BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Przeróbka lamp na xenony
PostNapisane: 16 września 2010, 20:53 
Pierwsze kroki

Jakiś czas temu potrąciłem zwierzaka na drodze i jestem zmuszony wymienić lampę. Pomyślałem, że może mógłbym przerobić lampy na xenonowe w swojej poczciwej e36 z 95r. Tylko teraz jest dość spory problem. Nie interesują mnie jakieś pseudoprzeróbki tylko ta żeby było legalnie. W mojej małej mieścince panowie z drogówki są naprawdę upierdliwi i nie mam zamiaru inwestować w coś, a potem wszystko to wszystko demontować. Zacząć chce od zakupu lamp HELLA, ponoć maja gładkie szkła, homologacje i soczewki, a również co jest chyba najważniejsze to to, że najsolidniejsze a nie jak te szpetne DEPO itp. W drugiej kolejności chce założyć spryskiwacze do lamp. Ponoć jest możliwe (cena ok 350 PLN). No i teraz pojawia się problem. Przy xenonach wymagane jest też samopoziomowanie świateł. Szukałem i nic nie mogę znaleźć na ten temat. :( Czy jest możliwość zamontowania czegoś takiego w e36? Czy w są może jakieś serwisy, które coś takiego robią? Czy powinienem to wszystko sobie odpuścić? :mur: Za pomoc z góry dziękuję i wybaczcie jeżeli napisałem coś źle ale dopiero co oswajam się z tematem...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Przeróbka lamp na xenony
PostNapisane: 17 września 2010, 08:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
zapewne masz regulacje świateł w swojej e36 wiec poziomowania nie potrzebujesz to nie jest jakiś wynalazek z kosmosy różnica jest tylko i wyłacznie w sterowaniu samopoziomowanie robi się samo ;) a regulacja musisz sam obniżyć światła gdy masz komplet na pokładzie lub jak wieziesz zwłoki w bagażniku do lasu :hyhy:
a i gdzieś kiedyś na internetowej biedronce widziałem zestaw HID + drugi zbiorniczek do sprysków + silniczek +spryski jak znajdę to podrzucę line;)

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 17 września 2010, 09:58 
Pierwsze kroki

Będę wdzięczny za namiar! W sumie takiej odpowiedzi się spodziewałem "masz ręczną regulacje - wystarczy". Chodzi o to, że już dwóm moim znajomym zatrzymali dowód za xenonki. Teraz jeżdżą na zwykłych halogenach. :hyhy: Jakoś nie mam zamiaru inwestować kase, a potem to demontować. No cóż będę sam dalej drążył temat. Dobrze by było gdyby był w polsce serwis, który się tym zajmuje profesjonalnie. No ale i tak dzięki za pomoc! :)

PostNapisane: 17 września 2010, 10:58 
Zacna persona forum

http://moto.allegro.pl/bmw-e36-grill-ze ... 31387.html
http://moto.allegro.pl/bmw-e36-grill-at ... 72361.html
jak na razie znalazłem tylko to ale cena z kosmosu :/
jedyny plus ze montaż p/p wyciągasz i zakładasz.
edit.
uniwersalny zestawik w rozsądnej cenie
http://moto.allegro.pl/spryskiwacze-ref ... 62885.html
bez zbiorniczka i chyba czegoś jeszcze :
http://moto.allegro.pl/spryskiwacze-ref ... 77996.html
cały komplet xsenon + spryski
http://moto.allegro.pl/japonski-xenon-h ... 73625.html

moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767

PostNapisane: 17 września 2010, 13:53 
Pierwsze kroki

Ceny atrap grilla to faktycznie kosmos, a doliczyć jeszcze do tego koszt polakierowania. :kwasny: Ja znowu znalazłem coś takiego http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=oferta&id=78. Ale montaż w bagażniku. Z tego co słyszałem czujniki powinny być dwa na przednim i tylnym wahaczu.

PostNapisane: 18 września 2010, 06:35 
Zacna persona forum

randrie napisał(a):
Ceny atrap grilla to faktycznie kosmos, a doliczyć jeszcze do tego koszt polakierowania. Ja znowu znalazłem coś takiego http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=oferta&id=78. Ale montaż w bagażniku. Z tego co słyszałem czujniki powinny być dwa na przednim i tylnym wahaczu.

nie wiem czy to ma sens? ;) dodatkowo 400zł prawie za coś co juz masz tyle że w manualu ;)
i nie zrozumiałe jest trochę dla mnie to iż ten czujnik idzie do bagażnika? :zdziwko: i bezsensem jest przeciąganie wszystkich kabli na przód auta z bagażnika ..
a osobiście założyłbym spryski i montował xenon i śmigał ;)
ja nie mam sprysków i jeszcze nigdy nikt się o to nie czepiał :super:

