BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] głośne stuki
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 19:54 
Forumowicz

witam ,bracia pomóżcie bo mnie szlag trafi , sprawa wygląda tak : cholernie sie cos tłucze z lewej strony z tyłu jak koło wpadnie w jakąś nierówność . wyrażnie odgłos dochodzi z okolicy tylnego lewego koła ,tak jakby metal o meteal gdzies uderzał , zatrzymałem sie na ulicy położyłem oblukałem czy coś sie nie odkręciło ale wszystko gra , jade dalej za chwile znów jebudu , i tak co jakiś czas .noi trza to zrobić ale od czego zacząć i tutaj do was jakie macie pomysły ? wiem że dam rade z wami pozdro

Ostatnio edytowano 4 czerwca 2007, 20:02 przez mirek kraków, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 20:02 
Częsty bywalec

Witam.
Tez mam podobnie z ta tylko roznica ze mi wali w prawym kole i tylko ja kolo wpada w dziure a na tylniej kanapie siedzi "puszysta" osoba. Podejrzenia padly na tulej ktore sa w progach. Juz kupilem ale jeszcze nie zmienilem!

Pozdro

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 20:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
mirek kraków, łącznik stabilizatora daje podobny dźwięk

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, 15:49 
Forumowicz

noi właśnie opatrzyłem wszystko z kanału i jest to ta tuleja w progu gdzie wahacz wchodzi . czy jestem w stanie sam to wymienić ? jak to zrobić może ktoś to robił już ,bardzo prosze o porade . aha noi drogie te tuleje ?

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, 14:38 
Forumowicz

Ja za jedna jakies 50zl dalem ale wymienilem komplet wraz tlejami wchliwymi gorych wachaczy ktore sa drogie okolo 150zl. A wymieniasz tak 1odkrecasz mocowanie wachacza od podlogi opszczajac w dol na podniesionym sam. i zdjetym kole 2odkrecasz srbe na tleji zdejmjac lape 3wybijasz srodek tleji [goma] mlotkiem 4zostaje w wachaczu zewnetzna tuleja ktora musisz wybic uzywajac ostrego srubokreta i mlotka . Montaz nowej tuleji najlepiej wykonac przy pomocy duzego limadla lub uzywajac dlugiej sruby i 2 kawalkow grubej blachy przewierconych tak bys mugl przelozyc srube. W ten sposob wprasowujesz tuleje dokrecajac srube ktora wczesniej przelozyles przez wachacz. To chyba wszystko a po skreceniu wszystkiego jedz na zbierznosc.

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2007, 16:10 
Pierwsze kroki

Ja miałem identycznie i co się okazało, poduchy tylnej belki miałem do wymiany. Jak mechanik wyjął je to jeszcze data była 06.92 r czyli od nowości, stan załamka powyrywane środki i właśnie każdy dołek to było tylko ŁUP ŁUP, a teraz idealnie cicho wszystko pracuje.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 czerwca 2007, 17:27 
Forumowicz

noi po problemie tuleja wymieniona , tuleja 45 złotych ,roboty 3 godziny , satysfakcja że sie samemu zrobiło bezcenne :hurra: , wielkie dzieki dla Wiesława z krakowa za pomoc , :padam: robiłem wiesław tak jak mówiłeś tylko zamiast blach czy imadła użyłem zwykłego ściągacza do łożysk tuleja weszła jak po masełku . no i pare groszy które mósiałbym mechanikowi dać zostało w kieszeni . a tak z ciekawości podjechałem do mechanika żeby powiedział ile wezmie za wymiane to mi powiedział że 150 za robocizne . pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 13 czerwca 2007, 17:57 
Forumowicz

Witam o sciagaczu to fakt nie pomyslalem sorki bo dobry pomysl ,a przy okazji nastepnym razem wcisnij pomogl NARKA.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1