STOPY nie działają - żaden - prawy/lewy/góra

Baaaaa - włączam halo przód - zielona kontrolka nie świeci! halo nie świecą!!!!!!!!!!!

nosz kur** co jest????

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] przeciwmgielne!? zwarcie!?
PostNapisane: 23 lutego 2012, 18:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
wygląda na to jak by się gdzieś kable stopiły/ spaliły. Musisz wsiąść metex'a i sprawdzać czy wszystkie przewody są w porządku.

PostNapisane: 23 lutego 2012, 18:32 

no widzisz. musze go skitrać i obadać co i jak. Jeszce nie miałem z nim stycznosci.
nie ukrywam, że szpecem nie jestem;]

PostNapisane: 23 lutego 2012, 21:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
najpierw ustaw na 20 DC :) i zobacz czy masz 12 V na wszystkich żarówkach, potem ustaw na piszczenie czyli jeżeli zetniesz dwa przewodu metex'a to piszczy czyli jest przejście i sprawdź bezpieczniki dokładnie. Potem zostaną przewody do sprawdzenia.

PostNapisane: 24 lutego 2012, 07:36 

dzięki bardzo, jak tylko skitram ustrojstwo to zabieram się do roboty.
a tak wogole to dzisiaj znowu inaczej: odpalam auto-> włączam światła - stop działa - ale tylko lewy. Najlepsze ,że z lewym miałem największe problemy bo w lampie jest ząbek ułamany i oprawka nie stykała (z resztą już wspominałem o tym). Cyrki straszne. co chwile co innego, a nic sie nie rusza;]. Halogeny z przodu dalej nie swieca i brak kontrolki

PostNapisane: 25 lutego 2012, 10:05 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
kolego sprawdz przede wszystkim czy masz dobra mase na lampach.....jej brak bedzie powodował mega problemy....albo bedzie dyskoteka albo totalne wariactwo.....sprawdz kostki od lamp lub punkt masy od lamp na karoserii lub wiazke el.

PostNapisane: 25 lutego 2012, 12:30 

hmmm.. a który kabel w kostce od lampy to masa? Bo powiem Ci, opierając się na moim doświadczeniu przy montazu czujników to kable masowe lampy są zaraz pod lampą lewą (tam własnie podpinałem mase od modułu czujników). pozwole oprzeć się na swoich fotach z montażu.
Obrazek
Może faktycznie jak kombinowałem z lampami, często/gęsto odłączałem kostki itp itd. może się tam jakaś wilgoć dostała. Akurat ich nie sprawdzałem tak, bo z wierzchu wyglądają przyzwoicie. odizoluje je i od nowa zabezpiecze. Może ten plasticzek coś odskoczył i słabo przewodzi ze śrubą!?...właśnie tam tylko grzebie i wariuje mi oświetlenie. Może faktycznie coś z tą masą sie porobiło.. sprawdze to.
dzięki za rade wlodbann

PostNapisane: 26 lutego 2012, 14:10 

wleciały dzisiaj nowe lampy z białym kierunkiem. odpiąłem mase czujników od masy lamp i zrobiłem nową osobną + przeniosłem mase wzmacniacza w inne miejsce (wczesniej była pod śrubą od lampy lewej). Bezpiecznik nr 22 (przełącznik świateł) został wstawiony nowy bo stary padł.

Rezultat:
halogeny przód działają (zielona kontrolka swieci)
przeciwmgłowe tył - włącza się lewa pozycja (kontrolka pomaranczowa swieci)
gdy włączone pozycyjne - lewej brak, a po prawej świeci przeciwmgłowa.
Stopy działają, z wyjątkiem lewego.

Dowiedziałem się, też, ze były 2 rodzaje lamp - z check'iem i bez.
Moje nowe są pewnie z Check'iem bo w lewej są wszystkie piny a w starej jednego brakowało.
W prawej lampie brakuje 1 pinu a w starej brawało 2 pinów i to w innyh miejscach.
Sądze, że problem może teraz leżeć tylko w tym. więc chyba trzeba będzie pozmieniać piny.

Jeżeli miał ktoś z tym styczność to śmiało pisać, wszelkie rady mile widziane.

PostNapisane: 3 marca 2012, 14:29 

Zrobione ... Brakuje tylko lewego stopu, ale to coś ze stykiem z lampie.
Temat do zamknięcia.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1