witam. Przedstawie wszystko od początku, żeby w miare nakreślić problem, gdyż możliwe, że coś z czegoś wyjdzie. Ostatnimi czasy zakupiłem używane lampy tylne DEPO. Po samym podpięciu ich pod wtyczki i sprawdzeniu, zaczęło mi coś nie pasować. Raz pozycyjne świeciły a raz nie. kierunki również coś szalały. pamietam, że z lewej strony zamiast kierunku świecił wsteczny. Coś w tym rodzaju nie pamietam. Stwierdziłem, że to może przez nie odłączony aku - i żarówki się przepaliły czy coś i jak wszystko podłącze razem to będzie hulać. Później okazało się, że lampy działają, ale tylko stop nie działa gdyż oprawka nie styka dobrze. Lampy i tak poszły do zwrotu bo ich spasowanie było tragiczne (o tym w innym wątku).
Wleciały z powrotem lampy ori, podłączone wszystko hula, tylko z tym stopem problem. Stwierdziłem, że jak kupie nowe lampy to i zacznie wszystko działać. Minęło może z 2tyg. Zauważyłem, że świeci mi się na desce pomarańczowa kontrolka od przeciwmgielnych (podobno pomarańcz to tył) i żadna się nie świeci, a mam dwie żarówki - lewa/prawa. Z przodem było wszystko ok - zapalały sie halo z przodu/ kontrolka zielona na desce. Stwierdziłem, może jaki błąd wyskoczył, bo nie raz w robocie grzebie przy aucie i czasami aku odłączam a czasami nie - więc może coś walnęło. Sprawdziłem bezpieczniki pod maską - wszystkie wydają się być dobre. Wymiana żarówek nic nie dawała, podłączanie/wymienianie/odłączanie, co nie tylko = nic
... Kilka dni później zauważyłem, że czujniki parkowania (nie ori.) mi nie działają ;/ przyuważyłem, że gdy światła są wyłączone, czujniki działają! a gdy tylko włączam światła - padają. Myślę sobie WTF? zacząłem obwiniać te tylne przeciwmgielne, że obciązają instalacje tą zwarą.
Dzisiaj - akcja z czujnikami - odłączanie każdego po kolei od modułu i sprawdzanie czy któryś nie nawalił - nic. Przedmuchane wtyki - nic. Nawet od nowa wpiąłem zasialnie czujników w zasialnie światła wstecznego - z myślą, że może po zimie coś zawilgotniało i wali gdzieś prąd... NIC.
Zacząłem myśleć o wszystim. Mówię sobie zmienie w pozycyjnych żarówki z powrotem na 4W bo mam 5W - nic. Wkładam w pozycyjne LED ale nic to nie dało a świecą jak 4W. Wkładam później te LEDY w światła wsteczne- ale nie świecą! Z powrotem wkładam piątki ... .... ... ide do auta - wbijam wsteczny, włączam światła! i co? dzialają czujniki, kontrolka pomarańczowa od tylnych zniknęła z deski. Mysle sobie zajebiscie.... tylko co ja zrobiłem?!
profilaktycznie ...włączam przeciwmgielne tylne - kontrolka pomaranczowa sie zapala ... REZULTAT -- czujniki padają! przeciwmgielne nie świecą! do tego STOPY nie działają - żaden - prawy/lewy/góra
Baaaaa - włączam halo przód - zielona kontrolka nie świeci! halo nie świecą!!!!!!!!!!!
nosz kur** co jest????
_________________ ...bo przyjemności z jazdy nie mierzymy ilością spalanego paliwa
|