adixpogo napisał(a):
martyman napisał(a):
Wszystko pomierzone, sytuacja wygląda następująco:
Po podładowaniu akumulatora podłączyłem go wraz z miernikiem i przy wyciągniętym kluczyku i wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu wyszło 15A !!!
A mierzyłeś przy otwartych drzwiach/bagażniku? Gdy masz je otwarte pobór też jest większy. Uwzględnij także lampkę pod maską jeśli takową posiadasz.
adixpogo pomiary wykonywałem przy wyjętym kluczyku, zamkniętych wszystkich drzwiach i wyłączonych wszystkich istniejących lampkach.
15A to był ogromny prąd, aż mi dymiły przewody od miernika.
renorainesJak byłem w pracy i miałem te 15A, to nie miałem czasu, żeby sprawdzić po bezpiecznikach, który obwód ciągnie taki prąd. Po powrocie do domu wszystko było już w idealnym porządku, więc nie było czego sprawdzać w bezpiecznikach.
Gdybym w pracy posprawdzał na podstawie bezpieczników co pobierało prąd, to miałbym może jakiś punkt zaczepienia, a tak to nie mam możliwości sprawdzenia tego, dopóki problem znów się nie pojawi. Ale kiedy to będzie? Za miesiąc? Dwa? A może już nigdy?
Też pomyślałem, że to może jakiś kabel przetarty dotknął do masy, ale wtedy raczej by częściej się to zdarzało.
15A to moim zdaniem ewidentne zwarcie - tylko czemu nie pali to bezpiecznika zabezpieczającego ten obwód? Gdyby paliło bezpiecznik, to wiedziałbym gdzie szukać. No chyba, że gdzieś jest włożony większy bezpiecznik niż powinien być, a ja tego nie zauważyłem, np. 30 zamiast 7,5.
Myślałem już nawet, że może w tych dwóch przypadkach jakiś wyłącznik nie zadziałał, np. wyłączający podświetlenie bagażnika, ale przecież podświetlenie bagażnika nie ciągnie 15A.