BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] diagnostyka komputerowa w domu?
PostNapisane: 9 maja 2011, 15:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
Witam. Chciałem jechać moją e36 na diagnostykę (320i 1991r. sedan) lecz nie jest ona na chodzie a do najbliższej diagnostyki mam 30km. Na allegro są kable do diagnostyki za 130zł. Na to samo mi wyjdzie a nawet mogę być do przodu. Tylko czy taki kabelek wystarczy? Oprogramowanie dołączone jest na płytce. Chciałbym zdiagnozować u siebie czemu silnik ledwo zipie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] diagnostyka komputerowa w domu?
PostNapisane: 9 maja 2011, 19:30 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M44B19
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=81571
Generalnie odradzam bo poza tym, że komputer wyrzuci błąd sondy, czujnika czy przepływomierza to niewiele się dowiesz tak naprawde. Będziesz mógł wykasować błąd, ale jeśli jakaś część jest uszkodzona albo działa nieprawidlowo to błąd wróci. W dodatku często zdarza się, że jakaś część nie działa prawidłowo, a ta "prosta" diagnostyka tego nie wykaże.

Trzeba sprawdzać wartości i parametry jakie podają poszczególne podzespoły samochodu i po tym dochodzić co jest nie tak, a do tego trzeba chyba doświadczenia i wiedzy.

Ja na Twoim miejscu wykombinowałbym kogoś, kto się zna akurat na BMW i miał już do czynienia z tymi autami i jest w stanie cokolwiek stwierdzić na pdst parametrów i wyników testów, a nie po prostu odczyta błąd i go przetłumaczy... Rozejrzyj się dookoła, popytaj ludzi z najbliższego klubu BMW gdzie takie rzeczy leczą i załatw sprawę.

Powodzonka życzę!

PostNapisane: 9 maja 2011, 19:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
A ja polecam Ci zakup kabla do diagnostyki. Pierwszy lepszy mechanik życzy sobie 50 zł za podłączenie do komputera. Kupując kabel możesz trochę zaoszczędzić. Żeby zdiagnozować e36 nie potrzeba jakiś wielkich umiejętności i wiedzy. Wystarczy wpiąć w odpowiednie gniazdo kabel i odpalić program.

PostNapisane: 9 maja 2011, 20:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Możesz też spróbować z check viewtopic.php?f=25&t=92572

PostNapisane: 10 maja 2011, 15:09 
Pierwsze kroki

http://allegro.pl/opel-bmw-vw-audi-skoda-renault-kabel-diagnostyczny-i1564287007.html
czy takie coś mi wystarczy? Mechanik powiedział że może się ze mną dogadać, że będę wpadał do niego i robił diagnostykę i zwróci mi się zakup tego kabla. Czy tym zdiagnozuje auta bmw, opel itd? Czy potrzeba jakichś dodatkowych kabli np do bmw 20 pinowe złącze? Pozdrawiam

PS
ZI0 piękne autko :hyhy:

PostNapisane: 10 maja 2011, 17:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Nie wiesz nawet jak uzywac takiego fejsu, a co dopiero prawdziwa diagnostyka. Zalaczone oprogramowanie tez nie do wszystkiego starcza, czasem trzeba zaczerpnac soft z innych zrodel ;) Pracuje czasem z takimi urzadzeniami i maja one tendencje do "nie dzialania". Fejs, ktorym robisz wiecej niz auta jednej marki/koncernu to zwykle kicha. Pokaze Ci na prawde malo. Pamietaj tez, ze wprawny diagnosta powie Ci na prawde wiele, a sam to co najwyzej bledy skasujesz, nawet nie bedziesz umial ich zinterpretowac.

Wiekszosc zakladow diagnostyki dojezdza do klienta. Kosztuje to odpowiednio wiecej, ale wyglada na to ze nie masz wyjscia. Proste fejsy sa dobre, jak Ci sie nie chce sprawdzac, ktory czujnik abs jest walniety.

PostNapisane: 10 maja 2011, 17:16 
Pierwsze kroki

Nie chodzi o czujnik abs tylko o czujnik położenia wałka rozrządu i ewentualnie jak wygląda sonda lambda

PostNapisane: 10 maja 2011, 18:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Czujnik ABS to tylko przyklad. Jesli sonde walka masz calkiem uwalona to bedzie blad, jesli natomiast zle wskazuje, to warto wiedziec jakie wartosci powinny byc poprawne. Dobry mechanik wie... Uwazam ze zaoszczedzisz kasy i nerowow jesli zamowisz "wizyte domowa". Kabel mozesz kupic i bawic sie w diagnostyke, ale dobrze jest zaczynac uczyc sie na sprawnym aucie.

