BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Alufelgi 16 TSR Ascari i opony 195/50/16 & 205/50/16?
PostNapisane: 22 października 2008, 20:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Co o tym myślicie 16 ?Czy te koła są cieżkie?Jakie ET ?

http://moto.allegro.pl/item459111132_16 ... 5x120.html

moto.allegro.pl/item459111132_16_tsr_ascari_5x100_5x108_5x110_5x112_5x114_5x120.html
5x120

Czy do tego Opona 205/55/16 bedzie dobra waszym zdaniem czy lepiej z profilem 60 ?
Chodzi mi o komfort jazdy.

Pożniej bylem przy aucie opony mam przod 205/40/17 tyl 215/45/17

Myślę o przod 195/50/16 tyl 205/50/16 co sądzicie o tym ?

Wiem że są zwolennicy mega lansu itp ale ja "ciup" bardziej staram sie poprawić sobie wygode podróżowania.

Kolejna opcja ale dosyć dla mnie ryzykowna bo nie wiem czy będzie efekt.
Kupić węższe opony 195/205 przod/tyl 50profil Czy będzie duzy efekt i jazda bedzie przyjemna na tych 17 czy zmiana na 16 cali duzo zmieni ?

Jeszcze planuje zmienić spręzyny bo mam -60 przod i - 40tyl masakra na garbach i dziurach.

Czy profil opony ma wpływ na komfort podrozowania ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 20:17 
Forumowicz

Im wyższy profil opony tym większy komfort podróżowania, to normalne. Skok jednak musi być duży, żeby coś odczuć, tzn. przesiadka z profilu 55 np. na 60 niewiele da, jednak w Twoim przypadku wzrost komfortu odczujesz, choc będziesz zapewne nieco zawiedziony.

Jeśli jednak chcesz odzyskać fabryczny komfort musisz niestety pozbyć się gleby, bo ona zabiera bardzo dużo komfortu, a w dodatku samo E36 też nie jest jakoś specjalnie komfortowe z natury, to nie jest 7-mka czy nawet 5-tka.

Jeśli chodzi o te felgi co chcesz kupić, pamiętaj, że tego typu wzory kiepsko wyglądają w małych rozmiarach, fajnie wygląda sama felga na zdjęciu, ale taka malutka 16-nastka na baloniastej oponie będzie wyglądała jak taki wiejski tunning trochę. Co do wagi to waży około 9 kg, sam mam podobne na zimę. Jeśli natomiast chodzi o rozmiar opony to do silnika 2.5 lepiej nie zakłądaj 195, miałem kiedyś takie w E36 325 i są po prostu za wąskie do tej mocy silnika, zbyt łatwo autko można obrócić nawet na suchym.

Chcesz mieć komfort podróżowania, załóż fabryczne springi, podpicuj wszystkie pozostałe elementy zawieszenia, załóż maks. 16-nastki na dużym profilu i bedziesz go miał na mairę E36 oczywiście. Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 20:33 
Częsty bywalec

te 195 to mialy być na przód a na tył 205 też zle będzie ?
Jeśli chodzi o profil to przod 40 tyl 45 czy po podwyższeniu auta przez spręzyny wejda 17 z profilem np 55 ? Czy warto ? czyli z oponami nieda sie nic zrobić i zostaje mi naprzyklad 16 calowe kola?

Jeśli chodzi o obracanie auta na suchym wczoraj sprawdzalem i auto trzeba zmusić do tego.Zeby na tych 215 poszlo bokiem mimo iż ma szpere.

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2008, 11:24 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
ja proponuję kup 17" będziesz bardziej zadowolony
a opony 215/50/17" lub 205/50/17"
a na 16" opona 205/55/16"
na 15" opona 205/60/15"
jeśli chodzi o komfort jazdy...

ja mam 205 kapcie i się jeździ bardzo dobrze!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2008, 10:54 
Pierwsze kroki

Witam
Czy Ty ten samochód kupiłes od kolegi z Marek pod Warszawą??
Czarna e 36 na ladnej feldze z polerowanym rantem i dobym zglebieniem??
Jak Tak i jeśli zaczynasz jakies operacje na tym samochodzie typu mniejsze koło wyższe zawieszenie to żałuje że sam go nie kupiłem...
Auto w typowym stylu german....w stanie niemalże kolekcjonerskim..
w które wlożone zostało kupe kasy serca i czasu żeby jeździło i wyglądało jak mam nadzieje jeszcze wygląda i jeździ...
zostaw te kola w spokoju... ew. podnieś zawieszenie o max 2 cm...
mi na miejscu poprzedniego właściciela w serce by zakuło że ktos ta całą prace chce teraz spieprzyć...
Zalożysz mniejsze koło...seryjne zawieszenie...i z auto zrobi sie jedna z 1000000 takich samych jakie turlaja się po naszych drogach...

