BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] beata muli jak ksiadz na kazaniu
PostNapisane: 3 lipca 2007, 18:23 
Pierwsze kroki

:wstyd:moja bunia to 320 24 zaworki pojecia nie mam co jest jade sobie jade i mysle ze za wolno to but w podloge a tu rebuss bunia muli rospedz sie jak maluch w szostke tak jest na kazdym biegu do 3500 tys potem jest w miare ok ale tez bezs szalenstwa tak do 5000 i i potem znowu na maxa leci 180 a potem juz ani o kilometr wiecfej.zmienilem swiece filtr powietrza i paliwa sprawdilem czy przeplywomierz chodzi i potencjometr przepustnicy. plus ostatnio jak jechalem w deszczu to nagle jakby na trzy chodzila (przesadzam bo nie wiem na ile chodzila ) ale na bank nie na wszystkie.jest tez tak ze np jade powoli sie rospedzam lekko szarpnie i ma powera jak dawniej potem znowu cos poszarpie i znowu gnuj sie robi. koledzy podpowidzcie cos bo zaraz zapasci dostane z brakiem tej mocy jakies ople chca sie na swiatlach mierzyc z turkami w srodku a ja nie moge im pokazac nawet gdzie raki zimuja hehehe pozdrawiam i z gory dziex za pomoc.

w niedziele dostane nowe kable-moze to byc przyczyna?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 19:13 
W M50/M52 nie ma kabli WN. Moim zdaniem to wina cewek. Sprawdź w nocy czy przypadkiem nie ma przebić.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:27 
Pierwsze kroki

Ja mam dokładnie to samo, w obr 2500 do 3500 zwariowac mozna, znalazlem dziury w gumie dolotu powietrza, starannie to skleilem tasma, troche sie uspokoil ale dalej lipton, mysle o sprawdzeniu przeplywomierza, wczesniej cewki sprawdzalem i byly ok.
Daj znac jak rozwiazesz ten problem
Pozrd

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 00:18 
Specjalista

Jak już Bagor raczył wspomnieć problem może leżeć po stronie cewek zapłonowych. Wykrycie jednak, która lub które to z nich nie jest łatwe. Następuje w nich czasem przeskok iskry do rdzenia cewki (czasem niewidoczne) lub to masy silnika (odlew w głowicy będący otworem świecowym). Zjawisko to pojawia się przeważnie przy gwałtownym dodaniu gazu lub mocnym obciążeniu, kiedy to iskra jest najmocniejsza lecz zamiast wytworzyć się na świecy, ucieka na boki powodując wypady cylindra z pracy i tym samym odczuwalny spadek mocy.

Proponuję zakupić jedną cewkę - może być używana, ale sprawna, gdyż zawsze się może okazać że będzie potrzebna i metodą podmieniania pojedyńczej cewki testować możliwe zmiany.

Przepływomierz także może powodować tego typu objawy, ale będą one raczej stałe i takie same za każdym razem.
Szczelność układu dolotowego to obowiązek i łatanie dziur taśmą izolacyjną lub w inny sposób nie jest do końca eleminacją tego problemu. Proponuję zakupić nową gumę i cieszyć się spokojem na przyszłość.

Ciśnienie paliwa oraz przepustowość filtra paliwa, również są istotne i także mogą generować tego typu usterki - wymiana filtra paliwa na nowy i w razie przypuszczeń o niewydolność pompy paliwowej dokonanie pomiaru ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 00:53 
Pierwsze kroki

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, trzeba poprobowac z ta cewka
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 15:52 
Pierwsze kroki

dzisiaj wykrecilem swiece i mimo ze zmienialem je jakis miesiac temu to byly lekko okopcone. cewki sprawdzilem raz jeszcze i ok chyba ze moze byc ze mimo przebicia na obciazeniu i przy dodawaniu gazu nie bedzie go na wolnych obrotach?przplywka chodzi ale dzis potencjometr przepustnicy jak go odlaczylem to wogole zero zmian. a dzis gadalem z kumplem i wspomieal cos o jakims czujniku stukowym wkreconym w blok a ja nie wiem wogole co to jest i oco mu chodzi. a jak wogole sprawdzic cisnienie w paliwa bez przyrzzadow da sie wogole????

dinas na ktorej gumie znalazles dziure na tej z filtra na przepustnice?????????

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 15:58 
Pierwsze kroki

a z tego przewodu powiterz co prowadzi do przepustnicy wychodza w dol dwa przewody i chowaja sie gdzies [pod kolektor moze mmiec to cos wspolnego z problemem ?????