PostNapisane: 10 maja 2011, 19:18 
Pierwsze kroki

Dużo czasu spędzam przy mojej beci i chyba zakochałem się w niej :)
Wszystko sam robiłem, a becia jest moim pierwszym autem.
Teraz nawet mechanik nie wie co jest, a polecił mi diagnostykę i przy okazji mówił żebym kupił kabel to zwróci mi się.
Dlatego moje pytanie jest takie. Czy po przez ten sprzęt sprawdzę tą sondę i czujnik? Czy muszę do tego jeszcze złącze kupić, jakiś mały komputerek czy coś. Tylko o to pytam :)

PostNapisane: 10 maja 2011, 19:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
czesiuhehe napisał(a):
Witam. Chciałem jechać moją e36 na diagnostykę (320i 1991r. sedan) lecz nie jest ona na chodzie a do najbliższej diagnostyki mam 30km. Na allegro są kable do diagnostyki za 130zł. Na to samo mi wyjdzie a nawet mogę być do przodu. Tylko czy taki kabelek wystarczy? Oprogramowanie dołączone jest na płytce. Chciałbym zdiagnozować u siebie czemu silnik ledwo zipie.

Kupno kawałka kabla i podłączenie go do kompa
z darmowym oprogramowaniem nie czyni kogoś "mechanikiem".
Nie łudź się, jeśli nie wiesz co tam siedzi bez tego kabla, to z nim też nie będziesz wiedział,
stracisz tylko masę czasu i pieniędzy na bezsensowne wymiany rzeczy które "wskaże" Ci komputer.
Poświęć lepiej ten czas na pracę w której wiesz o co chodzi.

PostNapisane: 10 maja 2011, 20:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Mariusz325 napisał(a):
czesiuhehe napisał(a):

Nie łudź się, jeśli nie wiesz co tam siedzi bez tego kabla, to z nim też nie będziesz wiedział,
stracisz tylko masę czasu i pieniędzy na bezsensowne wymiany rzeczy które "wskaże" Ci komputer.

tutaj zgodzę się częściowo, dobry soft to nie tylko gole komunikaty o błędach, ale i również informacje co możne być przyczyna tych błędów, jeżeli chcesz zainwestować w coś porządnego to kup fejs od kolegi nerwusa no i DIS do tego...................zaznaczam potrzeba fizyczny RS232, instalacja nie jest prosta bo musi stanąć na VMware no i konfiguracja pod ADS (okragle złącze diagnostyczne), ale teraz instrukcja video.............

E34 Obrazek

E53 Obrazek

PostNapisane: 11 maja 2011, 17:31 
Częsty bywalec

krilan napisał(a):
Mariusz325 napisał(a):
czesiuhehe napisał(a):

tutaj zgodzę się częściowo, dobry soft to nie tylko gole komunikaty o błędach, ale i również informacje co możne być przyczyna tych błędów, jeżeli chcesz zainwestować w coś porządnego to kup fejs od kolegi nerwusa no i DIS do tego...................zaznaczam potrzeba fizyczny RS232, instalacja nie jest prosta bo musi stanąć na VMware no i konfiguracja pod ADS (okragle złącze diagnostyczne), ale teraz instrukcja video.............

Jesteś optymistą.
Zapomniałeś jednak dodać, że do korzystania z lepszego oprogramowania trzeba być jeszcze choć trochę poliglotą i informatykiem
a żeby cokolwiek rozsądnie zdiagnozować to choć trochę mechanikiem i elektrykiem...
Mnie osobiście ani jedno ani drugie nie sprawia problemu, ale instalowanie wirtualnych maszyn i DISa znudziło mi się bardzo szybko,
otrzeźwiałem i doszedłem do wniosku że robienie tego dla jednego auta jest całkowicie bezsensowne.

