morsik napisał(a):
a poza tym dziękuję za docenienie naszej wiedzy bo Vermilion miał zawsze ugruntowana pozycje na forum, a ja byłem zawsze ten zły od proexa
Wydaje mi sie, ze zle to wszystko rozumiesz. Probujesz wmawiac komus, ze produkty proex sa niewiem jak dobre, wrecz idealne, a to nieprawda, pod katem designu i wykonania naprawde daleko im nawet do srodkowej polki wydechow produkowanych masowo, tak naprawde przewaga jest tutaj poprostu niska cena i tego mozesz sie trzymac. Zebys nie odniosl blednego wrazenia, jest w Europie manufaktura, z tego co pamietam 2 osobowa, produkujaca uklady wydechowe do Porsche
http://www.europipe.be/ , wszystko spawane jest recznie, wiekszosc element powstaje na miejscu, kazdy element designu jest doglebnie przemyslany (i nie wynika z obliczen na kartce). Popatrz nawet zewnetrznie jak wygladaja produkty Proex, a jak Europipe.
morsik napisał(a):
widzisz i tak i nie z tymi maszynami - maszyna sama z siebie jest głupia jeśli nie ma dobrego operatora to nic nie zrobi, jeśli dostanie parametry spoza programu to zgłosi błąd a człowiek pomysli i pójdzie dalej. Zauważ że maszyny zastępują nas w trzech przypadkach : dokładność , cięzkie warunki, proste prace.
Dziwne porownanie, maszyna wykona prace jaka zlecil jej czlowiek, bez przemyslanego projektu nic sie nie wydarzy. Z prostymi pracami tez bylbym ostrozny, bo jest to dziedzina rozwijajaca sie bardzo dynamicznie, wydaje mi sie, ze nie za bardzo zdajesz sobie sprawe z tego jak kompleksowe prace mozna wykonac dzis na CNC. Czlowiek jest w tym wypadku potrzebny jedynie do kompletacji poszczegolnych elementow calego produktu.
Popatrz jak wyglada fabryka Akrapovica
http://www.youtube.com/watch?v=G84P_CGCgLsto nie jest marketingowa bajka, ta fabryka naprawde tak wyglada, zwiedzalismy ja. Film ma juz pare lat od tego czasu weszlo w zycie kilka innowacji.
morsik napisał(a):
a w ramach konkursu jak są spawane poszycia samolotów lub statków kosmicznych
Zalezy o co pytasz, nie wiem jak jest teraz, bo dawno sie tym nie interesowalem, ale przez wiele lat amerykanie nie spawali poszycia, tylko nitowali, spawali za to rosjanie.