BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Cabrio
PostNapisane: 18 października 2008, 12:24 
Pierwsze kroki

witam mam pytanie czy w cabriolecie ze złozonym dachem bardzo odczuwalne jest zimno w zime ? czy ten dach jest z tworzywa które nie przepuszcza specjalnie zimna ? ogólnie chodzi mi o to czy jak zakupie cabrio to przetrwam zime w tym samochodzie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 13:07 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Kolego zimę to przetrwasz na 100%... czapka rękawiczki i będzie git :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Jak byś nie zauważył Cabrio nie bardzo jest na zimę ale jak ktoś się uprze to da radę! Dach jak się nie mylę składa się z kilku warstw odpowiedniego materiału.... jeśli chcesz przetrwać zimę musisz wylukać w jakim stanie jest sam dach, uszczelki są ważne.... by nie gwizdało w środku.... no i zawsze możesz zapodać sobie podgrzewane fotele i będziesz się czuł jak kot przy kominku :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:
Pamiętaj że sól bardzo szkodzi na pokrycie dachowe... jak będzie w kiepskim stanie to pewnie długo nie wytrzyma a nowy dach trochę kosztuje...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 13:38 
Uzależniony od forum :)

Zima w cabrio?Nie ma najmniejszego problemu,nie musisz sie obawiac (przetestowane przez kolege ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 14:30 

Jest jeszcze coś takiego, jak hard top.

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 15:06 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m20b20
kabriolety mają przeważnie wieksze i wzmacniane nagrzewnice wiec nie masz co sie bać o ciepełko. :)

tak jak powiedział Morfii, musisz sprawdzić stan pokrycia dachowego.

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 15:08 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m20b20
kabriolety mają przeważnie wieksze i wzmacniane nagrzewnice wiec nie masz co sie bać o ciepełko. :)

tak jak powiedział Morfii, musisz sprawdzić stan pokrycia dachowego.

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 15:42 

spokojna głowa, napewno nie bedziesz marzł w zime, gorzej jak auto zgasisz, wtedy szybciej sie wychładza ale to nie problem,
p.s. grzane dupki z tego co zauważyłem w cabrio to standard

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 20:58 
Forumowicz

Moje BMW: E90 LCI 330D
Kod silnika: N57D30
Bez problemu można w zimę śmigać, co do nagrzewnic to w e46 jest taka sama jak w innych nadwoziach, sprawdzałem. Jest wystarczająca do tego grzanie foteli i jest aż za gorąco.

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2008, 08:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
aaa czy pokrywa dachu za bardzo nie ucierpi???? kraza glosy ze nieznosi soli ;/

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2008, 11:23 
Pierwsze kroki

dzieki koledzy za infooo :) jezeli chodzi o hard top to ciężko jest złapac uzywywana e46 00 - 02 :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 09:58 
Poszukaj zanim zapytasz

A ja chciałbym się więcej dowiedzieć o tym hardtopie. Widziałem w wielu samochodach nakładane hardtopy. Nie wiem jak to dokładnie jest rozwiązane, ale domyślać się można- chcesz cabrio, zostawiasz dach w domu, chcesz coupe bierzesz dach ze sobą.
Ostatnio drogą kupna i wymiany nabyłem e36 m3 cabrio w bardzo ładnym stanie, od znajomego, po kapitalce silnika 7tys kilometrów temu. Nie lubię kabrioletów, ale oferta była bardzo przyjazna, zwłaszcza że pozbyłem się jednocześnie e21 którego nikt nie chciał kupić.
Wracając do tematu przewodniego - jeśli ktoś coś wie, cokolwiek, niech pisze o tych hardtopach bo z cabrio w zime podobno wcale nie jest tak kolorowo - te plastikowe szybki z tyłu przy większym mrozie pekają i kruszą się. Należy pamiętać o technologii wytwarzania tworzyw sztucznych np 15 lat temu. Tworzywa to dość nowy wynalazek w porównaniu np do obróbki metalu której początki sięgają czasów starożytnych, ale nie o historii miała być tu mowa.
Nie przeciągając- chcę założyć hardtopa, od czego zacząć?
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam

EDIT: Przypomniałem sobie jeszcze o jednej dośc ważnej acz zapomnianej dziedzinie motoryzacyjnej inżynierii - bezpieczeństwo. Kabriolety nie mają dachu (serio?? :rotfl: ). Zabezpieczenie przed dachowaniem - wystrzelanie pałąków za zagłówkami z tyłu, co by nam naszych pięknych facjat nie uszkodziło w razie gdyby coś nam nie wyszło. No i teraz jak wygląda sytuacja z hardtopem? Sam w sobie jest na tyle wytrzymały żeby znieśc dachowanie czy może jednak potrzebuje pomocy tych pałąków. I jeszcze jedno - wspomniane pałąki działają jak poduszki, podejrzewam że strzelą nawet jeśli będzie zwykła kolizja a wtedy nasz hardtop poszybuje do nieba.... i spadnie komuś na głowę...

