Witam wszytkich! Jestem tu nowy bo mam dopiero swoje pierwsze BMW, a dokładniej 325 TDS 1996r. z 242 tys km na liczniku.
Mam problemy z odpalaniem auta, poszukałem juz troche na forum ale nie znalazłem analogicznego przypadku do mojego więc pozwoliłem sobie rozpoczac nowy temat.
Problem z paleniem wyglada nastepują:
1. Rano (czytaj jak zimny silnik) auto odpala po długim kreceniu lub po podgrzaniu swiec trzy razy - wtedy pali normlanie.
2. Jak silnik rozgrzany (czytaj na tyle cieply że świece nie grzeją - przynjamniej kolntrolka od grzania sie nie pojawia) to im więcej czasu minęło od zgaszenia silnika to tym gorzej i tak po około 15 minutach kręci 2 - 5 sekund i zapalony, po około 30 minutach to juz między 5 - 10 sekund kreci, poprostu najlepiej palic go jak jest ciepły ale juz na tyle mało że świece grzeją bo wtedy dwa lub trzy razy ja zagrzeje i pali.
Przypadek nr 1 świadczyłby o wymagajacych wymiany świecach żarowych ale dlaczego jak ciepły to tez ma problemy??
Doczytałem się gdzieś na forum że problem moze być w pompce paliwowej ale jak to sprawdzić czy to problem pompki? Gdzie ona wogóle jest, w zbiorniku paliwa czy gdzies przy silniku? A czy przy podgrzewaniu swięc pompka juz pracuje czy dopiero jak silnik odpali?
Wiem też że to moze byc problem pompy wtryskowej ale nie chciałbym dzwigać takiego wydatku. Silnik jak juz odpalony to chodzi bardzo fajnie, z całym zakresie obrotów chodzi równo, nie dymi (a to mój nie pierwszy diesel i ten naprawde nie kopci), ładnie wkręca sie na obroty.
Na allegro znalazłem ponizsze cudeńka, co o nich sądzicie? W opisach tych aukcji przedstawiany jest problem pasujący do mojego ciepłego silnika ale czy to naprawdę działa?? A jezeli to coś działa to które polecacie?
link 1 link 2 link 3