BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 316 sedan Problem z światłami, szyberdachem
PostNapisane: 14 maja 2011, 09:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Witam.
Jestem nowym właścicielem BMW E36 316 92r. Sedan.
Niestety poprzedni właściciel średnio dbał o szczegóły więc muszę zrobić kilka wydaje mi się drobnych rzeczy.

1. Gdy włączam światła mijania lub pozycyjne z przodu wszystko jest ok. lecz z tyłu zapala się jedna środkowa żarówka a jak się orientuje powinny się palić dwie, ta w której jest światło przeciwmgłowe się nie pali, za to na desce pojawia mi się kontrolka że zostały włączone tylne światła przeciwmgłowe. Gdy włączę guzik od świateł tylnych przeciwmgłowych to nic się nie dzieje. Jeżeli samemu nie dał bym rady usunąć usterki, to ile by policzył sobie elektryk za zerknięcie do tych światełek?

2. Szyber dach posiadam w wersji manualnej czyli na korbkę. Gdy kręcę korbką osłona szyberdachu się odsuwa na 1/3 i zacina że dalej już się nie da przekręcić, mogę tylko cofnąć by zamknąć ją całkiem.

3. Posiadam tak że instalacje gazową z którą mam problem. Poprzedni właściciel powiedział bym pojechał do gazownika bo trzeba ją ustawić, a problem mam z nią taki: gdy przełączę na gaz obroty silnika falują, gdy wyłączę gaz silnik gaśnie, lub gdy go zgaszę to potem nie chce zapalić i trzeba go długo kręcić by zapalił. Czy ustawienie gazu w tym wypadku pomoże tutaj? Gaz ma rok czasu, bez sekwencji.

Z góry dzięki za pomoc.

Edit: światła już zrobione, spięcie było w tylnych reflektorach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 316 sedan Problem z światłami, szyberdachem
PostNapisane: 2 czerwca 2011, 14:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 / x6 / f01
2. widocznie cos wpadlo w prowadnice. samemu radzilbym sie za to nie brac. duzo roboty i mozna wiecej zaszkodzic jak pomoc.
3. regulacja powinna pomoc, a tak wogole gaz przy takiej pojemnosci, nie szkoda ci silnika? az tak duzo 1.6 przeciez nie pali

PostNapisane: 2 czerwca 2011, 18:04 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
2 chowa się do 1/3 bo szyberdach się uchyla, a cofa się cała gdy otwierasz szyber całkowicie.

PostNapisane: 2 czerwca 2011, 18:26 
Forumowicz

Moje BMW: 323i
2. Może być też tak że ktoś "wsadził" tam paluszki i źle ustawił kołowrotek który się w środku znajduje odnośnie pozycji szyberdachu, powiedz czy jak otworzysz do 1/3 to widzisz niebo czy tak jak by drugi dach?
3. Może to też być wina parownika, ja mam dokładnie ten sam model, rok i typ samochodu a na dodatek gaz bez sekwencji. Miałem podobnie, zestaw naprawczy do parownika, żeby wymienić WSZYSTKIE uszczelki, które w nim są i sporo rozpuszczalnika NITRO żeby wyczyścić parownik i pomogło, chodzi malinka. Jeszcze tylko zostało mi sprawdzenie spalania, ale to w najbliższym czasie :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1