BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 12:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] M62b44TU podniesienie mocy.
PostNapisane: 24 lipca 2013, 00:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46 M3, e39 540i/6b
Kod silnika: s54b32, M62tuB44
Witam!

Chciałbym uzyskać jak najwięcej mocy z m62tub44.

Aktualnie siedzi 6b manual, kolektor dolotowy od m60 i chyba za luźny wydech (katy w kolektorach, dalej przelot do środkowego od m5 i dalej wyjście na 4 fifki)

Ma ktoś sprawdzony przepis jak uzyskać jak największą moc z tego silnika? Wykluczając dmuchanie.

.

Pozdro!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] M62b44TU podniesienie mocy.
PostNapisane: 24 lipca 2013, 04:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Właśnie trzeba nadmuchać :hyhy:

Albo kompresor albo turbo :)

Ogólnie to ciekawe czy za chwilę Twój temat nie zostanie zablokowany :]

PostNapisane: 24 lipca 2013, 09:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Dlaczego zablokowany?? Jest na forum sporo osób które chciałyby podnieść moc swoich m62 a nikt nigdzie nie napisał co można z tym zrobić. Wiem że są na to sposoby i można uzyskać pare dodatkowych koni ale nikt nigdy konkretnie tego nie opisał więć może w tym temacie coś zacznie się dziać.

PostNapisane: 24 lipca 2013, 11:32 
Forumowicz

Patryk w-wa napisał(a):
Dlaczego zablokowany?? Jest na forum sporo osób które chciałyby podnieść moc swoich m62 a nikt nigdzie nie napisał co można z tym zrobić. Wiem że są na to sposoby i można uzyskać pare dodatkowych koni ale nikt nigdy konkretnie tego nie opisał więć może w tym temacie coś zacznie się dziać.

Dokładnie tak :ok:

Także czekamy na jakieś konkrety.

Ja słyszałem tylko o wrzuceniu całego dolotu od m60 łącznie z przepustnicą i przepływką, ponieważ ma większą średnicę. Ale jak wiadomo tutaj jest przepustnica na linkę więc to się nie uda.

W takim razie trzeba szukać gratów od x5 4.8is

PostNapisane: 24 lipca 2013, 22:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
Komputer Alpiny + Kolektory wydechowe Alpiny.

Tomaszeklolek grzebał coś w tym temacie e38 740i.

PostNapisane: 26 lipca 2013, 10:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: 3x E36 + E38
Kod silnika: V8
@Szczurek - specjalista wszelkiej maści, w każdym temacie alfa i omega :wstyd: Miliard postów w tym samym, nic nie wnoszącym stylu.
No trzeba dmuchać... opowiedz jak to zrobiłeś u siebie w 1.6

ale wracając do tematu...
dobrze panowie mówią - kolektor dolotowy od M60 ma kanały o większej średnicy oraz przepustnica jest sporo większa. Piszesz, że masz je u siebie więc coś śmierdzi - albo masz M62 bez TU albo jednak to zwykłe barany od Twojego silnika. M62TU ma fly-by-wire , M60 przepustnicę na linkę.

Ponadto M62 jest stłumiony na dolocie, wymień puszkę na M62 przed liftem lub poszukaj instrukcji "Dinan" na necie, robi się dziurę od dołu i wyprowadza gdzieś koło lampy.
Komputer Alpiny jest OK ale moim zdaniem brak uzasadnienia ekonomicznego, jak po kosztach to DET3 a jak masz budżet to EMU.
Jak będziesz miał komputer to rób wolny wydech bez katalizatorów (bez kompa nie ma sensu bo stracisz)
No i w zasadzie tyle z ssaka... czyli nie za wiele.

Jak nie masz klimatyzacji (wątpię :P ) to kompresor nie jest aż takim dużym wyzwaniem ( do 0.5bara ), turbo to już grubsza sprawa.

W skrócie:
Szukaj S62 albo zmień na M5 :)
lub...
N2O , prosty i skuteczny przycisk "kill" na Subaru Imprezy i inne Evoszczaki :zabawa:

PostNapisane: 26 lipca 2013, 21:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Zacząłbym od wklejenia wykresu... :wstyd:

PostNapisane: 28 lipca 2013, 20:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
///Michal_s50 napisał(a):
Witam!

Chciałbym uzyskać jak najwięcej mocy z m62tub44.

.

Pozdro!

Doprowadź silnik do idealnego stanu, układ dolotowy od m62 bez wanosa, barany + wydech home made, korekta programu silnika i już nic więcej chyba nie zrobisz, a m5 i tak cie objedzie...

