BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] sprężyny twarde nieobniżające
PostNapisane: 29 października 2011, 20:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M50B25
Witam,

Po 1 chciałem się przywitać - BMW E36 325i coupe

Po 2 Auto kupiłem na takiej glebie że po prostu nie da się jeździć, wsadzone sprężyny FK 11/S12 VA - przód i FK (S)09/11/12 HA - tył. Mało o nich znalazłem gdzieś tam tylko niepewna informacja że obniżają 75/60.

I tu moje pytanie czy są jakiekolwiek a najlepiej jakieś dobre jakościowo sprężyny nieobniżające ale twarde. Auto od wiosny będzie sukcesywnie przerabiane pod kjs/drift ale mieszkam na zadupiu i czasami trzeba przez jakieś wertepy przejechać - dla tego nie chcę obniżających. Sporo szukałem ale wszystkie twarde obniżają, kumpel mówi że ma w audi a4 kayabe jakąś twardą ale patrze na allegro i same "zwykłe". Proszę doradźcie coś.

Jeszcze jedna i ostatnia sprawa to czy nie będzie potem jakiś jaj przy wsadzeniu bilstein'ów b8 (jeśli auto nie będzie obniżone) bo w drugą stronę tzn. do b4 wsadzenie sportowych sprężyn skraca ich żywot

Znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/sprezyny-bmw-e36 ... 73327.html Wiecie coś o nich

Bunia na razie siedzi tak: (z garażu nie mogę wyjechać bo jak wjeżdżałem to przytarłem wjazd (5cm różnicy))
ObrazekObrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] sprężyny twarde nieobniżające
PostNapisane: 29 października 2011, 23:53 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
Moim zdaniem to przez rozmiar felgi/niski profil opony, gdybys mial wiekszy, badz typowy jaki powinien byc to bylo by lepiej.

Jak widzisz u mnie w avatarze, kolo mi sie chowa w nadkolu a jezdzi sie calkiem normalnie, tyle ze rozmiar kola typowy.

PostNapisane: 2 listopada 2011, 18:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M50B25
Dzięki za odpowiedź, jestem trochę zalatany ostatnio i nie miałem czasu odpisać.

Dobrze że zwróciłeś mi na to uwagę - nie pomyślałem o tym (obony powinny być 205/60/15 a są 215/40/16) ale myślę że zmiana opona na ori nie da aż tak dużo żeby dało się w moim przypadku normalnie jeździć.

PostNapisane: 2 listopada 2011, 20:38 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316
Kod silnika: M43B16
Między tymi rozmiarami które podałeś, jest 49mm różnicy w średnicy koła, więc auto powinno trochę w górę pójść. Widać że jest też naciąg, więc to też obniża profil.

Mój rozmiar to 205/55/16 i różnica z tym co masz to 54mm, więc może sprawdź najpierw te koła a powinno być trochę lepiej,

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1