BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 22:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bmw E46 downpipe czy warto?
PostNapisane: 19 lutego 2011, 22:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Kurczę też myślę nad pozbyciem się katalizatora, tylko trochę się boje co by było przy kontroli za granicą ? :niepewny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 lutego 2011, 08:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: x4 f26
Kod silnika: N57
deejey, a za granica robisz badania techniczne!? :D

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=148486&p=1953856#p1953856

PostNapisane: 22 lutego 2011, 10:00 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
A co ma kontrola do badania w tym momencie ?

PostNapisane: 22 lutego 2011, 13:36 
Forumowicz

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Adam093 napisał(a):
Też chcę usunąc katalizatory i chyba to zrobię w ten weekend. Tak i tak mam łącznik elastyczny do wywalenia ;) Powie mi ktoś czy w moim silniku mam jedną, dwie a może wcale nie mam sondy?
Prawdopodobnie nie masz żadnej sondy.

PostNapisane: 22 lutego 2011, 14:10 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
mafiemek, tu nie chodzi o przegląd, tylko o ZOLL KONTROL*. Czyli zatrzymuje Cie policja (np. Niemiecka - wg wielu osób najgorsza możliwa opcja) i trzepią Ci autko. Tam nie ma takich pustych ludzi na tych stanowiskach, oni wiedzą lepiej jak twoje BMW rozebrać niż ty (jak nie wiedzą to chwila moment dostają schemat) i sprawdzą każdą dziurę. Kwestia wydechu, jeżeli będzie za głośny to na pewno się schyli i sprawdzi , zobaczy że coś jest nie tak i od razu bulisz xxx euro.

osobiście myślałem żeby wybebeszyć te kat górny od strony sciany grodziowej wyciąć dziurę i wstawić rurkę. Dolny dużo łatwiej, po prostu od góry, praktycznie nie widoczna ingerencja. Ogólnie ten Pan od "proex" mi wręcz zalecił wywalenie kata, bardzo rzeczowy człowiek na pewno zrobię u niego końcówkę na wiosnę bo teraz odpuściłem.

poza tematem, tylko bez dyskusji proszę:
*Zoll kontrol - http://www.youtube.com/watch?v=SUT2jzfrHkM

PostNapisane: 22 lutego 2011, 14:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Adam093 napisał(a):
z tego co widzę mam ten sam silnik co ty, jak u Ciebie to wyglądało?
Ogólnie wszystko jest ok. Mechanik mi tłumaczył, że w pewnym miejscu rura jest oryginalnie jakby płaska, a w tym downpipie okrągła i trochę wali przy odpalaniu. Na dniach będziemy kombinować, żeby to jakoś poprawić. Tłumik który kupiłem jest trochę za długi, ale jakoś został wpasowany. Do pełni szczęścia brakuje tylko, żeby nie stukało :) Auto ciszej chodzi niż na oryginale (pewnie temu, że łącznik był dziurawy), mimo optycznie większych drgań (jeden łącznik), we wnętrzu auta są prawie nieodczuwalne. Fajny jest niegłośny świst przy zmianach biegów :)

PostNapisane: 24 lutego 2011, 08:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: x4 f26
Kod silnika: N57
hej deejey, to ze jest Zoll Kontroll to wiedzialem, ale glowna ich funkcja jest sprawdzanie aut czy nic nie przemycaja.!

Ale zeby sprawdzali stan techniczny pojazdu jest mi nowe, nawet w moim miejscu zamieszkania w Austrii policja moze tylko swoich kontrolowac (czy np. felgi maja TÜV, czy obnizane czy nie, jesli tak to cyk wkladaja ci drewniana klode pod zderzak (10cm) i kaza ci przejezdzac, jak nie przejedziesz to ci zciagaja tablice i "auf wiedersehen" widzimy sie na badaniach technicznych i 350 € w plecy)

jak widza polskie blachy to nic im do tego czy za szerokie opony czy nie, czy tlumik bez kata. nie wiem jak jest w niemczech, ja wypowiadam sie jedynie na temat Austrii i ich glupich organow scigania.

koniec OT: co do downpipe: tez chce kupic :) kiedys sciagalem tlumik i jezdzilem kilka kilometrow bez tlumika swoja 320d (N47n) turbina glosno gwizdze, ale przy zmianie biegow albo gdy sie spuszcza noge z gazu to jest takie bardzo glosne wycie sowy, ale dosyc fajny dzwiek, kazdy na pasach wtedy sie patrzy :wstyd:. to normalne to wycie sowy?

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=148486&p=1953856#p1953856

PostNapisane: 24 lutego 2011, 09:43 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Cytuję z innego tematu :)

bass.tek napisał(a):
A co do kolegi to miał szczęście w nieszczęściu... Mój znajomy go nie miała... Wybrał się do Niemców Lanosem z rodziną na autostradzie zwinęli go na boczek i zaczęli trzepać a że chyba Helga nie oddała się Hansowi w nocy to czepiali się do wszystkiego... I znaleźli doczepili się do wycieku oleju z silnika podłożyli mate pod samochód a tam kropla oleju... No i się zaczęło: Mandat za zanieczyszczenie środowiska za spowodowanie zagrożenia w ruchu laweta a i jeszcze czyszczenie miejsca gdzie kapną olej podczas postoju 1280 euro... Polecam wycieczki do Niemiec niepewnym autem...

No i nie wmówisz mi, że nie trzepią stanu technicznego bo koleżanki tata śmigał na tirach to czasem jak mu się coś posypało to się o deszcz modlili, żeby psów nie spotkać ;D No ale tiry to pewnie też inaczej ;)

Koniec OT,

Nadal myślę, że chociaż atrapa by się przydała ;)

PostNapisane: 24 lutego 2011, 11:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d Touring
Kod silnika: M47N
A czy jest dostępny ten downpipe nie z kwasiaka tylko normalnych rur? Bo do mojego terkota nie potrzeba bawić się w kwasówkę, no i jeszcze minus jej jest taki, że przy nagłym schłodzeniu lubi pękać. Mam w planach wymianę całego wydechu i zastanawiam się czy ten od końcowego tłumika PROEX nie zrobiłby całości (downpipe'a i drugiej części z tłumikiem) i za jaką cenę? Może ktoś się orientuje?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1