Witam! Posiadam BMW E36 316i, rok 1996. Przedwczoraj założyłem sekwencyjną instalacje gazową na sterowniku STAG-300. Na początku było wszystko OK. Po przejechaniu ok. 300km silnik zaczął się dziwnie zachowywać. Podczas przyspieszania "rwie" i szarpie, tzn. tak jak by na sekundę tracił moc i po sekundzie znowu odzyskuje, lub na odwrót, przez sekundę zyskuje moc i po sekundzie traci. Ponadto przy niskich obrotach, tj. ok. 1500 czuje mocne drgania na dźwigni zmiany biegów. Najbardziej to czuć przy ruszaniu z 1 biegu.
Około miesiąc temu (jeszcze nie miałem LPG) zaczął strasznie szarpać przy ruszaniu jedynki. Okazało się, że była dziurawa guma między przepływomierzem a kolektorem. Nie miałem wtedy kasy na wymianę jej, więc ją dobrze uszczelniłem i było wszystko OK. Teraz po założeniu instalacji gazowej, stwierdziłem, że dobrze byłoby wymienić tę gumę, więc wczoraj założyłem nową. Wymieniłem też olej w silniku. No i tak jak mówię, po przejechaniu ok. 300km, zaczęło dziać się to, co opisałem wyżej.
Nie ukrywam, że słabo się znam na motoryzacji, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w ustaleniu przyczyny tego problemu. Z góry dzięki za odpowiedzi!
|