BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Polerowanie pomalowanych felg
PostNapisane: 21 lutego 2012, 00:31 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113367
Witam,
mam felgi 18" Tomason TN4, niestety poprzedni właściciel pomalował je na antracyt. Kolor auta to mystic-blau, a ciemny kolor felg jakoś mi na pasuje do coemnego auta, więc wolałbym tak jak były w oryginale - polerowane aluminium. Oto jak te felgi wyglądają wypolerowane:
http://www.tomason.de/tn4_gallery.php?catid=41
Jak dla mnie wszystko przemawia na korzyść pięknego lustra niż antracytu.

Przyznam się, że nigdy nie zajmowałem się polerowaniem felg, znalazłem różne techniki polerki, np. tutaj: http://civic5g.pl/printview.php?t=4237&start=0&sid=90af17145eb70610b34a4d1ebdbdccff

Z drugiej strony znalazłem gdzieś, że polerka papierem ściernym i Automaxem odeszła do lamusa:
"Włókniny firmy 3M specjalny uchwyt do tego jest srednica okolo 70mm kolor niebieski, do zdzierania lakieru jesli srodek chemiczny nie bierze a są takie lakiery zdzieranie mechaniczne wlasnie krązkami ceramicnymi o gradacji 220, srednica okolo 150mm na uchwyt z zepem, nieskie obroty ! wszystko na szlifierce Bosha 1400W z regulowanymi obrotami ceramika obroty na 2-3 stopien roloc 5-6 stopien!! filc polerski pasta zielona i jazda :>obroty okolo 12000/min"
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=24326&start=75

Oto jak auto wygląda na ciemnych felach:
Obrazek
Oto jak wygląda felga z bliska:
Obrazek

Jak zatem do tego podejść? Co teraz się stosuje od środków na zdarcie farby do uzyskania lusterka na felach?

Jak możecie kogoś polecić to proszę o taką informację (Warszawa, Siedlce i okolice).

Pozdrawiam,
Caarl

Byłe E46 2.2 Mystic Blau/Hellbeige
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Polerowanie pomalowanych felg
PostNapisane: 21 lutego 2012, 00:39 
Do usuwania lakieru polecam ScanSol... sam używam i ładnie lakier schodzi.
Później papier wodny i na koniec pasta polerska.

PostNapisane: 21 lutego 2012, 00:40 
Przyjaciel forum

Oryginalnie te felgi sa lakierowane na srebrno, pozniej maszynowo zdejmuje sie lakier z frontu felgi i calosc lakieruje klarem. Nie powtorzysz tego efektu w warunkach garazowych, mozesz albo polerowac cala felge, albo zostawic tak jak jest, zmienic chromline na shadow i calosc bedzie dobrze grala z kolorem lakieru.

PostNapisane: 21 lutego 2012, 00:42 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Mi by się nie chciało i pewnie dałbym do piaskowania. W moich okolicach razem z malowaniem 50zł od felgi, więc samo piaskowanie pewnie sporo mniej.
Nie mniej jednak uważam, że na Twoim samochodzie czarne wyglądają jako tako, a srebrne lub nie daj bosz lustro, to odpust na maksa. Kojażą mi się z nielubianymi przeze mnie Obrazek
Także się zastanów, czy felgi polerować, czy raczej wrzucić shadowline.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 21 lutego 2012, 12:43 
Forumowicz

hmm, shadowline myslę, że nie do końca pasuje do tego koloru. Gdzieś widziałem na tym forum, że ktoś przerabia fotki, mógłby ktoś przerobic mi pierwsze zdjecie na shadowline? :)

Czy odpust, to raczej nie, w sumie bardzo duzo soób poleruje felgi lub maluje na srebrno, ten model jest trochę inny niż te z Audi :P. Widziałem fotkę jak to wyglądało przed i nie ma wsi :P

Jak ktoś ma pomysły co mozna ciekawego z tymi felgami zrobić to prosze o propozycje.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

PostNapisane: 21 lutego 2012, 14:00 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
ja bym fele zostawił w takim kolorze, albo sprzedał.
jeśli wybierzesz drugą opcję daj znać na PW.

