BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] wiskoza;(
PostNapisane: 30 maja 2007, 18:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
witam!
mam kłopotliwy problem.mianowicie jak ostatnio sprawdzałem stan swojej wiskozy(E-36 2l)zauważyłem ze jest chyba padnięta bo na rozgrzanym silniku nie blokuje wiatraka,a chyba powinno?a pomimo niezłej temp.otoczenia temp.silnika mi nie wzrasta.(czyli ały czas na środku) nawet jak stoje w niezłym korku.Czy mam cos nie tegez z czujnikiem tem.?czy co??
pomocy!!!

Ostatnio edytowano 30 maja 2007, 22:36 przez Kris86, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 18:02 
Uzależniony od forum :)

Wszystko jest OK, skoro mówisz, ze wskazówka temperatury trzyma pion. Nie ma po co szukać dziury w całym.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 18:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
dzieki valdorane,ale czy to normalny objaw z tym brakiem zablokowania wiatraka?bo miałem juz grzać do jakiegos mechanika:(((

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 18:07 

Takie testy można sobie między bajki wsadzić. Jeżeli wskazówka nie wychyla się poza pion, to znak, że układ chłodzenia jest jak najbardziej OK.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 18:42 
U mnie w E34 jest to samo :przestraszony:
30 stopni na zewnątrz, na dodatek w korku i temp. jest na środku ale Wisco sie nie włącza, nie słychać tego szumu :|

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 18:55 

Zapewne nie słychać tego szumu w środku. Jest to zasługą dobrego wyciszenia kabiny.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 19:46 

valdorane, niestety. Dlatego uwielbiam baura z M10. Jeździliśmy po mieście przedwczoraj i pięknie śłychać szum przy ok 2-2,5 tys obr. :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 20:20 

U mnie, gdy się wyjdzie z samochodu przy włączonym silniku i +50 w słońcu to słychać tegoż odrzutowca. Nawet fajnie brzmi. :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 21:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
czy to jest taki dość głośny dźwięk... przypominający nieco początek pracy takiej ręcznej syreny alarmowej? tzn. głośny szum... nie umiem opisywać dźwięków... w ciepłe dni hałasuje mi wiatrak, myślałem, że czekać mnie będzie wymiana czegoś, a teraz nie wiem już sam... skoro to niby słychać...

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 21:19 

Jak będzie ciepło to nagram ten dźwięk.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 21:27 

Brzmi jak amerykańskie V8 pod maską. Ale nie stare dudniąca, tylko słychać świst jakby 500km pod maską było na 2 turbinach :hyhy:

W sumie to nie slyszalme nigdy takiego dźwięku ale tak mi się kojarzy. :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 22:41 
Przyjaciel forum

valdorane napisał(a):
Jak będzie ciepło to nagram ten dźwięk.

probowalem komorka - nie wyszlo... a nie chcialem, zeby sasiedzi widzieli, ze "podlaczam" laptopa do silnika :P

KotSylwester napisał(a):
Brzmi jak amerykańskie V8 pod maską. Ale nie stare dudniąca, tylko słychać świst jakby 500km pod maską było na 2 turbinach :hyhy:

W sumie to nie slyszalme nigdy takiego dźwięku ale tak mi się kojarzy. :zakrecony:

jeśli tak to jest to ;) ja tych dźwięków się nasłuchałem i mniej więcej podobnie brzmi... ;) czyli u mnie się włącza, rozumiem, że działa... nie jestem pewien tylko, czy normalne jest, że np. po godzinie "stania" przy uruchamianiu nadal jest włączone ? w sumie to itak sprawdze jak będzie ciepło bo dolałem ostatnio trochę wody do układu, bo jakimś cudem gdzieś uciekło co nie co ;p

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, 17:39 
Forumowicz

Jesli ci sie nie grzeje to jest OK. Ja mam podobnie nie słychac tego sszumu, a nawet jak jest 30 stopni ciepła i stoje w korku to wskazówka nie przekroczy połowy takze wszystko OK.

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, 18:08 
Ale znowu w 730i miałem szum, i jak depnąłeś na obroty nieźle huczało, A tutaj nie huczy, ale temp. stoi na środku.

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, 18:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
U mnie elegancko slychac wisko, zupelnie jak rozkrecajacy sie RollsRoyce w Boeingu ;-) Kierowcy innych aut dziwnie sie patrza na mnie na swiatlach jak zrobie przegazowke ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2007, 19:27 
Pierwsze kroki

witam ja jak stoje w korku albo na swiatłach to mi czasami skazówka przejdzie za połowe czy to złe objawy :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2007, 04:07 
Częsty bywalec

kocik2109 napisał(a):
witam ja jak stoje w korku albo na swiatłach to mi czasami skazówka przejdzie za połowe czy to złe objawy

Najprawdopodobniej siadlo ci wisko tez to mialem. Musisz spawdzic jak na rozgrzanym silniku sie zachowuje. Tzn. czy po zgaszeniu rozgrzanego silnika daje sie swobodnie obracac. Bo moje bylo tak luzne ze sie obracalo tak samo latwo na zimnym jak i cieplym silniku.

Powiem ci tylko ze napewno nie powinienes dalej tak jezdzic, bo konsekwencje beda o wiele bardziej kosztowne niz ok. 200 PLN(nowe visko) :kwasny: .

Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Tytuł:
PostNapisane: 1 czerwca 2007, 16:16 
Pierwsze kroki

partii napisał(a):
kocik2109 napisał(a):
witam ja jak stoje w korku albo na swiatłach to mi czasami skazówka przejdzie za połowe czy to złe objawy

Najprawdopodobniej siadlo ci wisko tez to mialem. Musisz spawdzic jak na rozgrzanym silniku sie zachowuje. Tzn. czy po zgaszeniu rozgrzanego silnika daje sie swobodnie obracac. Bo moje bylo tak luzne ze sie obracalo tak samo latwo na zimnym jak i cieplym silniku.

Powiem ci tylko ze napewno nie powinienes dalej tak jezdzic, bo konsekwencje beda o wiele bardziej kosztowne niz ok. 200 PLN(nowe visko) :kwasny: .

Pozdrawiam

hmmm sprawdze to jak przyjade bo aktualnie jestem w pogoni za Euro :hyhy:

ale jak pytałem mechaników to gadali ze jest to normalne zjawisko bmw stojii to co ma wiac na chłodnice :niepewny: ale wjem jedno jak przeszło za połowe tzn pierwsza kreska za połową dalej nie poszło to wentylator zaczoł chodzic głos,no i straszy szum był strasznie głosno niewiem moze sie wtedy te visco urochomiło ;) pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 11:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
podepne sie pod temacik napiszcie mi jak sprawdzic czy mam dobre wisco mam swojego compacta e36 316 od miesiaca i dopiero sie ucze bmw z tego co narazie zaobserwowalem to wskazówka temperatury trzyma pion czasem troche sie wychyli ale to naprawde sporadycznie no i napiszcie jakie moga byc konsekwencje gdy wisco wysiadzie

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 11:36 
Przyjaciel forum

CZECHU napisał(a):
jakie moga byc konsekwencje gdy wisco wysiadzie

Silnik się przegrzeje i wtedy będzie ból...

Jeśli silnik sie nie przegrzewa to nie ma co robić afery... w upalny dzień w korku samo się sprawdzi ;p
dużo osób zamartwia się o wisco, a przecież bardzo często po prostu brakuje płynu chłodniczego lub układ jest zapowietrzony... a takie naprawy nie wymagają dużych nakładów ;p

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1