///ESIU napisał(a):
Fryderyk, wyluzuj
postaram się policzyc najtaniej jak mozna
kompresor powiedzmy jakis schit 2 tys.
wydech najtańszy 3 tys
wtryski z m3 - 300zł
pompa paliwa wydajna- 600zł
interculer z orurowaniem 1000zł
zawory -400zł
strojenie tanie 1000zł
i kupe kupe innych pierdół które wyjdą w praniu
tutaj policzyłem najtaniej jak sie da i tylko z grubsza
moim zdaniem 4 tys za zestwa jest zupełnie nie realne, nie mozliwe
Fryderyk, obódz się
Okay. Wyliczyłeś najtaniej jak można. Teraz, po co połowa z tych rzeczy?
wtyrski z m3- po co?
wydech- po co?
zawory- po co?
Żeby zrobić powiedzmy na 200PS M40, nie trzeba tych pierdół zmieniać.
intercooler- 1000zł? Po co taki? To nie S62. Można mniejszy zastosować i zapłacić połowę tego. Albo kupić w zestawie z kompresorem za dobre pieniądze.
Kompresory również nie kosztują tyle, ile mówisz. Na allegro widziałem ostatnio komplet cały do M40, tylko montować... pas, koło pasowe, suszara i mocowanie za 1500zł chyba.
Nawet osobno kupując suszarę, to koszt od 700 do 1500zł- zależnie od modelu itd.
http://cgi.ebay.de/Eaton-Kompressor-Kit ... 240%3A1318http://cgi.ebay.de/BIG-KOMPRESSOR-KIT-E ... 240%3A1318Do tego trzeba to jakoś przypiąć, kilka blaszek, wkrętów itd. -wiadomo.
Potem trzeba koło pasowe dorobić- to również, jak się ma kilka parametrów można sobie samemu obliczyć jakie ma być, potem toczymy- jeśli mamy dostęp do tokarek i się zrobi u znajomego w warsztacie- znów koszta idą w dół. Potem uszczelka pod głowicę- trzeba też wyciąć nieco większą, żeby odprężyć silnik. Na sam koniec kilka pierdółek elektronicznych, map sensor i coś tam jakieś pierdoły, jakiś czujnik chyba jeszcze jeden. Strojenie- potrzebny laptop, złącze i soft i się samemu robi, jak ktoś ogarnia.
Załóżmy tak o, nie robiąc w najtańszej wersji:
suszarka- 150-200euro
intercooler z rurkami- 150euro
elektronika-1500zł
dotaczanie koła, uszczelka, wkręty, mocowania, rurki i inne - powiedzmy 500zł.
Taki setup pozwoli zrobić M40 na ok. 200PS bez większych wysiłków tak naprawdę.
Z mojej kalkulacji wynika nieco ponad 3000zł. Pytałem ludzi, którzy to
ROBILI zakładali i
jeździli takimi sprzętami, a nie teoretyków. Koszt 3-4tyś. zł. jest jak najbardziej realny, by dmuchnąć taki silnik. Pytałem też jednego gentlemana z Holandii. Cóż, zapytany co trzeba przerobić odpowiada tak:
Cytuj:
You have to change intake manifold/throttlebody, extra fuelinjector, pouly, mounting struts, cooler, blow-off valve etc etc
Total cost.... roughly € 600,-
///ESIU, otwórz oczy. Świat idzie do przodu. Kiedyś kupno komputera PC wymiatacza na swoje lata za 700zł było nierealne. Dziś jest to możliwe.