BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] Turbo czy kompresor
PostNapisane: 29 czerwca 2011, 13:25 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M30B35
Santino napisał(a):
a o czym pisałem wyżej?

Ciezko powiedziec, o trzech rzeczach w jednym zdaniu i jak widac niekoniecznie z siebie wynikajacych :D

Santino napisał(a):
kompresory typu ASA-Infinitas

ASA-Infinitas to nie sa typy sprezarek, tylko nazwy firm.
Typ sprezarki nazywa sie "odsrodkowa".

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 23:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B44
Mysle, ze w zlym kierunku idzie ten topic, powietrze w omawianych tu przypadkach nagrzewa sie glownie z powodu jego sprezania, rozgrzana nawet do czerwonosci goraca czesc turbiny ma znacznie mniejszy wplyw na temperature olbrzymich ilosci powietrza trafiajacych do silnika...

A teoria, ze do projektow z kompresorami nie trzeba IC wywodzi sie glownie stad, ze te projekty zakladaja z gory duzo mniejsze (soft) doladowanie, niz te oparte na turbosprezarce - tutaj zakladanie turbo, aby ladowac 'jedynie' 0,5 bara to taka sztuka dla sztuki, inaczej mowiac przerost formy nad trescia :)

Mimo wszystko, gdybym w koncu 'kompresorował' swoja padline, to wlozylbym IC, a poprzec to moge chocby takim banalnym przykladem, ze w kazdym ze swoich mocniejszych aut odczuwam roznice w mocy w chlodniejszy dzien wzgledem upalnego...

PostNapisane: 29 czerwca 2011, 23:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
dużo mniejsze doładowanie? na 2 kompresorach na raz (blowerach) które nadmuchały by lokomotywę ? nie sądzę żeby to było soft.
szczególnie przy takich suszarkach z tej strony
http://www.theblowershop.com/home

poprostu śrubowe tak nie grzeją powietrza

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 00:06 
Przyjaciel forum

tommo21 napisał(a):
dużo mniejsze doładowanie? na 2 kompresorach na raz (blowerach) które nadmuchały by lokomotywę ? nie sądzę żeby to było soft.
szczególnie przy takich suszarkach z tej strony
http://www.theblowershop.com/home

poprostu śrubowe tak nie grzeją powietrza

Mylisz jedna rzecz, te sprezarki srubowe, ktore tak uparcie tu pokazujesz maja potezna pojemnosc, pompuja kilka dm3 powietrza/ przy kazdym obrocie pod malym cisnieniem (rzedu wlasnie 0.5-0.6 bara), turbosprezarki (zreszta sprezarki odsrodkowe podobnie) dzialaja inaczej, maja mala pojemnosc, a duzo ilosc postarczanego powietrza bierze sie z duzej ilosci obrotow i wyzszego cisnienia. Z cisnienia doladowania wynika wlasnie temperatura powietrza, nie jest tak jak Ci sie wydaje, ze turbina "grzeje" powietrze przeplywajace przez sprezarke (w jakims stopniu na pewno, ale po to izoluje sie obie czesci - poszukaj sobie zdjec rozgrzanych do czerwnosci turbin, czesc zimna ma zawsze dalece nizsza temperature ;) )

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 07:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B44
tommo21 napisał(a):

temat tych silnikow byl juz omowiony - tam m.in. zalewanie paliwem o wyzszej liczbie oktanowej wystarczy, aby zniwelowac skutki rozgrzanego powietrza...

Reszte opisal Vermilion...

PostNapisane: 30 czerwca 2011, 08:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
korba napisał(a):
ASA-Infinitas to nie sa typy sprezarek, tylko nazwy firm.Typ sprezarki nazywa sie "odsrodkowa".

o tym to wiem widocznie sie źle wyrazilem ale skoro mamy być tacy dokładnie to eaton to sa sprezarki typu roots
Exec napisał(a):
Mimo wszystko, gdybym w koncu 'kompresorował' swoja padline, to wlozylbym IC, a poprzec to moge chocby takim banalnym przykladem, ze w kazdym ze swoich mocniejszych aut odczuwam roznice w mocy w chlodniejszy dzien wzgledem upalnego...

:ok: u mnie po dołożeniu SC temp pod maska masakrycznie wzrosła

PostNapisane: 13 sierpnia 2011, 18:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 i e34
Kod silnika: M52TUB30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161768
Exec napisał(a):
banalnym przykladem, ze w kazdym ze swoich mocniejszych aut odczuwam roznice w mocy w chlodniejszy dzien wzgledem upalnego..
przy 280 koniach jest to już odczuwalne?

PostNapisane: 5 października 2011, 14:20 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540iA
Kod silnika: M62
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103673
Witam, odświerzam temat. Z góry mówie że jestem laikiem więc pewne rzeczy mogą wydać się wam durne za co z przepraszam ;) Gadałem już z gościem, który zajmuje się profesionalnym tuningiem samochodów, jednak nie miał specialnie dobrych wiadomości. Projekt jest wykonalny z eaton 112 ale problem tkwi w manifoldzie który trzeba zaprojektować w 3D:

Obrazek

Mając go ma się wykonane już 50% roboty, z tym że samo wykonanie jest skomplikowane. Gość z Holandii, który ma już wszystko gotowe nie posiada projektu manifoldu, więc musiał by on zostać wykonany od podstaw. Tutaj pytanie do was: czy macie kogoś kto projektuje i wykonuje tego typu elementy w 3D.
Kolejne pytanie, co z automatem. Facet u którego byłem szczerze odpowiedział że nie ma pojęcia czy automat to wytrzyma bo przyrost mocy będzie duży. Tłumaczył mi o ustawionym czasie zmiany biegów, a przy zwroście mocy on powinien być inny. To czy prace automatu można przeprogramować?

PostNapisane: 5 października 2011, 16:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318is
Kod silnika: M44B19
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103524&start=0
Sory, że pytam ale czy ty masz to zamiar zasilać LPG?!

PostNapisane: 5 października 2011, 17:33 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540iA
Kod silnika: M62
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103673
TAK! hahaha ;) Nie nie, gaz wylatuje. Chce by auto było ze mną długo, ale to się wiąże z podniesieniem mocy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1