PostNapisane: 21 lutego 2012, 14:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330CI
Kod silnika: M66B44
Ale sprzedawać nie ma po co,szczególnie jeżeli były dopiero co robione. Dla mnie prezentują sie bardzo ładnie,podobają mi się. Czemu nie pasuje do koloru? Jest właśnie w sam raz.

PostNapisane: 28 lutego 2012, 21:36 
Forumowicz

Dla porównania jak to wyglądało przed malowaniem:
Obrazek

I co o tym myślicie?

Obrazek

PostNapisane: 28 lutego 2012, 21:37 
Przyjaciel forum

Caarl napisał(a):
I co o tym myślicie?

Tak jak Ci pisalem wczesniej, takiego efektu juz nie uzyskasz.

PostNapisane: 28 lutego 2012, 22:49 
Zacna persona forum

wymaluj na taki kolor chromu i tyle nic więcej nie wymyślisz bo polerować to powodzenia ... i jeszcze co dwa tygodnie bo zaraz sie utleni albo jak umyjesz jakiś środkiem to zaraz będą całe smugi białe tylko jakiś kolor chrom dobrać i będzie podobnie jak wyżej dałeś foto

PostNapisane: 29 lutego 2012, 11:49 
Forumowicz

Wstępnie rozmawiałem z jedną firmą i odradzają mi malować na kolor chrom, Pan stwierdził, że taka farba nadaje się do muzeum :) podobnie jak polerka, która jest dosyć kosztowna i też niby niepraktyczna :). Pozostaje mi wybrać jakiś srebrny kolor, hm :zdziwko:

Obrazek

PostNapisane: 29 lutego 2012, 22:49 
Forumowicz

Kod silnika: m47 teraz M54B25
Wypoleruj same wierchy środki na czarno zostaw...najpierw scansol-grube warstwy kilka warstw szpachelka i zdzierasz-potem papier(zależy czy duże ubytki(wtedy180) czy małe(400))potem dalej 600-1000-1500-2000-2500-filc na wiertarke i pasta auto max i potem ręcznie i masz efekt lustra(a jakiego zależy od ciebie czy tylko przepolerujesz na sztuke czy będziesz długo tarł papierami im dłużej tym lepie i duuuuuuuużo wody).Mi po 3 dniach polerki wasze Nie lubiane felgi wyszły tak:
Obrazek
Obrazek
A czy polerka nie praktyczna??Sprzedałem auto w lmaju z polerowanym świeżo felgami-auto zrobiło jakieś 15tyś na tych felgach żadnej pasty żadnego mycia nic szczególnego nie widziały i przy zdejmowaniu miały kilka kawałków utlenionych wystarczyło je papierkiem 2000,2500 i automaxem ręcznie i nabrały połysku od nowa-Po Pół roku normalnej eksploatacji myjni samoobsługowych itp.

PostNapisane: 1 marca 2012, 12:44 
Forumowicz

heh, nie ukrywam, że polerowanie najbardziej by mi podchodziły, też myślałem, żeby same wierchy tylko polerować + klar po wszystkim dla zabezpieczenia. Wolałbym jednak oddać je do jakiejś firmy lub osoby zajmującej się tym profesjonalnie i mające narzędzia.

Obrazek

PostNapisane: 1 marca 2012, 17:38 
Forumowicz

Kod silnika: m47 teraz M54B25
Nie kładź na to klaru bo nie będzie efektu wyjdzie ci zamglone...a jakie narzędzia potrzebne??Chęci?Troche czasu?Wiertarka i filc?Koszta?Kup po 4arkusze papierów(wydasz jakieś 30zł,filc 20złscansol 12zł mała puszka ceny nad wyrost podałem)i na felge poświecisz ok 4-6h.Scansol na pedzelek i malujesz tam gdzie ma byc polerowane,czekasz 20min i szpachelka i lakier schodzi,potem papiery 180,400,800,1000,1500,2000,2500 potem filc na wiertare i pasta potem szmatkami doprowadzasz ręcznie i masz efekt...a za polerke felg firma weźmie ci jakieś 200zł od stuki(za same ranty wołają od 50-100pln za szt)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1