BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] 318i. klekotanie silnika
PostNapisane: 10 czerwca 2007, 22:35 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich! :D

Jestem nowym użytkownikiem forum i zarazem szczesliwym (lub nie) posiadaczem nowo nabytej bumy e-36 318i z przebiegiem 291 tys. i mam problem :( . Autem przyjechalem na kolach z niemiec 2 dni temu okolo 1200 km.W sumie to samo auto mnie nic niekosztowalo.
A wiec problem w tym ze spod maski wydobywa sie dziwne "klekotanie" a'la diesel nowej generacji :P. Po 2 na wysokich obrotach a czasem na niskich jest tzw dziura okolo 20sek. (dzieje sie to sporadycznie) po 20sek. zas dostaje kopa i jedzie.
Auto pali na dotyk na 1200km spalil mi okolo 300ml oleju niema wyciekow.
Nieschodzilem ponizej 150km/h. Jak na ten przebieg to wydaje mi sie ze chodzi niezle gdyby nie te obroty.

Co do klekotania to obstawiam popychacze, zawory choc niejestem w 100% pewny.Myslalem tez ze olej za rzadki.

Natomiast dziura w obrotach ty chyba od filtra paliwa,lub niepali momentami na jeden gar.(raz odczulem dziwne wibracje calego auta) wiec mozliwe ze swiece.

Prosze doradzcie mi co sie dzieje co do wymiany i przewidywane koszty (najlepiej silnik wymienic myslalem nad tym) :( z gory dzieki :) pozdro dla wszystkich fanow BMW

Ostatnio edytowano 10 czerwca 2007, 23:07 przez michal_e36, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2007, 23:03 
Uzależniony od forum :)

na 99% masz do wymiany popychacze,walek rozrzadu i dzwigienki...koszt to jakies 1000zl

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, 16:17 
Pierwsze kroki

Jesli masz racje to wolalbym sie zastanowic nad zmiana silnika;/

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, 16:28 
Uzależniony od forum :)

michael wymiana silnika jest bez sensu bo w tych silnikach jest to typowa wada i nie pomaga nic oprocz wymiany zuzytych elementow...i tyle...

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2007, 16:44 
Forumowicz

Witam kolege. Przerabiałem dokładnie to samo u siebie w mojej 1.8i m40 , była słaba i nie wkrecała sie na obroty , klekotała jak traktor , na twoim miejscu zaczał bym od pojechania do dobrego mechanika niech oceni krzywki wałka, dzwigienki a jesli ci klekocze to i popychacze, dobrze oczysci magistrale olejowa i wlej dobry olej , ja zainwestowałem 1000 zl ale auto wkreca sie do 6000 obrotow bez problemu ( lpg ) chodzi rowno i cicho.

Kupisz drugi silnik w ktory moze sie okazac po 1000 km ze bedzie to samo i znow koszty, a tak swoj zrobisz i bedziesz smigał. Ja tak do tego podeszłem i wolałem wyremontowac swoje stary i byc pewnym tego co mam pod maska niz kupic inny i martwic sie z czasem czy cos nie padnie. Jak po takim remoncie bedzie regularnie wymieniał olej i dbał o niego to ci posłuzy jeszcze pare dobrych latek. Pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1