Jak wiesz że sa dziury i garby to było kupić opla astrę z silnikiem 1.6..zawieszeniem + 15/+20 i by po garbach śmigało jak ponton i wszedzie by wjechało jak ruski czołg...

Takie jest moje zdanie na ten temat

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 09:19 
Częsty bywalec

Wlozył serce :) ale to jego wizja :) seryjne kola to 15 205/55/15 jak sie nie myle :)
Chodzi tu o to ze ja to auto rozbijam na kazdej dziurze i na kazdym progu musi być wyżej.Ja pod domem jak wyjezdzam mam 2 wysokie progi ? bede stawiac 400m za oknem ? musze widzieć niunie swoja.Kola chyba zostawie bedzie zmiana sprezyn.
Co jak co ale wszystkim koła sie podobaja wiec chyba je zostawie :]

W 80 % masz racje odnosnie tych 1000000 troszke zał....

auto wyglada i jezdzi jak wczesniej :) O auto dbam wydalem sporo kasy na kosmetyke.Zamowilem juz alpinke chodzi mi tylko o spręzynki wyżej i tlumiczek bardziej rasowy.

I nic więcej robić nie będe poza odpowiednią eksplaatacja.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 10:52 
Pierwsze kroki

Maz polerowany rant w felgach...
jak myjesz na myjkach ciśnieniowych to uważaj bo niektóre "detergenty" stosowane w tych myjkach mają zły wpływ na gołe aluminium...
i może sie okazać że po wyjeździe z myjni ranty bedą ...biale jak papier....kup pastę
AUTOSOL i przetrzyj te ranty raz na jakiś czas ( np raz w tyg ) żeby były w świecącym stanie...
kosztuje ona max 15 PLN
z kosmetyków to teflon PLASTMALA w czerwonej butelce dostępny na każdej stacji benzynowej butelka 750 ml kosztuje 20-25 PLN
dobra ircha...25-45 pln..
dwie - trzy pieluchy tetrowe...nie wiem ile to kosztuje...do nakładania i wycierania teflonu..
i tyle...za niecałe 100 PLN masz zestaw "kosmetyków" które są sprawdzone i które naprawdę konserwują auto...
o takich pierdołach jak czernidlo do opon za 10 pln nie mówię bo to rzecz gustu..ale opona zawsze wygląda lepiej jak jest czarna jak smoła...

Dbaj o tą czarną piękność bo szkoda jej zmarnować....

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 23:18 
Częsty bywalec

A orientujesz sie czy ktoryć z tych opcji wyzej na zdjeciu może być ok dla felgi ?
Odwiedzam z 1-2 razy w tyg myjke cisnieniową i nie wiem czy moge ktoryms pryskać na nią.

Dzięki za rade.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 23:58 
Pierwsze kroki

z jakich opcji powyżej do felg??
Napisałem że do rantów w tych felgach pasty AUTOSOL używaj...
A do Lakieru pieluch tetrowych i politury PLASTMAL...

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2008, 01:31 
Częsty bywalec

Do lakieru kupilem już wcześniej 2 puszki wosku koloryzujacego firmy autoland UVA UVB 2 x 150g
i 250ml Color Wax-sunnycar tez wosk koloryzujacy.
Szampon K2 express i k2 akra do czyszczenia elementów pod maską nie niszczy uszczelek.
Kupie tylko tą paste do rantów.

[ Dodano: 30 Październik 2008, 00:42 ]
Morfii napisał(a):
ja proponuję kup 17" będziesz bardziej zadowolony
a opony 215/50/17" lub 205/50/17"
a na 16" opona 205/55/16"
na 15" opona 205/60/15"
jeśli chodzi o komfort jazdy...

ja mam 205 kapcie i się jeździ bardzo dobrze!

A opony jak z tyłu zmienie na 205 to dużo zmieni komfort ? Czy to wiekszy wpływa ma przednia?

Czy do 17 wejdzie mi 50 profil jak go ciup podniose?? i czy bedzie obijał przy skręcaniu ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1