BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 09:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39][e38][e36]M62B44 słabe na pierwszych biegach/do 3000rpm
PostNapisane: 13 lipca 2011, 06:44 
Forumowicz

Moje BMW: 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: Jest:
E36 344i 455KM
Evo IX 396KM
CX-7 296KM
W245 184KM
Witam,
Mam problem, w mojej e36 po włożeniu V8 dość często zdarza się, że silnik przyduszony na niższych obrotach pedałem do końca nie przyspiesza równomiernie, przymula i ciągnie na zmianę, powyżej 3000obr efekt jest już nie tak częsty, ale też czasem występuje, najbardziej odczuwalne na 1 i 2 biegu, potem z reguły jak już wie że ma zapierdzielać, to to robi.Silnik miał robioną całą górę, czyli obie kpl głowice itd itp, wymienione kilka cewek, sprawdzone 2 kpl świec itd itp. Silnik to m62b44 bez vanosa z 1996r. Najbardziej wszyscy typują na komputer, który jest od automatu (niestety w czasie swapa w magiczny sposób mój z manuala zniknął :( ), pytanie co wy sądzicie? I jak rozpoznać jaki komputer będzie pasował do mojego silnika? Z opisów na ECU ciężko coś wywnioskować, nie mogę znaleźć 4.4 z manualem, jest kilka 3.5, sprzedawcy oczywiście twierdzą że będzie działał, ale nie jestem do końca przekonany że tak jak należy. Jednak bardzo chciałbym móc wyeliminować lub potwierdzić, czy to wina tego że komp nie ma komunikacji ze skrzynią. A może ktoś spotkał się z takim problemem i ma pomysły?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39][e38][e36]M62B44 słabe na pierwszych biegach/do 3000rpm
PostNapisane: 13 lipca 2011, 22:30 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Sprawdź szczelność w dolocie za przepustnicą. Podobny problem miałe kiedyś Condor, jak mu się chyba krokowiec nie domykał i puszczał lewe powietrze. Być może trzeba go będzie przeczyścić, lub też będzie gdzieś indziej nieszczelność.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1