BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] problem z obc
PostNapisane: 16 grudnia 2010, 11:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 535d
Witam sprawa zaczela sie od tego ze jakies 2 tyg temu nie swiecil mi sie lewy xenon, wymienilem bezpiecznik i jest ok, lecz to nie koniec bo od tego czasu mam dziwny problem z komputerem obc. Sprawa wyglada tak ze wchodze do auta odpalam go wlaczam swiatla postojowe wszystko ok, wlaczam swiatla mijania i moj obc sie wylacza sam, zeby go uruchomic musze wyciagnac go i wypiac i wpiac ponownie wtyczke od niego :/ Zauwazylem takze ze gdy wlacze swiatla postojowe odczekam jakies 2-3min i potem przelacze na mijania wszystko jest ok, natomiast gdy przelaczam odrazu z postojowych na mijania to za kazdym razem siada... Objaw ten wystepuje na calkowicie zimnym silniku jak troche sie rozgrzeje to juz nic sie nie dzieje... Nie wiem czy usterka tkwi w obc, czy szukac innej przyczyny, czekam na sugestie ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] problem z obc
PostNapisane: 16 grudnia 2010, 21:28 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Weź miernik i sprawdź w kostce od obc kabel żółto/czerwony i brązowy jeden + drugi masa. podłącz i zobaczysz czy to wina jakiegoś elementu instalacji czy samo OBC szwankuje. Podłącz na pomiar napięcie i rób tak jak robiłeś wcześniej i obc ci się wyłączało, gdy napięcie zniknie to znaczy że coś z instalacją nie halo. Jak nie masz miernika to weź małą żarówkę i podłącz i zobaczysz kiedy zgaśnie.
Jeżeli mimo wszelkich starań napięcie nie zniknie to:
Wyciągnij OBC i zabierz do domku niech się trochę ogrzeje rozbierz i popatrz na przyłącza masy może jakieś "zimne luty się porobiły" ogólnie oglądnij elektronikę.(jeżeli wiesz na co patrzeć :))

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1