PostNapisane: 19 września 2010, 15:18 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Witam, chcialbym sie dolaczyc do tematu i dowiedziec sie cos na temat dolozenia xenonu do lamp po lifcie w BMW e39
Dodam ze spryskiwacze na lampy mam i ogolnie cala instalacja jest ori, poniewaz mialem lampy xenon przed liftem.. Wynikla pomylka przy zakupie lamp poliftowych i dostalem bez xenonu

Czy te zestawy z allegro zdaja egzamin? I czy pasuja idealnie do e39? Beda wyswietlac blad o przepalonych zarowkach?
http://allegro.pl/bmw-e39-e46-zestaw-xe ... 60316.html
http://allegro.pl/hid-xenon-bmw-e39-e46 ... 13727.html
http://allegro.pl/xenon-xenony-zestaw-x ... 25979.html
Montowal ktos taki zestaw? Moze ktos cos o nich napisac? Sa w ogole godne uwagi?
Co musze wiedziec o takim xenonie?

PostNapisane: 21 września 2010, 23:27 
Pierwsze kroki

Ja jeszcze dla tych bardziej wnikliwych wrzucam tabele z oznaczeniami lamp. ;) Nie wiem jak jest z innymi "trójkami" ale z mojego dochodzenia wynika, że tylko lampy HELLA CELIS mają europejską homologację na xenony (koszt ponad 400 ojro :kwasny: ). I muszę napisać coś jeszcze jeżeli są takie wymogi a nie inne to widocznie czemuś służą. Przykład: brak samopoziomowania + chałupnicza przeróbka na xenony. Taki samochód, jadąc z naprzeciwka i jeszcze na wzniesieniu razi niemiłosiernie po oczach!! Fajnie co? Poza tym zwykła żarówka h7 ma jakieś 1500 lumenów, xenon 4300-6000! No ale niektórzy pakują i 8000l.

PostNapisane: 26 września 2010, 15:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: brak
rendrie, to żeś teraz pojechał super teorią...A te lumeny to już w ogóle <lol2> Poczytaj napierw o co dokładnie chodzi. Żarówki H7 i im podobne mają ok 1300 - 1500 lumenów. To co piszesz czyli 4300 czy 6000 to nie lumeny tylko barwa wyrażona w kelwinach... 4300 to barwa lekko ciepła, 6000 to kolor biały z minimalną domieszką niebieskiego, 8000 to kolor niebieski, 12 000 to fiolet. 8000 jak i 12 000 nie nadają się do jazdy w nocy przy mokrej drodze.

Co do xenonów - każdy xenon H1, H7, H4 nie ma homologacji i nie można używać legalnie. Żadna firma typu Philips nie robi takich palników bo nigdy nie były wymyślane przez firmy zajmujące się oświetleniem tylko przez chińczyka.

PostNapisane: 27 września 2010, 20:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Od kilku dni jeżdżę na xenonach HID 4300, nie mam soczewek, ustawiłem lampy tak aby nie waliły w górę, kilka tras w nocy i nikt nie mrugał długimi.. dziwne :P Poza tym po założeniu, testowaliśmy z kumplami, jak bardzo oślepiają moje zenki.. obydwaj stwierdzili że jest spoko, a jadąc na trasie widziałem kilka samochodów ze zwykłymi żarókami (barwa żółta wręcz) ktróre raziły niemiłosiernie! Fajnie co ?? :P

Podsumowując, dobrze ustawione xenony Hidowe, nie będą oślepiały tak jak źle ustawione zwykłe żarówy, z którymi spotkać można się często.

Jak chcesz mieć w miarę ok i tanio, kup lampy soczewkowe ori od e36, wsadź xenoxny hidowe, ustaw dobrze, przetwornice i kable schowaj w zderzak pod lampami. Podczas kontroli wyjmij żarókę od długich żeby pokazać że masz normalne żarówki :P A na poważnie to woże ze sobą zapasowe żarówki, jak ktoś sie przyczepi, to zeby nie stracić dowodu na miejscu wsadzę normalne żarówki (5 minut roboty) i po problemie.

Tyle tego przecież jeździ po naszych drogach że nie ma co robić afery !! ;)

PostNapisane: 30 września 2010, 17:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: brak
Fakt, zawsze można, ale pojedź za granicę, znam przypadki gdzie bez patyczkowania leciały dowody. Jak jechałem do Republiki Mołdowy to na granicy pierwsze pytanie - HID ? Nie. Ok, możecie wjechać na pas...Zdziwienie totalne :szok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1