BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 06:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318is coupe '94 nie żyje spryskiwacz
PostNapisane: 27 listopada 2010, 16:08 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Wiem, że temat niby wielokrotnie omawiany, mój przypadek jest jednak troszkę inny.
Od poczatku:
- jakis czas temu dzwigienke trzeba bylo mooocno nacisnac zeby cos lecialo wiec kupilem od kolegi z forum i wymienilem, wszystko bylo ok przez jakies 3 tygodnie
- potem zaczely sie cuda, ze co jakis czas spryski dzialay normalnie a potem zupelna cisza
- w tej chwili kompletnie spryski nie zyja, nie slychac zeby pompka pracowala, cisza, nieraz na dluzsze przytrzymanie dzwigienki wycieraczki zadzialaja a nieraz nic, wycieraczki dzialaja poprawnie jak samych sie uzywa, to jest OK
- rozebralem znowu kostke te przy kolumnie kierownicy

Obrazek

- sparwdzajac polaczenia dzwigienki (ktora niby prawidlowo zwiera) doszedlem co sie dzieje przy wlaczaniu spryskiwaczy i zasymulowalem to na drugiej kostce, zwarcie tych 2 zaznaczonych pinow powoduje ze spryskiwacz normalnie dziala (wycieraczki tez reaguja na spryskanie szyby)

Obrazek

- czytajac inne przypadki na forum zaczalem szukac modulu spryskiwaczy/wycieraczek pod lewa stopa kierowcy i dupa, sa tylko te dwie kostki co widac na zdjeciach, nigdzie modułu nie widac :(

Obrazek

- tam gdzie biegnie strzalka na nastepnym zdjeciu widac tylko taka biala puszke, jak na moje to jest zabezpieczenie kabli tylko, bo juz to jest na podlodze bezposrednio pod butem i chyba nic wiecej

Obrazek

- pod tylna kanapa jest tylko modul od poduszek (bo czytalem ze tam tez cos moze niby byc wiec sprawdzilem)

kojarzy ktos o co tu moze biegac ? ewentualnie gdzie ten cholerny moduł moze byc ? bo na schemacie do mojego auta jest wymieniony, tylko gdzie to to siedzi ?? heeeeelp :rozpacz:

^OLO^

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 318is coupe '94 nie żyje spryskiwacz
PostNapisane: 27 listopada 2010, 17:27 
Forumowicz

taaaa... no to jedno z głowy, coś mi zaświtało, iż czytalem, że w compactach ten moduł jest za schowkiem, troche roboty i.... EUREKA ! :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz rozbiorę moduł i zobaczę co się dzieje w środku, porobię foty i zrobie z tego "zrób to sam" ;)

PostNapisane: 27 listopada 2010, 18:02 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36 coupe
Witam
miałem ten sam identyczny problem i borykałem sie z nim do dziś:) rozebrałem połowe samochodu wymieniłem ów moduł i dalej było to samo wkońcu zdesperowany rozebrałem rogala i..... tu własnie był pies po grzebany :super: styk "niby dobrze zwierał " ale jednak miał niewielką rezystancje co mnie za niepokoiło <ok 45ohm> rozłozyłem rogal na czesci pierwsze i zauważyłem ze styk jest nadpalony wyczysciłem ów styk sprawdziłem rezystancje na pinach wyszła ~do 0ohm wiec idealnie złozyłem rogala sprawdziłem czy działa i działał :szok: złozyłem samochód do kupy i wszystko teraz hula :) moja rada sprawdz dokładnie ten rogal mysle ze to własnie to gdyż jak piszesz po zwarciu styków na kostce silniczek zaczyna działać u mnie było identycznie

PostNapisane: 27 listopada 2010, 18:36 
Forumowicz

co masz na mysli pisząc "rozebralem rogala" ? bo rogal jako taki to w sumie tylko miejsce w ktore wpina sie dzwignie spryskiwaczy, tzn. wypiales dzwignie z mechanizmem i to rozlozyles i przeczysciles ? bo myslalem ze to jest "nierozkladalne" :)

PostNapisane: 28 listopada 2010, 10:42 
Forumowicz

no tak... jakby to ująć... może kulturalnie... kocham ten mój @#$$%!!$% samochodzik !!
hehe
moduł wyciągnąłem, przelutowałem wszystko, generalnie jak ktos liznął trochę elektroniki to łatwizna na maksa, zamontowałem na powrót schowek i co.. i dupa nadal, nie spryskiwał...
gdzies tam czytalem ze ktos kiedys WD40 potraktował przełącznik wycieraczek bo mu którys bieg nie stykał, wiec wczoraj po 3.5h (!!!!!!!!!!!!) grzebania w aucie, jak juz wszystko zawiodło, stwierdziłem, że nie ma co, spróbuje to samo zrobić. Nalałem tego (olej penetrujacy tak to sie nazywa dokładnie ale to jeden pies) od cholery do srodka, pomachalem dzwigienka na wszystkie mozliwe sposoby, zamontowałem i... DZIAŁA !!!
po prostu szok :)

PostNapisane: 28 listopada 2010, 12:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36 coupe
tak jako tako ta część rogala jest fabrycznie nierozbieralna ale po rozwierceniu tulekek ta sie to rozebrać a potem złozyć skręcając na malutkich sróbkach:)

PostNapisane: 28 listopada 2010, 15:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 COUPE 02r
Kod silnika: N42B20
sprawdz manetke od spryskiwaczy ja miałem u siebie podobny problem w e36 320i zmieniłem manetke i wszystko było ok

PostNapisane: 28 listopada 2010, 16:55 
Forumowicz

fallout napisał(a):
tak jako tako ta część rogala jest fabrycznie nierozbieralna ale po rozwierceniu tulekek ta sie to rozebrać a potem złozyć skręcając na malutkich sróbkach:)

hehe no tez tak mozna :)

PostNapisane: 28 listopada 2010, 16:57 
Forumowicz

matii255 napisał(a):
sprawdz manetke od spryskiwaczy ja miałem u siebie podobny problem w e36 320i zmieniłem manetke i wszystko było ok

tak tak, jak juz pisalem wyzej "Nalałem tego (olej penetrujacy tak to sie nazywa dokładnie ale to jeden pies) od cholery do srodka, pomachalem dzwigienka na wszystkie mozliwe sposoby, zamontowałem i... DZIAŁA !!! " a co ciekawe manetke kupilem od kolegi z forum jakis miesiac temu i jak widac wlasnei padla ;)

^OLO^

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1