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 18:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i
Kod silnika: M52b28
wez sobie zresetuj komputer.poprostu dolacz na 2-3minuty akumulator i pozniej spowrotem podlacz i sprawdz czy pomoglo.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 21:59 
Pierwsze kroki

JUNIOR chodzi odolot powietrza za przepływomierzem. Dziury w tej gumie były na łączeniach tej harmonijki i na pierwszy rzut oka były niewidoczne, gume zobacz tu:
http://allegro.pl/item209004249_martom_ ... _m_50.html

Nie wiem czy to moje oklejenie dla samego dolotu jest skuteczne bo auto dalej przerywa i zaczynam myśleć że to wina czegoś innego, mam teraz dużo pracy i nie mam czasu sie tym zająć, myśle o zakupie tej gumy i sprawdzeniu szczelności tych dwóch odchodzących od niej węży, cewki byly sprawdzane i są OK, filtry, świece nowe, a auto dalej od 2500 słabo się wkręca:( trace cierpliwość , powyżej 3500 obr odżywa

Pytanie
Czy wcześniejsze dziury w gumie mogły wpłynąć na przepływomierz??
Dziękuje za rady

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2007, 18:42 
Pierwsze kroki

reset zrobilem i nic potem sprawdzilem te gumy tam gdzie ty pokleiles cale. sprawdzilem dokladnie czy na wszystkie chodzi i chodzi na wszystkie zmienilem swiece na z bmw i jest troche lepiej niema juz tak poteznej roznicy ale dalej to nie to auto probuje jakos sprawdzic cismnienie na pompie paliwa ale narazie mam metode na palec ze jak przyloze to powinno przejsc paliwo bokiem mimo wszystko a umnie tak sie nie dzieje laskocze mnie w paluszek ale na zewnatrz sucho a nie wiem czy to moze byc przyczyna ze tak muli podobno tak. sprawdze to i dam znac

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 10:21 
Pierwsze kroki

Witajcie. Jesli chodzi o e36 320i 24v to jelsi chodzi o to mulenie do 2500 obrotow to ni cnie zrobicie. tak ajest kultura pracy tego silnika. jest zmulony do okolo2500 3000. Ten typ tak ma poprostu. To przez to ze mam 24v a nie np 16.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 12:53 
Forumowicz

chazi napisał(a):
Witajcie. Jesli chodzi o e36 320i 24v to jelsi chodzi o to mulenie do 2500 obrotow to ni cnie zrobicie. tak ajest kultura pracy tego silnika. jest zmulony do okolo2500 3000. Ten typ tak ma poprostu. To przez to ze mam 24v a nie np 16.

Pozdrawiam

taaaa przy 16V to by miał po 2,6 zawora na cylinder :zdziwko: :rotfl: chyba logiczne że na każdy gar jest po 4 zawory 6x4=24 zawory nie ma silników 6 cylindrowych 16 V a to że ma 24 V przy 6 cylindrach nie ma nic wspólnego z wkręcaniem się na obroty... :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 12:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
lolek1, użytkownik chazi, podał 16V jako przykład, a nie konkretną ilość zaworów, więc docinki są nie na miejscu :kwasny:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 13:02 
Forumowicz

rorafalki napisał(a):
lolek1, użytkownik chazi, podał 16V jako przykład, a nie konkretną ilość zaworów, więc docinki są nie na miejscu :kwasny:

ja tu nikogo nie chce urazić ... tylko "chazi" napisał poniekąd , że mulenie jest przez większą ilość zaworów w cylindrze... wydaje mi się że to miał na myśli z tymi zaworami ... a w przypadku np M50 jest to nieprawda bo przeciez ilość zaworów na cylinder jest dokładnie 4 czyli identycznie jak w 4 cylindrowych jednostkach 16V..

może mi się wydaje tylko że kolega bzdure napisał :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 13:04 
Przyjaciel forum

lolek1 napisał(a):

odrobinę, ale miałem na myśli dzielenie liczby zaworów na ilość cylindrów

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 13:08 
Forumowicz

rorafalki napisał(a):
lolek1 napisał(a):

odrobinę, ale miałem na myśli dzielenie liczby zaworów na ilość cylindrów

ale w tym tkwi cały bezsens tego postu :wstyd: :zdziwko:

:znudzony: nic już nie mówie bo bana dostane za krytykę :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 13:10 
Przyjaciel forum

o bana nie jest tak łatwo, trzeba sobie na niego zapracować :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2007, 14:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Jedz z nia na komputer, ja mialam podobnie , przeplywomierz , pompa , wtryski wszystko sprawdzone a mulila dalej i to spalanie... :(
Okazalo sie ze to czujnik pomiaru polozenia walka rozrzadu i sonda lambda ....
Zaplacisz grosze a bedziesz wiedzial na 100 % pozdrawiam :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, 22:39 
Pierwsze kroki

tez tak mialem, no i jak pisze madlena to byl ten czujnik :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1