BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 18:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] compact 94. Szyba pasazera nie podnosi sie
PostNapisane: 25 czerwca 2008, 10:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam,
tak jak w temacie mam problem z szyba elektryczna pasazera. BMW E36 compact 94; silnik 1.6 na lancuszku. Jakis czas temu jak to zwykle opuscilem szybe do polowy. Chcialem ja podniesc, ale po wcisniesiu przycisku podnoszenia szyba opuscila sie jeszcze bardziej. Puscilem wiec przycisk gdy szyba ciagle jeszcze nie byla opuszczona do konca i wcisnalem go ponownie (ten do podnoszenia). Szyba znow opuscila sie. Tak kilka razy az szyba byla juz cala showana.

Zamienilem przyciski z tymi od kierowcy (tutaj wszystko dziala poprawnie) i sprobowalem podniesc szybe. Nie udalo sie. Natomiast szyba kierowcy nawet z przyciskami "od kierowcy" dziala poprawnie. Przycisk wiec jest OK.

Rozkrecilem drzwi pasazera i dostalem sie do silniczka. Pozamienialem kable dochodzace do silniczka tak zeby teraz szyba dzialala "na odwrot" i wowczas szyba jedynie sie podnosila. Niezaleznie od tego czy sie wciska przycisk "w gore" czy "w dol". Dzieki temu szybe mam zamknieta ale sie nie opuszcza. Silniczek tez jest OK.

Szyba chodzi gladko w prowadnicach i jest na swoim miejscu. Nie jest to wiec usterka typowo "mechaniczna".

Wiem ze jest "sterownik do szyb" lub inaczej zwany "komputerem". Czarna plaska skrzynka umieszczona za showkiem. Z jednej strony do niego wchodza 2 lub 3 kostki (nie pamietam), wychodzi z niej jedna kostka. Doszedlem do tego ze za opuszczanie szyb odpowiedzialne sa 2 czarne kostki. Po jednej na kazda szybe. Nie da sie ich jednak rozkrecic zeby sprawdzic czy sie cos wewnatrz nie przepalilo. Sa one wlutowane na stale w plytke.

Prosze o opinie i uwagi co moge zrobic aby ta szyba zaczela dzialac. Czy cos poza tym sterownikiem moge jeszcze sprawdzic. Moze ktos z Was mial podobna sytuacje i jakos sobie z nia poradzil. Na allegro nie moge znalezc takiego sterownika wiec nie wiem nawet skad takie cos dostac. Moze ktos z Was ma dostep do tego typu czesci.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2008, 17:17 
Poszukaj zanim zapytasz

nikt?? nic?? :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2008, 20:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
skoro przyciski sa ok i silniczek jest ok, to zostaje wlasnie ten sterownik! teoretycznie sam rozwiazales problem :hyhy: tylko dostac taki sterownik (szrot?), a raczej nic wiecej w tej instalacjii niema! sam zakladalem el szyby w bmw i poza tym czarnym malym sterownikiem nic wiecej nie bylo! ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1