BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E36 dziwne odgłosy z silnika, brak wolnych obrotów.
PostNapisane: 29 maja 2011, 12:41 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43
Witam. Jestem nowym użytkownikiem wiec proszę wybaczyć pewne niedociągnięcia odnośnie przedstawianego tematu.
Jestem posiadaczem e36 z silnikiem 1.6 M43 w którym jest założona zwykła instalacja gazowa. Dwa lata wszystko funkcjonowało bez zarzutu ostatnio jednak przy jeździe na wstecznym biegu strzelił gaz (mocno strzelił :mad: szarpnęło całym autem). Oczywiście spadła guma ,,antywybuchowa" guma od filtra ale to wszystko dało się naprawić w chwile tylko ze bunia i tak miała wielkie problemy z odpaleniem. Gdy zapali od razu trzeba wcisnąć gaz aż do 300tys żeby utrzymać prace silnika(tak samo na benzynie jak i na gazie). Ale podczas tej pracy w silniku słychać metaliczny dźwięk jakby coś było luźne, urwane. Dźwięk tyn słychać w okolicy kolektora. Rozbierałem już kolektor ale wygląda że z nim wszystko ok. A bunia po skręceniu kolektora ma cały czas takie same objawy. Pomocy bo auto bardzo potrzebne.
Żona niedługo rodzi :hurra: :hurra: i nie mam auta aby zawieść Ją do szpital :( a a nie chcę być zdany tylko na służbę zdrowia. Z góry dziękuję :padam:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 dziwne odgłosy z silnika, brak wolnych obrotów.
PostNapisane: 29 maja 2011, 12:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Zobacz czy klapka przepływomierza pracuje bez zacięc i dokładnie obejrzyj element nr.6 z linku czasem urywa się przesłona http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40 na służbę zdrowia liczyc nie możesz .

PostNapisane: 29 maja 2011, 18:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Przepustnica działa ok, i ta druga która znajduje się w dolnej części kolektora też jest dobra (chyba o tej piszesz elem. nr 6. Na rys wygląda troszkę inaczej niż u mnie w aucie). Kolektor cały miałem zdemontowany i wyglądało ze wszystko jest ok.(tz. na moją wiedzę, nic luźnego nic nie pęknięte przepustnice sprawne).

PostNapisane: 31 maja 2011, 20:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Czy jest szansa że ktoś mi pomoże z opisanym wyżej problemem!!!!! :rozpacz:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1