PostNapisane: 28 lipca 2013, 20:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
popytaj kolegę "Nikodem" z tego forum. O ile się orientuje to on ma zmodzoną 750i na 353 kuce :) przy czym spalanie jak w mojej m50b20 na trasie he ale on zajmuje się również instalacją LPG także pewnie jest tam wszystko na tip top z osprzętem itp no i skrzynia manual

PostNapisane: 28 lipca 2013, 21:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
W bajki nikodema to nie ma co wierzyc zawsze tajemnica nigdy nie wiesz co i jak. Swego czasu twierdzil ze zagazowal m3 csl potem zmienil zdanie. Wiedze ma ale zawsze wiecej tam niewiadomych i tajemnic niz faktow. Ogolnie u nas panuje zasada wiem ale nie powiem na forach usa mozna wszystiego sie dowiedziec ludzie dziela sie fajnymi pomyslami czy motodami na rozwiazanie problemow z dokladnym opisem i zdjeciami krok po kroku.

PostNapisane: 29 lipca 2013, 11:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: 3x E36 + E38
Kod silnika: V8
--==Mały==-- napisał(a):
W bajki nikodema to nie ma co wierzyc zawsze tajemnica nigdy nie wiesz co i jak. Swego czasu twierdzil ze zagazowal m3 csl potem zmienil zdanie. Wiedze ma ale zawsze wiecej tam niewiadomych i tajemnic niz faktow. Ogolnie u nas panuje zasada wiem ale nie powiem na forach usa mozna wszystiego sie dowiedziec ludzie dziela sie fajnymi pomyslami czy motodami na rozwiazanie problemow z dokladnym opisem i zdjeciami krok po kroku.

Dokładnie tak jest.
"Nie powiem bo z tego żyję" , stąd też np. tajemnice dotyczące powiększania skrętu bo to jest najbardziej powszechne.
Dziki kraj, dzicy ludzie... co zrobić

Kolejna sprawa to rozmawiamy tutaj o M62 a nie M70.
Najmocniejsze z jakim się spotkałem to Poznańskie E28 z M60 które miało bodajże 340wolnossących kuniów. Tylko warto dodać że silniki do sportu nie są uzasadnione finansowo.
Dlatego ja widzę do tego klocka tylko kompresor. Jak ktoś nie ma klimy ( są tacy :P ) to jest zarówno miejsce na samego ślimaka jak i jego napęd z wału.
Mówię o centrifugalu, bo może w siódemkach jest miejsca od góry ale u mnie niestety żyletki między silnik a maskę się nie włoży, żeby zakładać rootsa.

Jeśli nie to S62 bo między tymi silnikami jest technologiczna przepaść.

Autor przestał się odzywać więc jak dla mnie temat umarł.

PostNapisane: 29 lipca 2013, 23:15 
Forumowicz

Moje BMW: e38
Kod silnika: m62tu35b
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132196 moje e38
a czy da sie podniesc moc e38 z silnikiem m62tu 3,5l. Na pewno w mym aucie sa wyciete katalizatory i zamontowane strumienice oczywiscie pisze to by dostac jakies wskazowki co mozna zrobic by to uskutecznic a nie mam na mysli wycietych katow jako moje upodobanie do podniesienia mocy itd,

PostNapisane: 30 lipca 2013, 11:53 
Forumowicz

Hej. Już jestem ;)

Temat u mnie stoi cały czas w miejscu bo auto jest w FW motorsport i ogarnia się pod względem mechanicznym i zawieszeniowym już na cacy.

Co do wydechu to własnie na forach w USA jak i chłopaki na 5er polecają jeśli chodzi o wydech, kolektory wydechowe od m62 bez vanosa (od m60 też podejdą pod głowice od m62tu?) mają one układ 4-2-1 a nie jak moje obecne 4-1 dalej katy od m5 lub x pipe i końcowe puszki ( ja mam aktualnie środkowy od m5 i wyjście na 2 strony bez żadnych końcowych, ale nie wiem czy ich brak może powodować duże straty, chociaż z dzwięku jestem bardzo zadowolony)

Dalej oczywiście strojenie, chociaż chyba pójdę w stronę det'a 3. Kolega który ogarnia subaryny bardzo mi go poleca i można by było coś na bieżąco modzić zawsze. Brak tylko sterowania Vanosami ale po co to komu;)

Nie wiem dalej jak z dolotem czy dać puchę od m60 bo moja z tego co patrzyłem raczej żadnych zwężek nie ma. Czy może wrzucić większą przepustnicę od np 4.8is i większy dolot plus pozbyć się map sensorem przepływki?

Dużo pomysłów ale nie wiem w którą stronę pójść.

Znów jest zestaw z Vortechem V2 za fajną kasę i chłopaki bez otwierania motoru z m60b40 na bezpiecznym doładowaniu zrobili ~400KM i ~550Nm chociaż tutaj nie wiem czy ze względu na vanosy nie było by jakichś komplikacji.

Pozdro!

PostNapisane: 21 stycznia 2014, 20:30 
Forumowicz

Moje BMW: e38
Kod silnika: m62tu35b
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=132196 moje e38
jakies postępy w pracy?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1