BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 16:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E36 Problem z silnikiem
PostNapisane: 4 listopada 2010, 14:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: M40
Witam szukałem jakiś tematów związanych z moim problemem ale nie znalazłem więc pisze temat.
Od dłuższego czasu posiadam e36 318i M40 93r. wszystko zaczęło się od tego ze czasami paliła na 3 gary wymieniłem przewody WN i wszystko ustało na jakiś czas i wtedy to zaczęły się problemy teraz chodzi juz na 2 czasami 3 gary kopułka i palec nowe , pomyslałem więc że to może uszczelka pod głowicą bo zapomniałem dodać ze posiadam Gaz 2 gen. sterownik KME bingo s4 więc wymieniłem tą uszczelkę przy okazji zajrzałem na panewki tez je wymieniłem bo były lekko przytarte wszystko pięknie poskładałem zalałem nowym olejem :) aha docierałem również zawory w głowicy ponieważ na 2 cyl. pod zalaniu naftą troche "uchodziło" . i przyszedł czas na odpalenie i co sie okazało że dalej nic auto pod odpaleniu chodziło jak powinno przez jakies 5s po czym na 3 gary , cały czas strzela w kolektor wylotowy . Podłączyłem Becie pod komputer i wyszedł bląd na grupie wtryskiwaczy (wtrysk 2 i 4) był to błąd bodajże 1525 . Co to może być bo slyszałem również że to moze byc centralka od gazu , że ona robi jakies zamieszanie aha dodam że np włanczam zapłon kontrolka czerwona zaczyna mrygac zaczynam kręcić (nie da sie palić na gazie ) kręce i nie odpala a kontrolka od gazu sie zapala że niby auto pracuje juz na gazie, aha i na przekaźniku od pompy paliwa nie ma sterowania - . Proszę o pomoc :( :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 Problem z silnikiem
PostNapisane: 4 listopada 2010, 15:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Może sobie daj spokój z tym silnikiem i poszukaj drugiego motoru w dobrej kondycji.

PostNapisane: 4 listopada 2010, 16:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M42B18
Nie wiem czy naprawa jest opłacalna, raczej nie. Może zakup sobie is bo swap nie jest trudny w takim przypadku.

PostNapisane: 4 listopada 2010, 17:35 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525
Kod silnika: M20B25
a moze najpierw do gazownika niech jedzie i niech gosciu sprawdzi czy ma z gazem ok. kolego nie szykuj sie na najgorsze tylko po najpierw sprawdz emulator wtryskow. jak ja odpale z gazu to pozniej na benzynie nie chce chodzic i wlasnie zachowuje sie tak jakby ja zalewaloalbo nie palila na wszystkie gary.reset kompa pomaga ale gazownik stwierdzil ze wymiana emulatora i po klopocie bedzie. moze u ciebie tez tak sie dzieje i nie trzeba silnika wyrzucac.

P.S-tez wymienialem polowe silnika zanim do gazownika pojechalem,fakt ze drugi dopiero puknal w ten emulator i nagle wszystko zadzialalo. a tez pisali zebym inne auto kupil:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1