PostNapisane: 11 maja 2011, 18:02 
Częsty bywalec

Mariusz325 napisał(a):
Jesteś optymistą.
Zapomniałeś jednak dodać, że do korzystania z lepszego oprogramowania trzeba być jeszcze choć trochę poliglotą i informatykiem
a żeby cokolwiek rozsądnie zdiagnozować to choć trochę mechanikiem i elektrykiem...
Mnie osobiście ani jedno ani drugie nie sprawia problemu, ale instalowanie wirtualnych maszyn i DISa znudziło mi się bardzo szybko,
otrzeźwiałem i doszedłem do wniosku że robienie tego dla jednego auta jest całkowicie bezsensowne.

masz racje nie jest to proste.........., ale wydaje mi się to bardziej rozsądne niż korzystanie z ASO, a innego rozwiązania niż DIS pod ADS nie widzę, cala reszta mija się z celem

E34 Obrazek

E53 Obrazek

PostNapisane: 12 maja 2011, 17:10 
Częsty bywalec

krilan napisał(a):
Mariusz325 napisał(a):
Jesteś optymistą.

masz racje nie jest to proste.........., ale wydaje mi się to bardziej rozsądne niż korzystanie z ASO, a innego rozwiązania niż DIS pod ADS nie widzę, cala reszta mija się z celem

Na razie wystarcza mi NCS do kodowania i Inpa do kasowania błędów.
Kiedy juz skończę upgrade audio to może nawet wrócę do zabawy z DISem,
ale nie polecam tego nikomu kto o mechanice nie ma pojęcia.
Moja walka z ciśnieniem oleju jest tego najlepszym przykładem, żaden komputer
nie byłby w stanie pomóc w diagnozie, bo jakiś angielski kretyn, podczas wymiany filtra oleju,
usunął sztyft z dekla jego obudowy i na wolnych kontrolka zapalała się a ciśnienie schodziło do 0,25.

PostNapisane: 30 maja 2013, 15:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 1.8i
Kod silnika: M43
Garaż: Gdyby Bóg uważał przedni napęd za lepszy to byśmy chodzili na rękach.
Witam
Odświeżę trochę topic
Chłopaki, macie większe doświadczenie więc wolę Was zapytać. Mam bunie e36 318 z `95 roku. Chcę kupić ten sprzęt do diagnostyki http://viaken.pl/pl/interfejs-bmw-65-z- ... i-bmw.html Chcę trochę posprawdzać auto i pouczyć się diagnozy. Jestem tylko ciekaw czy na tym sprzęcie połącze się ze swoim samochodem bo większość kabli są do samochodów od 1996.
A i jeszcze jedno pytanko, kable są na port RS232 (Com), wystarczy przejściówka na USB czy kompa z tym portem trzeba kupić? :)

Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam

Gdyby Bóg uważał przedni napęd za lepszy to byśmy chodzili na rękach.

PostNapisane: 30 maja 2013, 16:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
Jakieś pół roku temu testowałem interfejs z przejściówką RS232-USB i nie udało mi się nawiązać komunikacji, a podpięcie bezpośrednio pod fizyczny port RS232 zadziałało od razu.

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

PostNapisane: 30 maja 2013, 18:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 1.8i
Kod silnika: M43
Garaż: Gdyby Bóg uważał przedni napęd za lepszy to byśmy chodzili na rękach.
Dzięki Marcin, to poszukam jakiegoś starego lapa :) Jestem tylko ciekaw czy na tym sprzęcie pojedzie fura z `95

Gdyby Bóg uważał przedni napęd za lepszy to byśmy chodzili na rękach.

PostNapisane: 30 maja 2013, 20:17 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Każdy poleca interfejsy od tego pana: http://www.bmwads.ugu.pl/zamowienia.html

luknij tez ten temat : viewtopic.php?f=1&t=65074

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 30 maja 2013, 20:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Wróbel91 napisał(a):
Każdy poleca interfejsy od tego pana: http://www.bmwads.ugu.pl/zamowienia.html

Też polecam sprzęt od tego pana. Działa wyśmienicie, i nie będziesz tracił czasu na zastanawianie się czy zadziała czy nie.

PostNapisane: 30 maja 2013, 20:51 
Częsty bywalec

Mario318 napisał(a):
Dzięki Marcin, to poszukam jakiegoś starego lapa :) Jestem tylko ciekaw czy na tym sprzęcie pojedzie fura z `95

to będzie jeszcze ADS

Kris86 napisał(a):
Też polecam sprzęt od tego pana. Działa wyśmienicie, i nie będziesz tracił czasu na zastanawianie się czy zadziała czy nie.

ale to tylko cześć zestawu, potrzebny jeszcze laptok i software

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1