BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] rozrzad
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 17:11 
Forumowicz

witam! ostatnio przy wymianie sprzegła wiska mechanik sprawdzil mi rozrzad! jego sprawdzenie polegalo na tym ze wlozyl gdzies reke i powiedzial ze pasek rozrzadu radzi wymienic! Czy da sie tak sprawdzic rozrzad?? jesli tak to gdzie znajduje sie szczelina gdzie mozna go sprawdzic . .. . pzodrawiam

Ostatnio edytowano 3 czerwca 2007, 22:35 przez poksik1, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 17:45 
Forumowicz

MAM JESZCZE JEDNEO PYTANIE!! znalazlem chyba ten pasek!! chcialem zapytac czy paeek ten pownien byc calkowicie sztywny czy nie?? tzn moj ma maly luz po bokach prosze o odpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 17:55 
Specjalista

Pamiętaj, że zawsze możesz edytować posta, gdy chcesz coś jeszcze dodać do swojego posta.

A co do wątka, to napisz jeszcze jaki masz silnik w tej E30-tce. Pojemność, typ o ile wiesz lub rocznik auta

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 18:21 
Forumowicz

Z tego co wiem pasek zawsze mozna naciagnac do pewnego stopnia,ale jesli nadal bedzie luzny to wtedy trzeba wymienic.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:15 
Forumowicz

moje autko to bmw e30 1990 rok!! silnik to chyba m20 !! 6 cylindrówka!! sorki za smieci to znaczy tego niepotrzebnego posta!! prosze o odpowiedzi! :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 19:19 
Specjalista

Jest tam taka pewna gumowa osłona, którą po zdjęciu można wyczuć pasek rozrządu, ale nie zobaczyć tak wprost. Ruszanie nim na boki także nie jest aż tak łątwe - co innego góra dół. Więc to co Ty dotykałeś to napewno nie był pasek rozrządu, ale co dotykał ten mechanior tego nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 20:52 
Forumowicz

nie bylo oslony chyba tzn tak byl caly zasloniety tylko od strony silnika byla mala szczelina!!! ale czulem wyraznie taki pasek ponazynany tzn w paski od srodka!! wydaje mi sie ze to bylo to! moze to juz jest tak wyrobiony on!! :( !! :/ :/

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2007, 21:05 
Specjalista

Jeżeli nie wiesz kiedy pasek był zmieniany, gdyż poprzedni właściciel nie przekazał Ci informacji, to proponuję go zmienić.
Pewniejsza głowa to spokojniejsza głowa.

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2007, 10:11 
Pierwsze kroki

na twoim miejscu zmienilbym ten pasek skoro niewiesz kiedy byl wymieniany.ja w mojej pierwszej buni tez zwlekalem z wymiana paska az wkoncu sam sie wymienil RAZEM Z SILNIKIEM!jak strzelil to niebylo co zbierac z silnika!!pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 17 czerwca 2007, 11:22 
Kolego ten mechanik u gtorego byles to chyba jakis pseldo mechanik . Nie ma mozliwosci stwierdzenia po dotyku czy pasek nadaje sie do wymiany czy nie. Jesli zas chodzi o nacagniecie paska to powinien on posiadac lekki luz , wszystkie te luzy redukuje napinacz ktory sie napina przy zakladaniu paska ma on tam znak do ktorego momentu go napiac a jesli owy napinacz takiego znaku nie posiada to jest przyzad ktory zaklada sie na pasek i on pokazuje stan jego napiecia. Naciagac teraz nie polecam napewno szczeli szybciej. Najlepiej wymienic to nie jest az tak wielki koszt w poruwnaniu ze stratami ktore moga powstac gdy pasek peknie. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2007, 19:58 
Uzależniony od forum :)

poksik1 skoro nie znasz histori rozrządu radze szybciutko wymienic paseczek z roleczka bo jak przedobrzysz to tylko wymiana silniczka.
p.s. ja zawsze wymieniam rozrząd kompletny zaraz po kupnie auta nawet kiedy sprzedawca auta zapewniał cie że wymienił go wczoraj i pokazywał paragony.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2007, 21:46 
Pierwsze kroki

Stanu Paska rozrzadu nie da sie ocenic na "wyczucie" ani na "oko". Nie wiesz kiedy byl wymieniany ? wymien!!! im wczesniej tm lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2007, 00:53 
Specjalista

Nie naciskajcie bo się w sobie zamknie :D

Dziś już 19.06.2007 więc może już go wymienił.
Albo nadal wymienia :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2007, 17:28 
Forumowicz

hehehe sorki ze dopiero teraz pisze zapomnialem odpisac na posta:D wymienilem odrazu napinacz i pasek!! koszt rolki 90 zl pasek 70 zl wymiana 120 zl :) ;] hehehe sorki ze dopeiro teraz ale msyalelm ze juz odpsialem na ten post :dobani: :dobani:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1