Zdzira 850I napisał(a):
Chłopaki dajcie spokój On wie lepiej nie rozróżnia nawet przebiegu momentu i porównuje 470KM Stana z zwykłym 328i pod wzgledem mocy

Ignorant i tyle do tego te turbo w F1

Aha jhak ja kocham te wywyody pisadacza R4 na temat M3 może zoltecek najp[ierw kup sobie jakiekolwiek R6 czy V8 a potem pogadamy o momencie przbiegu itd bo u ciebie nie ma jednego ani drugiego a wypociny teoretyków sa najlepsze

zdrowe M<3 czy to 3,0 czy 3,2 zniszczy 328i kompresor mające doładowanie na poziomie 0,5 bar a jak ma wiecej bar to robi sie turbodziura i moment jest dostepny jak w TDI przez 1000RPM czyli tyle co nic

Turbosilnik ma gorsza elastyczność postaw obok siebie auto o mocy 150KM N/A i pojemności 2,0 obok auta 1,4T i mocy 150KM tej samej masie przełożeniach i rozpedzaj od 40-200km/h na 5 biegu zobaczymy co dojedzie do mety pierwsze

Po drugie byle gwint nie zmieni całych nastawień zawieszenia jakie ma M3 tam sa inne wachacze tuleje itp jak ktoś juz zauważył

dyskujs aogólnie bezcelowa skoro nawet wykres gościa nie przekonuje to nie ma sensu dalej rozmwaiać
@ Zdzira: Po pierwsze ty pokazałeś ile masz kultury, krytykując mnie nie za to jaką mam wiedzę ale za to jaką pojemność mam, nie masz wiedzy skoro tak ludzi oceniasz. Po drugie myślę, że o mojej wiedzy decyduje to co robię i widzę, a nie że ktoś gdzieś coś powiedział.
No i porównałem 2 auta: Golf GTI MK3 2.0 ABF 150KM 183Nm N/A
Golf MK5 1.4TSI 140KM 220NM
Proszę nie wiem jak do was trafić Przy tej samej wadze auta której wygra? Dla niedoinformowanych to Nm odpowiedzialne są za przyspieszanie a nie KM, one dają tego "kopa" i przyspieszenie a nie konie!! Dlatego odpowiem dla zdziry dojedzie pierwsze które bedzie miało wiecej Nm.
Dodam, że z kolegą uturbiliśmy wyśmiewane przez zdzire 4 cylindrowe M40B18 w serii miało 113KM na hamowni wyszło 107KM po uturbieniu bez tych wszystkich kombinacji wyciągneliśmy przy afR 13.5 170KM i 255NM. To auto objeżdza 2.5 które na hamowni miało 183KM i 235NM. Kolega przejechał bez przykładania ręki 20tys.
Co do tłoków to mają przede wszystkim odprężyć silnik, równie skuteczny zabieg można zrobić przez założenie kanapki. Ale oczywiści można robić tak jak vermilion napisał w zakładzie ale nawet tam nie zrobią wszystkiego - to nie stany tylko polska. Jakby wszystko miało być zrobione na tip - tak to nikt by turbo nie jeździł.
zapoznajcie sie co ludzie robią na zagranicznych forach, albo youtube. Mało które z tych projektów są robione profesional a latają konkretnie. Poczytajcie także artykuły graboskiego.
Na koniec niech ktoś zdefiniuję słowo drut? Czyli jak ? Robione w garażu to drut bo co?
P.S co do formuły to w latach 80 a także od 2012 znów wrócą silniki turbo
O nastawach i innych wachaczach nie pomyślałem, tu macie racje.
polecam jeszcze: wiedza na talezu
http://www.megamanual.com/v22manual/mturbo.htm#consider
Tyle nie chce mi się już więcej was przekonywać ale M to nie jedyna droga do mocy.