BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 23:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] chlodnica klimy i wentylator - pytanie
PostNapisane: 7 lipca 2007, 12:21 
Pierwsze kroki

witka,
zdechl wentylator chlodnicy klimy, macie moze namiar gdzie mozna zakupic te czesc w rozsadnych pieniadzach? moze byc uzywane byle w dobrym stanie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2007, 12:30 
Zacna persona forum

wentylator klimy w E34 chyba szybko umiera. ja wymieniałem rok temu a teraz znowu mi padł. jestem już umówiony w serwisie na wymianę. klimatyzacja Ci działa dalej czy nie chłodzi. mi w serwisie powiedział znajomy że podczas jazdy można używać ale stojąc w korkach albo kręcąc się po mieście wyłączyć. musi być dobrzy przewiew.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2007, 18:22 
Pierwsze kroki

klima dziala ale marnie, wiatrak stoi nawet nie drgnie (reka sie nie da obrocic)
dowiedzialem sie ze nie dziala po tym jak mi sie silnik zagrzal :( takze nie bede tego wlaczal do czasu az wymienie ten wiatrak, za ile kupujesz swoj?

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2007, 20:54 
Zacna persona forum

nie pamiętam bo to było rok temu. będę wiedział w poniedziałek ile będzie kosztował teraz nowy bo będzie wymieniany. muszę się taty zapytać bo on wie o ile w ogóle wie. Twój zatarł się tak samo jak mój.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2007, 08:40 
Pierwsze kroki

ok czekam na info odnosnie ceny, a nie orientowales sie czy nie da sie jakos naprawic tego wentylatora?

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2007, 12:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 318is, E46 328ci
Zanim wymienisz i wydasz 350 zł, wyciągnij wentylator (naipierw grill, potem zderzak i masz pełen dostęp do wiatraka). Rozkręć obudowę silnika, u mnie była na trzech śrubach, w tym momencie masz dostęp do wirnika silnika elektrycznego. Jeżeli magnesy przylegają dobrze do obudowy (zwróć na to uwagę, żebyś nie szkodził wirnika przy wyciaganiu; magnesy są trzymane przez sprężynki), pociągnij mocno wirnik. Jeżeli zatarł się, pewnie nie będzie chciał wyjść - ja musiałem posłużyć się imadłem.Wyczyść wszystko dokładnie, najpierw wd 40, potem przedmuchaj sprężonym powietrzem, smar, oliwa maszynowa do łożyska, złożyć, sprawdzić i jechać... z klimą.
Powodzenia

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1