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 10:15 
Przyjaciel forum

Polecam linka:
http://www.cabrio-club.pl/viewtopic.php?t=517

Udanej lektury...

Tu mażesz kupić używany HARDTOP:
http://www.allegro.pl/item447220349_har ... _dach.html

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 11:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Cośtam sie doczytałem. Ale nadal jest dla mnie tajemnicą czy takie hardtopy można kupić nówki sztuki a jesli tak to gdzie?

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 13:03 
Przyjaciel forum

Kupno nówki sztuki jest nie opłacalne... jeśli jest jeszcze osiągalne coś takiego... ale to kwota rzędu 10000zł... może popytać w serwisie BMW... ciężko stwierdzić...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 15:24 

Morfii napisał(a):
Kolego zimę to przetrwasz na 100%... czapka rękawiczki i będzie git
Jak byś nie zauważył Cabrio nie bardzo jest na zimę ale jak ktoś się uprze to da radę! Dach jak się nie mylę składa się z kilku warstw odpowiedniego materiału.... jeśli chcesz przetrwać zimę musisz wylukać w jakim stanie jest sam dach, uszczelki są ważne.... by nie gwizdało w środku.... no i zawsze możesz zapodać sobie podgrzewane fotele i będziesz się czuł jak kot przy kominku
Pamiętaj że sól bardzo szkodzi na pokrycie dachowe... jak będzie w kiepskim stanie to pewnie długo nie wytrzyma a nowy dach trochę kosztuje...

Chyab nie jeździłeś cabrio w zimę.

JEżeli chodzi o temperaturę to nie ma ŻADNEJ różnicy, między cabrio a innymi autami.

DAMIANe34 napisał(a):
kabriolety mają przeważnie wieksze i wzmacniane nagrzewnice wiec nie masz co sie bać o ciepełko

ciekawe... pokaż mi w ETK nagrzewnicę E36 wzmocnioną i nie :)

Koltun napisał(a):
z cabrio w zime podobno wcale nie jest tak kolorowo - te plastikowe szybki z tyłu przy większym mrozie pekają i kruszą się.

Jak otwierasz dach przy poniżej 10st. to pękną, ale po co wtedy otwierać? :wstyd:

Koltun napisał(a):
Nie przeciągając- chcę założyć hardtopa, od czego zacząć?

Kupić hardtop, wjechać do ciepłego garażu (lub poczekać na ciepły dzień, lub nagrzać mocno wnętrze (pamiętamy o tych 10st.C) składasz dach, nakłądasz hardtop i już.

Koltun napisał(a):
Sam w sobie jest na tyle wytrzymały żeby znieśc dachowanie czy może jednak potrzebuje pomocy tych pałąków. I jeszcze jedno - wspomniane pałąki działają jak poduszki, podejrzewam że strzelą nawet jeśli będzie zwykła kolizja a wtedy nasz hardtop poszybuje do nieba.... i spadnie komuś na głowę...

PRzesadzasz :P

Koltun napisał(a):
Cośtam sie doczytałem. Ale nadal jest dla mnie tajemnicą czy takie hardtopy można kupić nówki sztuki a jesli tak to gdzie?

ALLEGRO.

Acha, masz "prawdziwe" M3? Jaka pojemność?

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 17:34 
Częsty bywalec

KotSylwester, a ty masz zamiar smigac w zime swoim MUSTANGIEM?? masz hadt top czy bedziesz smigac tak

KotSylwester napisał(a):
Jak otwierasz dach przy poniżej 10st. to pękną, ale po co wtedy otwierać? :wstyd:
jak to po co rzeby sie przewietzryc :luka:

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 17:48 

rdk, nie mam hardtopa, do Mustangów nie robią i będę śmigać zimą... Nie mam innego auta :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 17:49 
Częsty bywalec

KotSylwester napisał(a):
nie mam hardtopa,
a ta pokrywe dachu sie zabezpiecza w jakis sposob???? jakims plynem czy czyms?

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 17:53 

Pokrywę? Chodzi Ci o miękki dach? oczywiście. Ale Mustang ma inny dach niż BMW czy Mercedes. One mają taki jakby płócienny- materiałowy, a Mustang ma taki jakby gumowo-plastikowy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1